Olejowy Ekstrakt Z Rozmarynu

14,76 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Opis: Olejowy ekstrakt uzyskany z liści "Rosmarinus officinalis L." w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, standaryzowany na zawartość min. 4,5% kwasu karnozowgo.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract 45,0 – 55,0%

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 45,0 – 55,0%

Substancje aktywne: kwas karnozowy, karnozol, rozmanol i epirozmanol (diterpeny trójcykliczne); kwas ursolowy i oleanowy (triterpeny) - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu).
Aplikacja: jako antyoksydant opóźniający proces jełczenia fazy tłuszczowej kosmetyku oraz w preparatach typu: antybakteryjne kremy do stóp; ujędrniające i uelastyczniające kremy do twarzy i ciała; łagodzące podrażnienia posłoneczne; maseczki do włosów. 
Sugerowane stężenie: 0,3 - 0,7 % 
Ciężar właściwy: 0,943 g/ml
Rozpuszczalnośćw tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o objętości:10 ml 
(w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2" )

ZESTAW MAZIDŁA BALSAM REDUKUJĄCY OWŁOSIENIE

ZESTAW MAZIDŁA KREM PRZECIWTRĄDZIKOWY

Algowa odżywka do włosów: algi-bioferment + niacynamid - dla włosów przetłuszczających się

Algowa odżywka do włosów: karagenian + d-pantenol - dla włosów suchych

Bazowy krem do twarzy: biobaza + algi-bioferment + aloes + witaminy - dla cery tłustej i trądzikowej

Bazowy krem do twarzy: biobaza + hydromanil + witaminy - dla cery tłustej i mieszanej

Bazowy krem do twarzy: biobaza + kwas hialuronowy + witaminy + proteiny - dla cery tłustej i mieszanej

Bazowy krem do twarzy: polawax + hydromanil + NMF + witaminy - dla cery suchej

Bazowy krem do twarzy: polawax + karagenian + NMF + aloes + witaminy - dla cery suchej

Bazowy krem do twarzy: polawax + kwas hialuronowy + NMF + witaminy + proteiny - dla cery suchej

Nawilżające mleczko do ciała: kwas hialuronowy + ekstensyna + jedwab + d-pantenol

Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z ogórecznika, amarantusa i centellą asiatica

Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z orzecha włoskiego, maceratem z brzozy i aloesem

Nawilżający krem do twarzy: macerat z brzozy + olej z ogórecznika + hydromanil + niacynamid

Olejek do twarzy 2% BHA

Olejek myjący do ciała

Olejek myjący na bazie ekologicznego oleju konopnego i oleju z ogórecznika

Olejek myjący na bazie maceratu z brzozy i oleju z nasion czarnej porzeczki

Olejek myjący na bazie oleju z orzecha włoskiego i oleju z wiesiołka

Olejek myjący z Cromollientem

Olejek myjący z Glyceryl Cocoate

Olejek myjący z Polysorbate 85

Olejek myjący na bazie oleju (maceratu) z kasztanowca i oleju z komosy

Olejek myjący na bazie oleju z bawełny i oleju (maceratu) brzozowego

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży i oleju (maceratu) marchwiowego

Olejek myjący na bazie oleju z komosy

Olejowa odżywka do włosów: kokos + lanolina + jedwab

Olejowa odżywka do włosów: kokos + bawełna

Olejowa odżywka do włosów: kokos + jojoba

Olejowa odżywka do włosów: kokos + karite

Olejowa odżywka do włosów: kokos + marchew

Regenerujące serum do twarzy: algi-bioferment + beta-glukan + owies hydrolizowany - dla cery tłustej i trądzikowej

Regenerujące serum do twarzy: karagenian + beta-glukan + owies hydrolizowany - dla cery suchej

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla suchej cery

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla tłustej cery

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla suchej cery

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla tłustej cery

Regenerująco-natłuszczający krem do twarzy: wiesiołek + bawełna + masło karite + kwas hialuronowy

Serum z ceramidami 15% - dla cery tłustej podrażnionej

 

