Olej (Macerat) Z Kasztanowca

12,24 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut ) Seed Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Opis: Olejowy ekstrakt uzyskany z nasion "Aesculus hippocastanum L." w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 98 – 99%

Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut ) Seed Extract 1 – 5%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

Ascorbyl Palmitate 0,01%

BHT 0,035%

Antytcellulitowy peeling do ciała wersja z olejkami eterycznymi

Antycellulitowy peeling do ciała

Ekspresowe serum hialuronowo-aloesowe

Ekspresowe serum hialuronowo-ekstensynowe

Ekspresowe serum hialuronowo-jedwabne

Ekspresowe serum hialuronowo-witaminowe

Koncentrat pod maskę trójalgową: aloes + niacynamid - dla cery tłustej i trądzikowej

Koncentrat pod maskę trójalgową: ekstrakt z pestek winogron + kwas hialuronowy -dla cery naczynkowej

Lekkie serum nawilżająco-kojące z maceratem z kasztanowca, NMF, centellą asiaticą i winogronem

Lekkie serum nawilżające z olejem z dzikiej róży, maceratem z kasztanowca i pine bark

Nawilżające mleczko do ciała: kwas hialuronowy + ekstensyna + jedwab + d-pantenol

Olejek myjący z Cromollientem

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla tłustej cery

Substancje aktywne: escyna (trójterpenowe saponiny); kwercetyna i kempferol (flawonoidy); związki kumarynowe; kwasy tłuszczowe; śladowe ilści olejków eterycznych, witamina E - zobacz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki do pielęgnacji cery wrażliwej z pękającymi naczynkami lub tendencją do pękania; odżywki przeznaczone dla włosów przetłuszczających się, z łojotokowym zapaleniem skóry oraz tłustej, zanieczyszczonej cery; preparaty do pielęgnacji nóg z żylakami.
Sugerowane stężenie: 2-100%
Ciężar właściwy: 0,914 - 0,923 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

60 g (65 ml), 120g (130 ml)

KARTA BEZPIECZEŃSTWA

MACERAT Z KASZTANOWCA

___________________________________________________________________________
1. IDENTYFIKACJA PRODUKTU I PRODUCENTA
1.1. NAZWA HANDLOWA: MACERAT Z KASZTANOWCA
_____________________________________________________________________
2. SKŁAD
Olejowy ekstrakt uzyskany z nasion "Aesculus hippocastanum L." w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.

wg INCI: Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut ) Seed Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
___________________________________________________________________________
3. IDENTYFIKACJA ZAGROŻENIA
3.1. KONTAKT ZA SKÓRĄ: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.2. KONTAKT Z OCZAMI: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.3. WDYCHANIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.4. POŁKNIĘCIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
___________________________________________________________________________
4. PIERWSZA POMOC
4.1. KONTAKT ZE SKÓRĄ: Zmyć skórę wodą z mydłem. 
4.2. KONTAKT Z OCZAMI: Płukać dużą ilością wody przez co najmniej 15 minut. 
4.3. WDYCHANIE: 
4.4. POŁKNIĘCIE: W przypadku połknięcia dużych ilości lub wystąpienia niepożądanych objawów zwrócić się o pomoc lekarską.
___________________________________________________________________________
5. SPOSOBY GASZENIA POŻARU
ŚRODKI GAŚNICZE: Suchy proszek, rozpylona woda, CO2
___________________________________________________________________________
6. PROCEDURY NA WYPADEK ROZLANIA LUB WYCIEKU
6.1. PROCEDURY CZYSZCZENIA: Nie próbować czyszczenia wycieku bez odpowiedniego sprzętu ochronnego (Sekcja 8).
6.2. EKOLOGICZNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI: 
Chronić przed skażeniem wody i ścieków.
Niewielkie rozlania zaadsorbować obojętnymi ciałami stałymi.
Powiadomić odpowiednie urzędy ochrony środowiska w przypadku dużych wycieków.
___________________________________________________________________________
7. MANIPULOWANIE I PRZECHOWYWANIE
7.1. MANIPULOWANIE: Manipulować zgodnie z wypraktykowanymi zasadami dobrej higieny pracy i bezpieczeństwa.
7.2. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać chroniąc od światła w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze 10-25 oC.
___________________________________________________________________________
8. KONTROLA WYSTAWIENIA NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH I OCHRONA OSOBISTA
8.1. OCHRONA DRÓG ODDECHOWYCH: Nie jest konieczna.
8.4. OCHRONA CIAŁA: Nie jest konieczna.
8.5. OCHRONA OCZU: Nie jest konieczna.
___________________________________________________________________________
9. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE:

