Sylimaryna 80% - Ekstrakt Z Owocu Ostropestu

6,29 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Silybum Marianum (Lady`s Thistle) Extract

Substancje aktywne: sylimaryna
Aplikacja: dla osób w każdym wieku jako profilaktyka przeciwzmarszczkowa (sera antyoksydacyjne); dla osób z przebarwieniami skóry i o szarym, zmęczonym kolorycie; dla cer wrażliwych, skłonnych do podrażnień i zaczerwienienia; dla cer naczyniowych i z trądzikiem różowatym; dla cer dojrzałych.; antybakteryjne i przeciwzapalne dla cery trądzikowej.
Stabilność: nie podgrzewać
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar właściwy: g/ml
Rozpuszczalność: w alkoholu etylowym i glikolu roślinnym
Przechowywanie: w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g, 10 g

Właściwości kosmetyczne sylimaryny:

  • antyoksydacyjne - chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • działa przeciwzapalnie  – przyspiesza leczenie ran, oparzeń, wyprysków, zmian trądzikowych;
  • stymuluje  produkcję kolagenu typu I i elastyny;
  • rozjaśnia przebarwienia;
  • przyspiesza gojenie stanów zapalnych i oparzeń słonecznych wywołanych promieniowaniem UV;
  • zmniejsza zaczerwienienie i nadwrażliwość skóry;
  • poprawia cyrkulację krwi, udrażnia naczynka krwionośne;
  • rewitalizuje dojrzałą, zniszczoną skórę.
Opis produktu

Suchy ekstrakt z owoców ostropestu plamistego („Silybum marianum”)  standaryzowany na zawartość sylimaryny - 80%.
W medycynie i kosmetologii najistotniejszą częścią ostropestu są owoce, ponieważ właśnie ta część rośliny kryje w sobie substancje lecznicze, które swoje zastosowanie znajdują także w kosmetyce. Najważniejszą substancja aktywną ostropestu jest silimaryna. Ostropest jest stosowany w medycynie naturalnej od blisko 2000 lat. Od dawna uważany był za doskonały środek ochraniający wątrobę i ułatwiający trawienie. Wywary przygotowywane z owoców ostropestu przepisywano jako lek żółciopędny, wzmacniający i stymulujący krążenie krwi oraz zwalczający alergie, astmę, gorączkę i hemoroidy.
Składniki ostropestu można spotkać  w takich preparatach kosmetycznych jak żele, kremy, płyny, emulsje i maski o działaniu przede wszystkim antyoksydacyjnym, gojącym i regenerującym.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Wspaniale wygładza skórę, nadaje jej taką jedwabistą gładkość, lekko ją rozjaśnia. Nie ma nieprzyjemnego zapachu, serum z sylimaryną świetnie się wchłania, bardzo dobrze nadaje się pod filtry i makijaż. Mocna piątka.
napisał/a:
Świetny składnik formulacji łagodzących podrażnienia i buraka. Po prostu jest skuteczna :) i działa antyoksydacyjnie :)
Pokazuje 1-2 z 2 opinii