Olej Z Nasion Czarnej Porzeczki

18,70 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Ribes nigrum”.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil 98%

Antyoksydanty:

D-alfa tokoferol (naturalna witamina E) 2%

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, stearydynowy; fitosterole; witamina E. Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej.
Sugerowane stężenie: 5%-15%
Ciężar właściwy: 0,910 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z 
zamknięciem z zakraplaczem "22")
30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml)

Nr CAS: 97676-19-2

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor ciemnozielony

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,910 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 1 mgKOH/g

Liczba jodowa 145-185 % I

Liczba zmydlenia 185,0 – 195,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

6,0 – 9,0%

C16:1 Kwas palmitooleinowy

< 1%

C16:0 Kwas stearynowy

1,0 – 3,0 %

C18:1 Kwas oleinowy

9,0 – 16,0 %

C18:2 Kwas linolowy

40,0 – 50,0 %

C18:3 Kwas alfa-linolenowy

11,0 – 15,0 %

C18:3 Kwas gamma-linolenowy

15% - 20%

C18:4 Kwas stearydonowy

min. 2%

C20:0 Kwas eikozanowy

max. 1%

C20:1 Kwas eikozenowy

max. 3%

C22:0 Kwas dokozanowy

<1%

C22:1 Kwas dokozenowy

<1%

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej z czarnej porzeczki uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Ribes Nigrum".
Obok oleju z wiesiołka i ogórecznika, należy do Wielkiej Trójki olejów o bardzo wysokiej zawartości biologicznie czynnych NNKT, a szczególnie charakteryzujacego się specyficzną aktywnością biologiczną, 
kwasu gamma-linolenowego (GLA) - 15% - 20%.
Zawiera ponadto inne cenne kwasy tłuszczowe: linolowy (LA) , alfa-linolenowy (ALA), a co najważniejsze - rzadki 
kwas stearydynowy (SDA). Olej uzyskany z nasion czarnej porzeczki jest jedynym znanym źródłem dostarczającym zarówno GLA, jak i SDA, a kwasy tłuszczowe z serii omega-3 (ALA) i omega-6 (LA i GLA) zawarte są w nim w stosunku optymalnym (1/5) dla naszego organizmu.
Kwas gamma-linolenowy (ALA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony min. w hormony prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, wbudowuje się w ceramidy cementu międzykomórkowego, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z nasion czarnej porzeczki stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry.
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decyduje również zawarta w nim frakcja niezmydlalna (1,5%-2,5%) w postaci
 fitosteroli i tokoferoli.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Jestem zauroczona olejem z nasion czarnej porzeczki, super nawilża, zostawia skórę gładką, idealnie jest absorbowany przez skórę, pewnie część wcieram w nocy w poduszkę, ale i tak dużo wsiąka w skórę twarzy, zapach jest rześki, bardzo ziołowo-roślinny, mi odpowiada, cerę mam oliwkową (jestem szatynką), więc i kolor oleju świetnie współgra z moim kolorytem, ale myślę, że osoby o jasnej cerze powinny spróbować oleju o odcieniu różowym, który taką jasną cerę by rozświetlił, albo dodawać jakiegoś różowego/pomarańc zowego eliksiru (olej z rokitnika, marchew?), ja na pewno będę stosować go dalej solo (teraz używam solo i jest świetnie, żadnego podrażnienia czy innego sygnału, że stężenie jest za duże) lub ew. z jakimś innym olejem dla urozmaicenia pielęgnacji
napisał/a:
Jestem zachwycona działaniem oleju z nasion czarnej porzeczki. Skóra jest gładka, delikatna, aksamitna w dotyku. Stosuję od 4 tygodni różne oleje z mazideł i stan mojej skóry dojrzałej i problematycznej jest rewelacyjny. Zakupiłam różne oleje: konopny, z tamanu, z nasion truskawki, z nasion maliny, róży piżmowej, ale ten z czarnej porzeczki w połączeniu z olejową wersją witaminy C jest REWELACYJNY. Wydałam mnóstwo pieniędzy na dermatologów, kosmetyczki ale nie widziałam poprawy. Olejowanie dało naprawdę efekty, oczywiście trzeba cierpliwości, dwa-trzy tygodnie...
napisał/a:
Super olej stosuję zmieszany z innymi olejami owocowymi, ze względu na kolor zmieszany np z malinowym i odrobiną rokitnikowego lub marchewkowego. Idealny na dzień malina filtr UV a porzeczka i rokitnik dają koloryt lekko opalonej cery (dodatek samego marchewkowego lub rokitnikowego daje zbyt żółtawy odcień), cera jest nawilżona kolor idealny odżywiona i nie tłusta. Olejek stosuję kilka kropel na lekko wigotną skórę lub zmieszany z jakimś żelem bezolejowym.
napisał/a:
Rewelacja!!! Solo na twarz wieczorem, a rano buźka gładka, nawilżona, jędrna i czysta. Tylko ten zapach i wygląd po aplikacji(jak posmarowana zmiksowaną trawą z olejem). Działanie naprawdę super(cera skłonna do zanieczyszczeń, wrażliwa), ale raczej tylko dla tych, którzy mają wyrozumiałych partnerów. Lub z zaburzeniami wzroku i węchu;-)
napisał/a:
moje pierwsze mazidło (daaawno temu) to był właśnie olejek myjący do twarzy z olejem z nasion czarnej porzeczki. po myciu zostawiał super miękka i nawilżoną buzię, strasznie teraz żałuję, że nie sprawdziłam jak działa nałożony na twarz sam lub z czymś jeszcze. od tego czasu używałam innych olejków myjących, a ostatnio żelu aloesowego, ale nic nie było lepsze od porzeczkowego "soku z żuka" ;)
napisał/a:
Bardzo dobry olej. Ma niespecjanie zachecajacy kolor, ale ładnie natłuszcza i nawilża. Zdecydowanie warto wypróbować.
napisał/a:
Faworyt do twarzy :D Prawie czarny, śmierdzący, nieoczyszczony ;) Ale za to jakie działanie. Cud, miód! Odżywia, nawilża, ujędrnia i wchłania się do matu.
napisał/a:
W pierwszym momencie myślałam, że dostałam zepsuty olej - zapach jest nawet do zniesienia, ale te drobinki (chyba pestki) to porażka; poza tym barwi twarz na brunatny kolor - brudzi wsyztsko w koło; naprawdę nie wiem do czego go zuzyć
napisał/a:
Dostałam próbkę kilku olejów i czarna porzeczka spodobała mi się najbardziej. Bardzo dobrze nawilża nie oblepiając jednak twarzy. Nie zapycha mnie mimo, że zapycha mnie bardzo dużo substancji. Stosuję go oszczędnie-raz na parę dni razem z kroplą HA. Na pewno zamówię butelkę. Zapach: porzeczka, ale raczej krzak niż jagody:) Lubię.
napisał/a:
Dzieki malej probce siegnelam po sluszny rozmiar opakowania tego oleju. Dla mnie najlepszy ze wszystkich, bo dzialanie tego oleju jest spektakularne i od razu widoczne. Jest to olej ciezki, tresciwy, uzywam go na noc na cala twarz lacznie z oczami. Dla mojej sklonnej do atopii, alergii skory z tendencja do wysuszania nie ma nic lepszego, no moze jeszcze maslo cupuacu, ktorego probke dostalam ostatnio..
Pokazuje 1-10 z 14 opinii