Forma fizyczna: przezroczysta ciecz
Kolor: żółty
Zapach: charakterystyczny
Ciśnienie oparów: poniżej 5 mm Hg
Lepkość: -
Rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie
pH: -
Temperatura zapłonu: 310 oC
Granice wybuchu: -
Gęstość: < 1,000
Temperatura samozapłonu: 355 oC
___________________________________________________________________________
10. STABILNOŚĆ I REAKTYWNOŚĆ
10.1. STABILNOŚĆ: Stabilny w normalnych warunkach.
10.2. WARUNKI DO UNIKANIA: Trzymać z dala od źródeł powodujących zapłon.
10.3. MATERIAŁY DO UNIKANIA: Unikać silnych utleniaczy, silnych zasad i metali.
10.4. NIEBEZPIECZNE PRODUKTY ROZKŁADU: Nie występują.
10.5. NIEBEZPIECZNA POLIMERYZACJA: Nie występuje.
___________________________________________________________________________
11. INFORMACJE EKOLOGICZNE Niedostępne.
___________________________________________________________________________
12. ROZPATRYWANIE OKOLICZNOŚCI LIKWIDACJI PRODUKTU
___________________________________________________________________________
13.1. PRODUKT: Produkt lub skażona woda nie muszą być traktowane jako niebezpieczne. Eliminować zgodnie z istniejącymi przepisami prawnymi.
13.2. REKOMENDOWANA METODA USUWANIA: Spalić zgodnie z przepisami prawa.
13. INFORMACJA DOTYCZĄCA TRANSPORTU Produkt nie jest niebezpieczny.
___________________________________________________________________________
14. INFORMACJA DOTYCZĄCA PRZEPISÓW
Piktogram z oznakowaniem niebezpieczeństwa nie jest wymagany.
___________________________________________________________________________
15. INNE INFORMACJE
Informacje próbujące opisać nasz produkt z punktu widzenia wymagań bezpieczeństwa, oparte są o naszą aktualną wiedzę i doświadczanie na podstawie godnych uznania źródeł. Powyższe informacje podajemy bez gwarancji dokładności wyrażonej lub ukrytej, oraz nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za straty, szkody lub koszty spowodowane postępowaniem, stosowaniem lub usuwaniem tego produktu.

Nr CAS: 8001-21-6; 8053-39-2

Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,914 - 0,923 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 1,0 mgKOH/g

Liczba jodowa   80,0 – 145,0%

Liczba zmydlenia 185,0 – 196,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

R – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. 

Przechowywanie:

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olejowy ekstrakt uzyskany z nasion kasztanowca w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.
Łączy w sobie cenne właściwości ekstrahowanej rośliny oraz słonecznikowego oleju bazowego, który charakteryzuje się wysoką zawartość kwasu linolowego (63%), lekką i nie pozostawiającą na skórze tłustego filmu konsystencją oraz niekomodogennością (nie powoduje powstawania zaskórników).
Główną substancją aktywną maceratu jest escyna, która uszczelnia, wzmacnia oraz przywraca elastycznośc naczyniom krwionośnym. Działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, łagodnie ściągająco. Wykazuje również działanie przeciwutleniające.
Dzięki temu macerat jest doskonałym środkiem pielęgnującym dla osób z wrażliwą cerą naczynkową, z tendencją do obrzęków (np. pod oczami), żylaków oraz cer tłustych ze skłonnością do zanieczyszczeń.
Dzięki środowisku oleju słonecznikowego, ekstrakt olejowy z kasztanowca jest dodatkowo bogatym źródłem witaminy E, która potęguje jego działanie przeciwutleniające oraz kwasu linolowego, który regeneruje i koryguje naturalną barierę ochronną skóry zapewniając jej właściwe nawilżenie i elastyczność.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. 

Przechowywanie:

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Polubiliśmy się z tym maceratem od pierwszego nałożenia... Jest delikatny, nie zapycha, świetny składnik do serum. Mam cerę wrażliwą i nieco naczynkową, po dwóch miesiącach stosowania tego specyfiku mogę stwierdzić, że działa (choć oczywiście nie stosuję go solo). Koi i "odwrażliwia&q uot;. Nawet moja mama się do niego przekonała i dobrze jej służy, a ma cerę wybitnie naczynkową.
napisał/a:
Bardzo lekki macerat. Delikatny i miły w użyciu. Nie posiadam cery naczynkowej - dlatego trudno mi się odnieść do jego właściwości w tym zakresie. Używam go w formulacjach antycellulitowych i odżywkach do włosów. Nie obciąża nadmiernie, wchłania się bez problemu - świetny jako baza do różnego rodzaju lekkich kosmetyków.
Pokazuje 11-12 z 12 opinii