Olej Lanolinowy 20g

8,03 
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Lanolin Oil

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Lanolin Oil 100%

Aplikacjapreparaty do pielęgnacji ciała i włosów - kremy, lotiony, szampony, olejki myjące, pomadki do ust.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: naturalne - zwierzęce
Postać fizyczna: ciecz
HLB
Sugerowane stężenie: 2%- 10%; szampony 4%-5%
Ciężar właściwy: 0,94 gml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 18o a 25oC.

Nr CAS: 8006-54-0

Sugerowane % stężenie: 2-10

 

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna lepka ciecz

Zapach delikatny - charakterystyczny

Kolor                                       bursztynowy

Ciężar właściwy 25oC 0,94 g/ml

Rozpuszczalność                   rozpuszczalny w tłuszczach

Temperatura topnienia               zachowuje ciekłą postać w temperaturze 25oC

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 18o a 25oC.

 
Opis produktu

Olej lanolinowy to płynna, estrowa postać lanoliny, która jest wydzieliną gruczołów potowo-tłuszczowych owiec i powstaje w procesie oczyszczania surowej wełny owczej.
W porównaniu z lanoliną bezwodną wykazuje się mniejszą lepkością i kleistością oraz wysokim współczynnikiem rozprzestrzeniania się po skórze.
Skład chemiczny lanoliny jest złożony (alkohole tłuszczowe, kwasy tłuszczowe, alkohole triterpenowe, sterole - cholesterol, lanosterol; węglowodory, wolne kwasy tłuszczowe)
i zbliżony do naturalnej warstwy tłuszczowej - sebum, pokrywającego ludzką skórę.
Olej lanolinowy jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę oraz tworzy film charakteryzujący się okluzją nieciągłą. Ma zdolność łączenia się z cementem międzykomórkowym oraz penetracji do warstwy ziarnistej naskórka.
Stosowany jest jako emolient natłuszczający, nawilżający (ogranicza TEWL), zmiękczający i regenerujący podrażniony (po peelingach, retinoidach) naskórek. Ze względu na duże powinowactwo do keratyny, preparaty zawierające lanolinę nadają skórze gładkość, miękkość i delikatność.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 18o a 25oC.

Piśmiennictwo:
A double-blind clinical trial comparing the efficacy and safety of pure lanolin versus ammonium lactate 12% cream for the treatment of moderate to severe foot xerosis.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Świetny surowiec, wręcz niezbędnik do włosów i twarzy. Doskonały zmiękczacz, nawilżacz i natłuszczacz. Bez tego oleju nie byłyby możliwe moje intensywne działania retinoidowo-kwasowe. Sezon grzewczy czy spierzchnięte usta również mi nie straszne.
Naprawdę polecam!
napisał/a:
Otrzymałam próbkę tego produktu, więc użyłam go jako jeden ze składników olejowej odżywki do włosów. Posiadam bardzo mocno skręcone włosy, a co z tym idzie często w parze bardzo przesuszone. Odniosłam wrażenie, że lanolina wespół z olejem kokosowym bardziej nabłyszcza i zmiękcza włos, niż sam olej kokosowy w odżywce. Poza tym, przeczytawszy gdzieś w sieci, że jest świetnym błyszczykiem do ust, użyłam jej właśnie w tym celu - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania: nie dość, że pięknie nabłyszcza, to jeszcze idealnie wygoiła mi wszelkie pęknięcia, mikrourazy na wiecznie spierzchniętych ustach... małym minusem tego specyfiku jest jego zapach, ale nic to w porównaniu do jego regenerujących właściwości. Do walki z suchością skóry czy włosów szczerze polecam.
napisał/a:
Trudny w obróbce (klajstrowata konsystencja) - ale wynagradza to świetnymi właściwościami kondycjonującymi skórę i włosy. Ciężki kaliber - trzeba uważać z dawkowaniem. Nic tak nie łagodzi podrażnień pokwasowych jak lanolina wespół w zespół z colostrum :)
Sucha spierzchnięta skóra? - nie ma sprawy! Olej lanolinowy sobie poradzi.;)
Pokazuje 1-3 z 3 opinii