Olej Neem

5,47  6,67 
cena obniżona: promocja cenowa - Cyber Monday
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Azadirachta Indica (Neem Oil) Seed Oil

Kraj pochodzenia: Indie
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; arachidowy; azadirachina; flawonoidy; polifenole; witaminy A i E.
Aplikacja: kosmetyki pielęgnujące i gojące dla skóry dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem grudkowo-krostkowym i trądzikiem różowatym, łuszczycą, egzemą, podrażnionej, zaczerwienionej, z oparzeniami, ukąszeniami owadów, ze stanami chorobowymi owłosionej skóry głowy w postaci łupieżu, łuszczycy, swędzenia, grzybicy paznokci, opryszczki.
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany.
Sugerowane stężenie: 5-100%, w tym: w codziennej pielęgnacji do 50%; punktowo na zmiany chorobowe 100%.
Ciężar właściwy: 0,91 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Uwaga! Przed użyciem włóż butelkę z olejem do ciepłej wody, aby przybrał on płynną formę.

Właściwości kosmetyczne:

*działa gojąco i przeciwzapalnie;
*działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczno i przeciwwirusowo;
*intensywnie regeneruje dojrzałą, zniszczoną skórę;
*goi skórę z  trądzikiem, trądzikiem różowatym, łuszczycą, egzemą;
*łagodzi zaczerwienienia, podrażnienia, ból i swędzenie w przypadku ran i uszkodzeń skóry, stanów zapalnych, po oparzeniach, ukąszeniach owadów;
*wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
*zwiększa elastyczność skóry;
*zmniejsza stany zapalne owłosionej skóry głowy w przypadku łupieżu, łuszczycy, swędzenia, zapalenia mieszków włosowych, łysienia;
*regeneruje włosy wysokoporowate.

Uwaga!
*Ze względu na właściwości poronne, olej nie może być stosowany kobiety w ciąży lub starające się o ciążę.
*olej nie może być stosowany przez  osoby z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów.
* olej może zmniejszać skuteczność leków, które są przyjmowane, aby zapobiec odrzuceniu narządu przez organizm, dlatego nie powinny go stosować osoby, które niedawno przeszły operację przeszczepu.

Jak stosować Olej neem?
*olej neem polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem grudkowo-krostkowym i trądzikiem różowatym, łuszczycą, egzemą, podrażnionej, zaczerwienionej, z oparzeniami, ukąszeniami owadów, ze stanami chorobowymi owłosionej skóry głowy w postaci łupieżu, łuszczycy, swędzenia, grzybicy paznokci, opryszczki;
* z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako składnik tłuszczowy własnoręcznie tworzonych kosmetyków;
*jako olejek miejscowo stosowany na opryszczkę;
*jako olejek wcierany w miejsca zaatakowane grzybicą;
*jako olejek wcierany bezpośrednio w chorobowo zmienione miejsca na ciele, twarzy i skórze głowy;
*jako dodatek wzbogacający maseczki do twarzy: spirulinową, owocowe, z glinek i błot;

Uwaga!
*Ze względu na właściwości poronne, olej nie może być stosowany kobiety w ciąży lub starające się o ciążę.
*olej nie może być stosowany przez  osoby z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów.
* olej może zmniejszać skuteczność leków, które są przyjmowane, aby zapobiec odrzuceniu narządu przez organizm, dlatego nie powinny go stosować osoby, które niedawno przeszły operację przeszczepu.

 

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU


Produkt: OLEJ NEEM
Nazwa wg INCI: Azadirachta Indica (Neem Oil) Seed Oil

Opis: Nierafinowany olej uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa miodla („Melia azadirachta L”).
Sugerowane % stężenie: 5 - 100


SPECYFIKACJA ANALIZY
Forma fizyczna                 ciecz
Kolor                                 żółto-brązowy
Zapach                             charakterystyczny - intensywny
Ciężar właściwy 20oC      0,91 g/ml
Rozpuszczalność             w tłuszczach; nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa          mniej niż 10 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)        mniej niż 20 ppm


Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Azadirachta Indica (Neem Oil) Seed Oil100%
 
Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:
C16:0 Kwas palmitynowy       14-34%
C16:0 Kwas stearynowy         6-24%
C18:1 Kwas oleinowy             25-58%
C18:2 Kwas linolowy              6-17%
C20:0 Kwas alfa-linolenowy    Max 5%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań w postaci podrażnienia skóry.

Uwaga!
*Ze względu na właściwości poronne, olej nie może być stosowany kobiety w ciąży lub starające się o ciążę.
*olej nie może być stosowany przez  osoby z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów.
* olej może zmniejszać skuteczność leków, które są przyjmowane, aby zapobiec odrzuceniu narządu przez organizm, dlatego nie powinny go stosować osoby, które niedawno przeszły operację przeszczepu.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Opis produktu

Nierafinowany olej uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa miodli indyjskiej zwanej też neem („Melia azadirachta L”).
Neem to wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość od 15-20 m do 40 m. To prawdopodobnie najbardziej pożyteczna tradycyjna roślina lecznicza w Indiach. Każda część drzewa posiada liczne właściwości lecznicze. Jest cennym źródłem unikalnych, naturalnych substancji używanych do tworzenia leków przeciwko różnym chorobom, a także do pielęgnacji skóry. Dosłowne przetłumaczenie słowa "neem" z sanskrytu oznacza: "ten, który podaruje dobre zdrowie”.
Neem jest znana w Indiach i krajach sąsiadujących od ponad 2000 lat jako jeden z najbardziej wszechstronnych leków roślinnych o szerokim spektrum aktywności biologicznej. Neem był szeroko stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. Drzewo nadal jest uważane za "podręczną aptekę" w Indiach.
W ciągu ostatnich lat osiągnięto znaczny postęp dotyczący poznania aktywności biologicznej i zastosowań leczniczych neem. Posiada szeroki wachlarz biologicznie aktywnych związków, które są różnorodne chemicznie i złożone strukturalnie. Wyizolowano ponad 140 związków z różnych części drzewa neem. Każda część drzewa, tzn. owoce, nasiona, liście, korzenie oraz kora, posiada cudowne właściwości i jest tradycyjnie stosowana w leczeniu stanów zapalnych, infekcji, gorączki, chorób skóry i chorób zębów. Wytwarzany olej z nasion posiada liczne właściwości wykorzystywane w kosmetyce. W indyjskich wioskach gałązki używano jako zamiennik szczoteczki i pasty do zębów. Żucie gałązek wspaniale oczyszcza zęby i zapobiega nieświeżemu oddechowi. Jest jedną z najefektywniejszych roślin, które dezynfekują skórę.

Uwaga!
*Ze względu na właściwości poronne, olej nie może być stosowany kobiety w ciąży lub starające się o ciążę.
*olej nie może być stosowany przez  osoby z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów.
* olej może zmniejszać skuteczność leków, które są przyjmowane, aby zapobiec odrzuceniu narządu przez organizm, dlatego nie powinny go stosować osoby, które niedawno przeszły operację przeszczepu.

 

 

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii