Olej Z Wiesiołka

14,43 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Oeonthera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil

Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno ziaren Oeonthera Biennis.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Oeonthera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

D-alpha tocopherol 1%

Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): alfa-linolowy (70-79%), gamma-linolenowy (9,5-12%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy, behenowy; saponiny; polifenole; glikolipidy; witamina E - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej.
Sugerowane stężenie: 5-15% 
Ciężar właściwy: 0,910 - 0,925 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i bardzo podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym esktraktem z rozmarynu.
Rozpuszczalnośćw tłuszczach.
Przechowywaniew szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

30 g (32,5 ml),   60 g (65 ml)

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-15

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,900 - 0,940 g/ml

Rozpuszczalność                     nierozpuszczalny w wodzie

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

Kwas oleinowy C18:1 8%

Kwas palmitynowy C16 6%

Kwas stearynowy C18 2%

Kwas linolowy C18:2 70-79%

Kwas linolenowy C18:3 9,5-12%

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego.
Olej z wiesiołka to jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o najwyższej zawartości, spośród wszystkich znanych olejów roślinnych i rzadko spotykanych w takiej kombinacji, biologicznie czynnych NNKT, czyli kwasu alfa-linolowego (70-79%) i gamma-linolenowego (9,5-12%). 
Kwas gamma-linolenowy (GLA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony w prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry. 
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z wiesiołka stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry. 
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decydują również zawarte w nim polifenole o wlaściwościach antyoksydacyjnych i przeciwrodnikowych, które przeciwdziałają przyspieszonemu starzeniu się skory pod wpływem promieniowania UV.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Mam cerę trądzikową i mi po nim niestety wysypało na całej twarzy :( Pozostanę jednak przy konopnym :)
napisał/a:
Bardzo lubię ten olej. Jak dla mnie nie jest zbyt tłusty, dość szybko się wchłania. Wzmacnia skórę, regeneruje, dodaje elastyczności, a mojemu dzicięciu pomaga przy trądziku.
napisał/a:
Nie dogadałam się z wiesiołkiem. O ile ogórecznik nawilża i natłuszcza skórę - o tyle wiesiołek pozostawia tylko wrażenie tłustej , niewchłoniętej powłoki na powierzchni skóry. Tak jakby nie docierał wgłąb. To jest moje subiektywne wrażenie, bo olej jako taki ma skład i właściwości całkiem dobre - tyko dlaczego nawet w mieszankach nie potrafi zdziałać tyle co ogórecznik, amarantus czy konopny?
napisał/a:
Mocny kaliber, nawet moja wysuszona rodzicielka musiała od niego w lecie odpocząć. Ale ponieważ zwykle stosuję go w kremach dla niej, to czasem i dla siebie robię sera wiesiołkowe - kiedy sezon kaloryferowy jest w pełni, ten olej wcale nie wydaje mi się nadmiernie treściwy. Zresztą mimo tej treściwości pozwala skórze "oddychać" ;, nie mam wrażenia, że się obkleiłam folią. Ważne dla mnie jest również to, że nic mi po nim nie wyskakuje.
Suplemen tacja wiesiołkiem również mi służy - nie wzmaga przetłuszczenia skóry, tylko pozwala rzadziej smarować się balsamem :)
Pokazuje 1-4 z 4 opinii