Olej Z Nasion Czerwonej Maliny

7,68 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Rubus idaeus (Red Raspberry) Seed Oil
Kraj pochodzenia: Polska
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; witamina A; flawonoidy.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; sera antyoksydacyjne; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 2%-100%.
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Właściwości kosmetyczne Oleju z nasion czerwonej maliny:

*zwalcza wolne rodniki;
*w pewnym stopniu chroni skórę przed promieniowaniem UV (bez określonej wartości SPF);
*normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników;
*działa przeciwzapalnie i łagodząco;
*goi i łagodzi rumień posłoneczny oraz podrażnienia po kwasach i retinoidach;
* zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne.

Jak stosować Olej z nasion czerwonej maliny?

*olej z nasion czerwonej maliny polecany jest dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się, podrażnionej; dla cery dojrzałej oraz tłustej i trądzikowej;  
*w wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem wmasuj 2-3 krople oleju. Po wchłonięciu możesz zastosować ulubione serum lub krem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała
*jako odżywczy olejek do suchych, zniszczonych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj
*jako dodatek wzbogacający maseczki do twarzy: spirulinową, owocowe, z glinek i błot.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(10 g, 30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")
10 g (10,6ml),  30 g (32,5 ml),  60 g (65 ml),  120 g (130 ml)

Produkt: OLEJ Z NASION CZERWONEJ MALINY
Nazwa wg INCI: Rubus idaeus (Red Raspberry) Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion „Rubus idaeus”.
Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                           ciecz
Kolor                                           żółto-pomarańczowy
Zapach                                       charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC                0,92 g/ml
Rozpuszczalność                       nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa                   mniej niż 10 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)                 mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Rubus idaeus (Red Raspberry) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy        2,4%
C16:0 Kwas stearynowy         1,0%
C18:1 Kwas oleinowy             11,0%
C18:2 Kwas linolowy              54,2,0%
C18:3 Kwas alfa-linolenowy     29,7%

Przeciętna zawartość tokoferoli:

Alfa-tokoferol    12.6mg/100g
Gamma-tokoferol    19.4mg/100g
    

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej z nasion czerwonej maliny uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion maliny właściwej (łac. „Rubus idaeus”).
Maliny to bardzo liczna grupa gatunków (ok. 200) należących do rodziny różowatych, różniących się min. miejscem występowania i kolorem owoców. Malina właściwa jest krzewem charakteryzującym się czerwonymi owocami lub rzadziej żółtymi. Występuje w stanie dzikim w niemal całej Europie (oprócz Portugalii i Islandii), północnej i zachodniej Azji oraz w Ameryce Płn..
Uprawa maliny w ogrodach zaczęła się w czasach średniowiecznych, a zapoczątkowali ją klasztorni mnisi.
Malina znana jest już od czasów starożytnych, a jej nazwa – łacińska Rubus Idaea, grecka Batos Idaia lub starożytna „jeżyna Idy”, odnosi sie do góry Ida na Krecie, gdzie po dziś dzień można spotkać maliny. Te owoce również mają swoja mitologiczną historię. Według rzymskich podań wszystkie maliny były kiedyś białe. Pewnego razu, gdy Jowisz był jeszcze dzieckiem, chciał głośnym krzykiem wyprowadzić z równowagi kapłanów bogini urodzaju - Kybele. Jego opiekunka, nimfa Ida, córka króla Krety chcąc uspokoić młodego Jowisza, karmiła go malinami. Schylając się, aby zerwać kolejne owoce, ostry kolec krzaka ukłuł ją w pierś i kropla krwi zabarwiła owoc na czerwono. I od tego czasu wszystkie maliny były już czerwone.

Olej z nasion czerwonej maliny (ang. Red Raspberry Seed Oil) należy do nowej grupy bardzo interesujących i cennych olejów o zastosowaniu kosmetycznym i spożywczym, uzyskiwanych  z nasion owoców jagodowych. Do grupy tej zaliczane są również: olej żurawinowy, olej z nasion czarnej maliny, olej borówkowy, olej truskawkowy i olej jeżynowy. Oleje te zyskują na znaczeniu jako kosmeceutyki i suplementy diety z powodu bogatej i unikalnej zawartości  cennych składników odżywczych w postaci antyoksydantów i esencjonalnych, głównie wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oleje te należą do bardzo stabilnych, czyli odpornych na jełczenie (szczególnie olej żurawinowy i oleje malinowe) oraz są bardzo ważnym i nowoczesnym składnikiem antyoksydacyjnych formulacji kosmetycznych, mających na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia.

Olej z nasion czerwonej maliny charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością (84%) Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT): linolowego  (LA) należący do rodziny kwasów  omega-6  (54,2%) i alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów  omega-3 (29,7%). Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne  oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi.
Kwas linolowy jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę. W normalnej, zdrowej skórze jego ilość jest na odpowiednim poziomie, co  warunkuje prawidłową budowę przewodów gruczołów łojowych oraz swobodne wypływanie łoju, który ma rzadką konsystencję.
W przypadku osób z cerą trądzikową znamienny jest poważny niedobór kwasu linolowego w łoju. W efekcie łój ma gęstą konsystencję, gruczoły łojowe mają nieprawidłową budowę, ulegają rozszerzeniu (tzw. rozszerzone pory), a ich ujścia łatwo ulegają zatkaniu co prowadzi do rozwoju zaskórników i ropnych zmian trądzikowych.
Stosowanie w pielęgnacji skóry olejów z wysoką zawartością kwasu linolowego poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olej z nasion czerwonej maliny  zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami– łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Olej zawiera ponadto witaminę E w postaci głównie gamma-tokoferolu i alfa-tokoferolu oraz tokotrienoli, witaminę A w postaci beta-karotenu oraz flawonoidy. Dzięki tym składnikom olej z nasion maliny czerwonej charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia (np. rumień po nadmiernej ekspozycji na słońce) i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.


Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców wykazały, iż olej ten wykazuje działanie w zakresie ochrony przeciwko promieniowaniu UVB i UVA (Oomah et al, 2000), dzięki czemu jest szczególnie cennym składnikiem ochronnych preparatów kosmetycznych przeznaczonych dla osób, które filtrów przeciwsłonecznych nie stosują w ogóle. Warto jednak przy tym pamiętać, iż z uwagi na brak określenia wartości faktora SPF olej nie może być stosowany jako wiarygodny zamiennik gotowych filtrów przeciwsłonecznych o wyznaczonej wg odpowiednich standardów wartości SPF.
Olej z nasion czerwonej maliny jest olejem treściwym, który wchłania się po pewnym czasie. Cechę tą docenią szczególnie osoby o suchej cerze, olej bowiem doskonale ją natłuszcza, nawilża i  uelastycznia. Jego niepowtarzalny i bardzo przyjemny aromat charakteryzuje się silną owocową nutą.


Piśmiennictwo:
Malina

Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil.

Chemical composition of caneberry (Rubus spp.) seeds and oils and their antioxidant potential.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Świetny olej. Szybko się wchłania, nawilża, łagodzi, naprawdę fajna rzecz. Jeden z moich ulubionych olejów.rnZapach, mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Taka ziołowa woń, coś jak roztarte liście. Moim zdaniem całkiem przyjemny zapach, szczególnie jeśli porównać do paskudnych smrodków jakie wydzielają niektóre oleje.rnSzczerze polecam.
napisał/a:
Pachnie startymi listkami malin - nawet lubię ten zapach. Stosuję z żelem hialuronowym, na kroplę żelu daję 3-4 krople oleju, mieszam i wklepuję w twarz.rnEfekty - wygładza, nawilża, skóra po nim jest delikatna i miękka, łagodzi podrażnienia. Bardzo go lubię - jeden z moich niezbędników.
napisał/a:
Jeden z moich ulubionych olei, obok truskawki - pięknie pachnie, nawilża, zmiękcza, rozjaśnia, nadaje skórze ładny koloryt. Nie zapycha, wchłania się dość szybko - polecam skórze wrażliwo-naczynkowo -mieszanej.
napisał/a:
Zapach mało przyjemny, ale można się przyzwyczaić. Niestety ku mojemu zaskoczeniu uczula mnie. Zastosowanie olejku wokół oczu kończyło się nagłym niekontrolowanym potokiem łez i rozmazanym makijażem w najmniej oczekiwanych momentach. Zastosowany na samą twarz jest ok.
napisał/a:
Całkiem fajny olej, ale zapach nie jest dla mnie zbyt przyjemny. Pachnie startymi, malinowymi liśćmi i za tę niedogodność odbieram mu gwiazdkę. Bardzo dobrze łagodzi natomiast podrażnienia cery (plamy wątrobowe spowodowane ciążą), ale nie robi specjalnie nic więcej z moją skórą. Dziś zmieszam go w maśle Karite i zrobię sobie krem na noc. Liczę na dodatkowe zmiękczenie i nawilżenie skóry. :)
napisał/a:
Bardzo dobry - stosuje go na kwas hialuronowy - w miarę dobrze się wchłania, skóra po nim jest bardzo przyjemna w dotyku i ma ładny kolor, trochę za mała pojemność, ale wystarcza na ok 2 miesiące
napisał/a:
Bardzo dobry olej. Świetnie się wchłania. Nie pozostawia tłustego, lepiącego filmu. Idealny do cery mieszanej. Ma charakterystyczny zapach, ktory bardziej kojarzy mi się z liśćmi niż z owocem.
napisał/a:
Nie daję oceny max bo byloby fajniej, gdyby byl tańszy.
Ale sam olej jest naprawdę świetny. Zainteresowalam sie nim ze wzgledu na fotoprotekcje jaka ma zapewniac. Tymczasem procz tego sam w sobie swietnie dogaduje sie z moja mieszana cera (musi inteligentny, jak kremy dermiki), jest delikatny i nie zbyt tlusty.
Zupelnie zmienil porzadek w mojej prywatnej wielkie trojce olejowej.
Polecam.
napisał/a:
R-E-W-E-L-A-C-J-A !!!
Szkoda, że można tylko 5 gwiazdek - czerwonej malinie dałabym i sto. Z taką reakcją mojej skóry (w zasadzie normalnej, choć nie pierwszej już młodości; zdarza się jej mocny "przesusz" , podrażnienia, co jakiś czas nowe naczynko czy przebarwienie tu i tam, o zmarchach nawet nie wspomnę..) na olej w czystej postaci jeszcze się nie spotkałam. Odważnie, choć nie bez obaw, pomazałam się czerwoną maliną z wit. E+A po wieczornym rolowaniu najkrótszymi igiełkami jakie posiadam. Rano buzia była bez jednej plamki, podrażnienia, gładziusieńka, rozjaśniona i wyraźnie dopieszczona.
Równ ie dobrze olej działa na mnie saute. Aż mi go szkoda na kremy..
Pokazuje 1-9 z 9 opinii