Olej (Macerat) Z Alg

10,37 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Fucus Vesiculosus Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Opis: Olejowy ekstrakt uzyskany z algi morszczyn ("Fucus vesiculosus") w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 95 – 99%

Fucus Vesiculosus Extract 1 - 5%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

Ascorbyl Palmitate 0.01%

Antycellulitowe serum do ciała: algi + centella asiatica

Antycellulitowe serum do ciała: algi + żeń-szeń

Antycellulitowy peeling do ciała

Antytcellulitowy peeling do ciała wersja z olejkami eterycznymi

Ekspresowe serum hialuronowo-aloesowe

Ekspresowe serum hialuronowo-ekstensynowe

Ekspresowe serum hialuronowo-jedwabne

Ekspresowe serum hialuronowo-witaminowe

Lekkie serum do ciała nawilżająco-ujędrniające: algi + dzika róża + NMF

Nawilżające mleczko do ciała: kwas hialuronowy + ekstensyna + jedwab + d-pantenol

Olejek myjący do ciała

Olejek myjący z Cromollientem

 

Aplikacja: preparaty antycellulit do ciała: olejki, emulsje, pilingi.
Sugerowane stężenie: 2-100%
Ciężar właściwy: 0,915 - 0,930 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

(60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

60 g (65 ml), 120 g (130 ml)

1. IDENTYFIKACJA PRODUKTU

1.1. NAZWA HANDLOWA: MACERAT Z MORSZCZYNU

2. SKŁAD

Olejowy ekstrakt uzyskany z algi morszczyn ("Fucus vesiculosus") w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.

wg INCI: Fucus Vesiculosus Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

3. IDENTYFIKACJA ZAGROŻENIA
3.1. KONTAKT ZA SKÓRĄ: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.2. KONTAKT Z OCZAMI: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.3. WDYCHANIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.4. POŁKNIĘCIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.

4. PIERWSZA POMOC
4.1. KONTAKT ZE SKÓRĄ: Zmyć skórę wodą z mydłem.
4.2. KONTAKT Z OCZAMI: Płukać dużą ilością wody przez co najmniej 15 minut.
4.3. WDYCHANIE:
4.4. POŁKNIĘCIE: W przypadku połknięcia dużych ilości lub wystąpienia niepożądanych objawów zwrócić się o pomoc lekarską.

5. SPOSOBY GASZENIA POŻARU
W zamkniętych pomieszczeniach stosować aparaty oddechowe dostarczające powietrze. Schłodzić narażone pojemniki za pomocą rozpylonej wody. Unikać wdychania oparów i gazów.

ŚRODKI GAŚNICZE: Suchy proszek, rozpylona woda, CO2

6. PROCEDURY NA WYPADEK ROZLANIA LUB WYCIEKU
6.1. PROCEDURY CZYSZCZENIA: Nie próbować czyszczenia wycieku bez odpowiedniego sprzętu ochronnego (Sekcja 8).
6.2. EKOLOGICZNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI: Chronić przed skażeniem wody i ścieków.

7. MANIPULOWANIE I PRZECHOWYWANIE
7.1. MANIPULOWANIE: Manipulować zgodnie z wypraktykowanymi zasadami dobrej higieny pracy i bezpieczeństwa.
7.2. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać chroniąc od światła w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze 10-25 oC.

8. KONTROLA WYSTAWIENIA NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH I OCHRONA OSOBISTA
8.1. OCHRONA DRÓG ODDECHOWYCH: Nie jest konieczna.
8.4. OCHRONA CIAŁA: Nie jest konieczna.
8.5. OCHRONA OCZU: Nie jest konieczna.

9. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE:

Forma fizyczna: przezroczysta ciecz
Kolor: żółty
Zapach: charakterystyczny
Ciśnienie oparów: poniżej 5 mm Hg
Lepkość: -
Rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie
pH: -
Temperatura zapłonu: 310 oC
Granice wybuchu: -
Gęstość: < 1,000
Temperatura samozapłonu: 355 oC

10. STABILNOŚĆ I REAKTYWNOŚĆ
10.1. STABILNOŚĆ: Stabilny w normalnych warunkach.
10.2. WARUNKI DO UNIKANIA: Trzymać z dala od źródeł powodujących zapłon.
10.3. MATERIAŁY DO UNIKANIA: Unikać silnych utleniaczy, silnych zasad i metali.
10.4. NIEBEZPIECZNE PRODUKTY ROZKŁADU: Nie występują.
10.5. NIEBEZPIECZNA POLIMERYZACJA: Nie występuje.

