Olej Z Orzecha Włoskiego

7,04 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Juglans Regia (Walnut) Seed Oil

Kraj pochodzenia: Polska
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; witamina A; flawonoidy.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; sera antyoksydacyjne; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 2%-100%.
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Właściwości kosmetyczne Oleju z orzecha włoskiego:

*zwalcza wolne rodniki;
*normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników;
*działa przeciwzapalnie i łagodząco;
*goi i łagodzi rumień posłoneczny oraz podrażnienia po kwasach i retinoidach;
* zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne.

Jak stosować Olej z orzecha włoskiego?

*olej z orzecha włoskiego polecany jest dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się, podrażnionej; dla cery dojrzałej oraz tłustej i trądzikowej;  
*w wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem wmasuj 2-3 krople oleju. Po wchłonięciu możesz zastosować ulubione serum lub krem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała;
*jako odżywczy olejek do suchych, zniszczonych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj;
*jako dodatek wzbogacający maseczki do twarzy: spirulinową, owocowe, z glinek i błot.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml)

Produkt: OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO
Nazwa wg INCI: Juglans Regia (Walnut) Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Juglans Regia L.”.
Nr CAS: 8024-09-7
Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                          ciecz
Kolor                                          żółty
Zapach                                      charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC               0,920 g/ml
Rozpuszczalność                      nierozpuszczalny w wodzie
Liczba kwasowa                        1,1 mgKOH/g
Liczba jodowa                           108 % I
Liczba nadtlenkowa                   2,7 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)                 mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Juglans Regia (Walnut) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy         10%
C18:0 Kwas stearynowy           3,9%
C18:1 Kwas oleinowy               2,1%
C18:2 Kwas linolowy                74%
C18:3 Kwas alfa-linolenowy     10%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej z orzecha włoskiego o przyjemnym orzechowym zapachu i smaku, uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion "Juglans Regia".
Olej zawiera ok. 85% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (74%) i alfa-linolenowy (10%), oraz frakcję niezmydlalną w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
Kwas linolowy jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę. W normalnej, zdrowej skórze jego ilość jest na odpowiednim poziomie, co  warunkuje prawidłową budowę przewodów gruczołów łojowych oraz swobodne wypływanie łoju, który ma rzadką konsystencję.
W przypadku osób z cerą trądzikową znamienny jest poważny niedobór kwasu linolowego w łoju. W efekcie łój ma gęstą konsystencję, gruczoły łojowe mają nieprawidłową budowę, ulegają rozszerzeniu (tzw. rozszerzone pory), a ich ujścia łatwo ulegają zatkaniu co prowadzi do rozwoju zaskórników i ropnych zmian trądzikowych.

Stosowanie w pielęgnacji skóry olejów z wysoką zawartością kwasu linolowego poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Obecne w oleju fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry, a tokoferole decydują o jego działaniu przeciwrodnikowym, przeciwzapalnym, normalizującym i kojącym.

 

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
pachnie mocno ;) ale na skorze nie czuc zapachu( a w tej kewsti jestem bardzo wymagajaca). nie jest tłusty i super szybko sie wchłania i zostawia miła nawilzona skore! REWELACJA ! kupiłam kiedys w aptece olej migdałowy i efekty sa mizerne w porownaniu z tym :)
napisał/a:
Świetny olej - delikatnie nawilża skórę, dosyć szybko się wchłania, pozostawiając cerę nawilżoną, lekko natłuszczona, miękką i gładką. Bardzo dobrze radzi sobie również z suchymi, zniszczonymi włosami - aplikowany na noc na długość lub jako zabezpieczenie końcówek - sprawia, że włosy są miękkie, lśniące i nawilżone. No, i przepięknie pachnie, mhmmm :)
napisał/a:
cudo! wchłania się błyskawicznie, nie lepi się ani nie klei. wspaniale nawilża, twarz jest po nim aksamitnie gładka i miękka jak skóra dziecka.cudownie pachnie. uwielbiam i polecam
napisał/a:
Olejek pięknie pachnie, szybko się wchłania na mojej skórze, nie powoduje zaskórników. Zimą łagodził przesuszoną skórę dłoni. Wydawało mi się, że nie może istnieć olejek lepszy niż jojoba. A jednak:)Serdecznie polecam do suchej skóry.
napisał/a:
Olej ten pachnie orzechami włoskimi.Wystarczy 3 do 4 jego kropli aby posmarować nim całą twarz.Szybko się wchłania w skórę.Nie zapycha porów i nie podrażnia.Moim zdaniem dobry będzie też dla osób ze skórą tłustą, mieszaną i trądzikową oraz po zabiegach na twarz jak peelingi czy oczyszczanie bo złagodzi podrażnienia, nawilży, unormalizuje wydzielanie sebum.
napisał/a:
Do twarzy wolę oleje owocowe (malina, truskawka, jeżyna, żurawina), tu zapach mi trochę nie odpowiada, ale ja nie lubię zapachu orzechów włoskich :)rnrnZa to do włosów REWELACJA - włosy miękkie, nawilżone, bardzo błyszczące i elastyczne.
napisał/a:
Dość lekki olej o pięknym orzechowym zapachu - nawilża, wygładza, zmiękcza, działa bardzo fajnie również na włosy - polecam cerom mieszano-naczynkowo- wrażliwym.
napisał/a:
Słyszałam, że olej z orzecha włoskiego nieco tonizuje odcień skóry, przyciemnia. Co jednak chyba nie jest do końca prawdą, nie zauważyłam jakoś specjalnie tego efektu u siebie. W tym celu przetestujue też olej z orzecha laskowego, który może sprawdzi się lepiej. rnrnOlej z orzecha włoskiego jest dla mnie trochę zbyt słabo nawilżający, zbyt suchy, zbyt mało treściwy. To chyba nie jest olej dla mnie.rnrnFaktycznie dobrze się wchłania, jest wydajny. rnButeleczka jest bardzo wygodna, pozwala na świetne odmierzenie porcji olejku co do każdej kropli.
napisał/a:
Rewelacyjny olej facjatowy i nie tylko :D Jeden z ulubiencow, tuz obok czarnej porzeczki, tamanu i arganowego. Swietnie pielegnuje bez zapychania. Do tego ma niezly, orzechowy zapach.
napisał/a:
otrzymałam probke tego olejku. faktycznie 2 kropelki calkowicie wystarczaja na wlosy.świetnie nawilża i regeneruje.jak dla mnie to hit:)teraz zamowie dużą butelke
Pokazuje 1-10 z 12 opinii