Olej Z Orzecha Włoskiego

7,04 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Juglans Regia (Walnut) Seed Oil

Kraj pochodzenia: Polska
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; witamina A; flawonoidy.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; sera antyoksydacyjne; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 2%-100%.
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Właściwości kosmetyczne Oleju z orzecha włoskiego:

*zwalcza wolne rodniki;
*normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników;
*działa przeciwzapalnie i łagodząco;
*goi i łagodzi rumień posłoneczny oraz podrażnienia po kwasach i retinoidach;
* zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne.

Jak stosować Olej z orzecha włoskiego?

*olej z orzecha włoskiego polecany jest dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się, podrażnionej; dla cery dojrzałej oraz tłustej i trądzikowej;  
*w wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem wmasuj 2-3 krople oleju. Po wchłonięciu możesz zastosować ulubione serum lub krem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała;
*jako odżywczy olejek do suchych, zniszczonych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj;
*jako dodatek wzbogacający maseczki do twarzy: spirulinową, owocowe, z glinek i błot.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml)

Produkt: OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO
Nazwa wg INCI: Juglans Regia (Walnut) Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Juglans Regia L.”.
Nr CAS: 8024-09-7
Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                          ciecz
Kolor                                          żółty
Zapach                                      charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC               0,920 g/ml
Rozpuszczalność                      nierozpuszczalny w wodzie
Liczba kwasowa                        1,1 mgKOH/g
Liczba jodowa                           108 % I
Liczba nadtlenkowa                   2,7 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)                 mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Juglans Regia (Walnut) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy         10%
C18:0 Kwas stearynowy           3,9%
C18:1 Kwas oleinowy               2,1%
C18:2 Kwas linolowy                74%
C18:3 Kwas alfa-linolenowy     10%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej z orzecha włoskiego o przyjemnym orzechowym zapachu i smaku, uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion "Juglans Regia".
Olej zawiera ok. 85% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (74%) i alfa-linolenowy (10%), oraz frakcję niezmydlalną w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
Kwas linolowy jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę. W normalnej, zdrowej skórze jego ilość jest na odpowiednim poziomie, co  warunkuje prawidłową budowę przewodów gruczołów łojowych oraz swobodne wypływanie łoju, który ma rzadką konsystencję.
W przypadku osób z cerą trądzikową znamienny jest poważny niedobór kwasu linolowego w łoju. W efekcie łój ma gęstą konsystencję, gruczoły łojowe mają nieprawidłową budowę, ulegają rozszerzeniu (tzw. rozszerzone pory), a ich ujścia łatwo ulegają zatkaniu co prowadzi do rozwoju zaskórników i ropnych zmian trądzikowych.

Stosowanie w pielęgnacji skóry olejów z wysoką zawartością kwasu linolowego poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Obecne w oleju fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry, a tokoferole decydują o jego działaniu przeciwrodnikowym, przeciwzapalnym, normalizującym i kojącym.

 

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Ładnie pachnie, bardzo dobrze nawilża bez uczucia tłustości. Genialny do suchych kręconych włosów. Moja siostra nakłada 2 kropelki na umyte, mokre włosy, efekt jest rewelacyjny - włosy są błyszczące (wreszcie), dużo lepiej się skręcają i są miękkie w dotyku.
napisał/a:
Miły w użyciu olej z ładnym orzechowym zapachem. Osobiście odebrałam go jako bardzo zbliżony w użytkowaniu do własciwości oleju konopnego.
Nie jest ciężki, wchłania sie całkiem dobrze. Pielęgnuje skórę. Mimo wszystko wolałam go używac z jakimiś "wspomagaczami& quot; nawilżenia :)

Hitem okazał sie olejek myjący na bazie oleju z orzechów włoskich z dodatkiem oleju konopnego (w oparciu o mazidłowy przepis ).
Pokazuje 11-12 z 12 opinii