11. INFORMACJE EKOLOGICZNE Niedostępne.

12. ROZPATRYWANIE OKOLICZNOŚCI LIKWIDACJI PRODUKTU

13.1. PRODUKT: Produkt lub skażona woda nie muszą być traktowane jako niebezpieczne. Eliminować zgodnie z istniejącymi przepisami prawnymi.
13.2. REKOMENDOWANA METODA USUWANIA: Spalić zgodnie z przepisami prawa.

13. INFORMACJA DOTYCZĄCA TRANSPORTU Produkt nie jest niebezpieczny.

14. INFORMACJA DOTYCZĄCA PRZEPISÓW
Piktogram z oznakowaniem niebezpieczeństwa nie jest wymagany.

15. INNE INFORMACJE
Informacje próbujące opisać nasz produkt z punktu widzenia wymagań bezpieczeństwa, oparte są o naszą aktualną wiedzę i doświadczanie na podstawie godnych uznania źródeł. Powyższe informacje podajemy bez gwarancji dokładności wyrażonej lub ukrytej, oraz nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za straty, szkody lub koszty spowodowane postępowaniem, stosowaniem lub usuwaniem tego produktu.

Nr CAS: 8001-21-6; 84696-13-9

Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna - przezroczysta ciecz

Kolor - żółty

Zapach - charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC - 0,915 - 0,930 g/ml

Rozpuszczalność - nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy - 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa - max. 1,0 mgKOH/g

Liczba jodowa - 80,0 – 145,0%

Liczba zmydlenia - 180,0 – 195,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa - max. 10,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) - mniej niż 20 ppm.

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda 

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy 

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy 

Olej mineralny 

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olejowy ekstrakt uzyskany z algi morszczyn pęcherzykowaty w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego.
Łączy w sobie cenne właściwości ekstrahowanej rośliny oraz słonecznikowego oleju bazowego, który charakteryzuje się wysoką zawartość kwasu linolowego (63%), lekką i nie pozostawiającą na skórze tłustego filmu konsystencją oraz niekomodogennością (nie powoduje powstawania zaskórników).
Macerat, dzięki wysokiej zawartości w morszczynie jodu, fukoidyny i laminaryny jest cennym składnikiem preparatów antycellulit.
Jod - zawarty w substancjach śluzowych alg wspomaga enzym niszczący tłuszcze i działa na podskórną tkankę tłuszczową. Wspomagając usunięcie nadmiaru tłuszczu wspomaga zwalczanie cellulitis.
Fukoidyna i laminaryna - wykazują działanie antykoagulujące, poprawiają krążenie, stymulują mikrokrążenie i komórkową przemianę materii. Zawierają grupy siarczanowe wiążące mikro- i makroelementy. W ten sposób związane związki mineralne wnikają w głąb skóry, pobudzając krążenie i zapobiegając zlepianiu się płytek krwi.
Morszczyn zawiera ponadto polifenole wykazujące właściwości antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Ekstrakt chroni keranocyty i fibroblasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia. Lipidy występujące w glonach zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym także kwas linolenowy, który wzmacnia barierę lipidową oraz likwiduje stany zapalne naskórka.
Substancje aktywne: organiczny jod; potas; fukosterol; fukoksantyna; fukoidyna i laminaryna (polisacharydy) , kwas alginowy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe; witamina E.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Opis informuje, zeby przechowywac w temperaturze nie nizszej niz 10 stopni, a informacja na opakowaniu mowi, zeby przechowywac w lodowce. Jak powinno byc?
napisał/a:
Rozpuszczam w nim kwas salicylowy,stosuję na twarz i ciało od czasu do czasu, dale mi efekt oczyszczenia,peeling u,drenażu,wygładze nia i zwężenia porów,ogranicza świecenie się i wydzielanie sebum
napisał/a:
2 razy w tygodniu robię sobie taki ekspresowy pilling :) czyli garść soli skraplam maceratem i wcieram w miejsca problematyczne a po spłukaniu wcieram jeszcze macerat solo,efektem jest jędrna,nawilżona skóra.Polecam.
napisał/a:
Świetny macerat nie tylko do ciała, aby zapobiec cellulitowi, ale również do twarzy, aby osiągnąć efekt lekkiego drenażu. Doskonale nawilża i ujędrnia skórę.
napisał/a:
Bardzo dobry macerat do zastosowan w preparatach zarówno antycellulitowych , jak i kremach/serach dla cery dojrzałej. Dobrze sprawdza się w kazdym przypadku.

Używa m go jako bazy w przypadku smarowideł do ciała - skóra jest dobrze nawilżona, ujędrniona i miła w dotyku (oczywiście to nie tylko i wyłącznie zasługa samego maceratu ;)), a co najważniejsze - wchłania się nie pozostawiając tłustej i lepkiej warstwy (czego osobiście nie cierpię ).

Dodaję go równiez do kremów - zalety jak wyżej :)
Pokazuje 1-5 z 5 opinii