Nr CAS: 84604-14-8; 8001-21-6

Sugerowane % stężenie: 0,3 - 0,7

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor brązowy

Zapach charakterystyczny

Kwas karnozowy                       5,7%

Ciężar właściwy 20oC 0,943 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Olejowy ekstrakt z rozmarynu to rozpuszczalny w tłuszczach, naturalny przeciwutleniacz standaryzowany na zawartość kwasu karnozowego - min. 4,5%.
Ekstrakt uzyskano z odwodnionych liści Rosmarinus officinalis L.
Dzięki obecności kwasu karnozowego i karnozolu - diterpenów trójcyklicznych występujących wyłącznie w rozmarynie i odpowiadających za ponad 90% jego ogólnej zdolności przeciwutleniającej - ekstrakt jest silnym przeciwutleniaczem.
Silniejszym, jak wykazały badania, niż powszechnie stosowane syntetyczne przeciwutleniacze takie jak BHT czy BHA.
Ekstrakt zawiera ponadto 2-4 % kwasu ursolowego i oleanowego, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz chronią skórę przed działaniem promieniowania UV. Ponadto przyspieszają regenerację skóry zniszczonej bądź uszkodzonej przez promienie słoneczne oraz stymulują wzrost włosów poprzez wzmocnienie i pobudzanie do podziału ich komórek macierzystych.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Piśmiennictwo:

Natural antioxidants: sources, effects and applications.

Inhibition of lipid peroxidation and superoxide generation by diterpenoids from Rosmarinus officinalis.

Antioxidant mechanism of carnosic acid: structural identification of two oxidation products.

Photoprotective potential of lycopene, beta-carotene, vitamin E, vitamin C and carnosic acid in UVA-irradiated human skin fibroblasts.

Antioxidant properties of phenolic diterpenes from Rosmarinus officinalis.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Swieży zapach rozmarynu pachnie zieloną trawką,a małe stężenie rozmarynu który jest robiony na oliwie z oliwek to pachnie zjałczałym olejkiem oliwy z oliwek lub lnem.Mój rozmaryn jakiś bezzapachowy jakby zalatywał aromat z olejku eukaliptusowego ,lubię zapachy roślinne więc u mnie rozmaryn zawsze jest mile widziany,jako sam na skórze nie zauważyłam by coś on zdziałał ,ale dodaję do serów z cytrynką jako środek antyoksydacyjny,jako środek działający przeciwko bakteriom beztlenowym ,które mogą żyć w moim kremie
napisał/a:
Ciężko mi ocenić właściwości antyoksydacyjne tego oleju, bo używam go jako składnik przeróżnych serów, eliksirów, dodaję do maseczek, mieszam z mleczkiem manuka i aplikuję punktowo na zmiany trądzikowe. Bardzo podoba mi się jego zapach, umila używanie samo robionych mazideł.
napisał/a:
Doskonały w serum z kwasem salicylowym. Dopiero używając go w takim stężeniu można go w pełni docenić. Nie zapycha, choć wydaje się bardzo treściwy.
napisał/a:
przestałam dodawać go do kremów, ponieważ nie moge znieść jego zapachu, po prostu mnie odrzuca, wg mnie wcale nie pachnie rozmarynem i w zasadzie nie mam do czego porównać tego smrodu...
zaczęła m stosowac go do odzywek do włosów, bo podobno ma stymulować ich wzrost..po jakims czasie okaże się czy działa, widze że przetłuszcza mi skórę głowy i włosy u nasady, ale narazie mam wrażenie że moje włosy się juz lekko wzmocniły, poniewaz stosuję cococin i keratynę od jakiegoś miesiąca... :)
napisał/a:
Mój ulubiony zapach :D No po prostu lubię to zielsko. Zabije smród wszelaki. Ostatnio mój hit w kremach odświeżających do stóp. W pozostałe właściwości antyoksydacyjne wierzę na słowo ;)
napisał/a:
Uczciwie stawiając sprawę nie mogę napisać nic konkretnego na temat działania ekstraktu na moją skórę, ponieważ zawsze używam go w połączeniu z innymi składnikami. Dużo jednak czytałam na temat jego działania antyoksydacyjnego więc z ogromną przyjemnością dodaję spore ilości do wszystkich olejów, tym bardziej że jego zapach bardzo mi odpowiada.
Pokazuje 1-6 z 6 opinii