Olej Kokosowy

8,27 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Cocos nucifera (coconut) oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Cocos nucifera L.”.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Cocos nucifera (coconut) oil 100%

Substancje aktywne: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy- szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacjaodżywki i maseczki do włosów; mydła; preparaty nawilżające do twarzy, mleczka i masła do ciała.
HLB: 8
Temperatura topnienia: 25 st. C
Sugerowane stężenie: 5-100% w preparatach do pielęgnacji włosów; 0.5% - 5% w preparatach do pielęgnacji twarzy i ciała.
Ciężar właściwy: 0,918 g/ml - po podgrzaniu w letniej kąpieli wodnej.
Rozpuszczalnośćw tłuszczach
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

40 g (543,6 ml), 100 g (109 ml

Nr CAS: 8001-31-8

Sugerowane % stężenie: 5 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna stała w temperaturze poniżej 25 st. C

Kolor biały

Zapach charakterystyczny - kokosowy

Ciężar właściwy 20oC 0,918 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   max. 1 mgKOH/g

Liczba jodowa 80-100 % I

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C8:0 Kwas Kaprylowy

4,5 - 10%

C10:0 Kwas Kaprynowy

3,8 – 8,0%

C12:0 Kwas laurynowy

44,0 – 55,0 %

C14:0 Kwas Mirystynowy

16,0 – 21,0 %

C16:0 Kwas Palmitynowy

7,0 – 12,0%

C16:0 Kwas Stearynowy

1,0 – 4,0 %

C18:1 Kwas Oleinowy

66,0 – 85,0 %

C18:2 Kwas Linolowy

7,0 – 25,0 %

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej kokosowy uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno kopry "Cocos nucifera L." o przyjemnym, kokosowym zapachu.
Zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe (90%), a z uwagi na bardzo wysoką proporcję kwasu laurynowego (44-55%) jest olejem o doskonałych właściwościach pielęgnujących suche, zniszczone i łamliwe włosy.
Kwas laurynowy wykazuje wysokie powinowactwo wobec proteinowych struktur włosa. Dzięki niskiej masie cząsteczkowej wnika głęboko i wbudowuje się w naskórek włosów, powodując w efekcie ich intensywną regenerację, wzrost nawilżenia i elastyczności.
W wyniku wygładzenia powierzchni włosów ułatwione zostaje rozczesywanie oraz unika się nadmiernego ich tarcia przy czesaniu. W ten sposób chroni się włosy przed postępującymi uszkodzeniami łusek i nie dopuszcza do rozdwajania końcówek
Olej kokosowy nałożony w formie odżywki przed umyciem głowy chroni włosy przed działaniem detergentowych środków myjących.
Olej kokosowy stosowany jest ponadto jako emolient w kremach dla bardzo suchej i pękającej skóry oraz z neurodermitis. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. 
Investigation of penetration abilities of various oils into human hair fibers.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Zakupiłam i jestem bardzo zadowolona. Stosuję go do balsamów na całe ciało, jako maseczka do włosów oraz na zniszczone końcówki. Zastanawia mnie, czy któraś z Was dziewczyny spożywa go? Na wielu stronach jest napisane, że powinno się go spożywać kilka razy dziennie przed posiłkiem. Czy ten olej z mazideł nadaje się do tego? Na logikę - pewnie tak, ale może buszują tu osoby, które praktykują taki sposób używania tego cudownego oleju. Jeśli coś ktoś wie to proszę o odpowiedź :D Pozdrawiam
napisał/a:
Cudowny !! Pięknie pachnie sprawdza się do włosów jak i do ciała . Bardzo jestem z niego zadowolona . Polecam .
napisał/a:
Świetnie sprawdza się do włosów. Wcześniej miałam problem z łamliwością i rozdwajaniem się końcówek, a od kiedy stosuję ten olej (nakładam przed myciem włosów razem z ekstensyną i maceratem z marchwi na godzinę, dwie lub nawet na całą noc, dość dobrze się zmywa), problemy te są mi obce :) No i pięknie pachnie!
napisał/a:
Zakupiłam ten olej i w przeciągu tygodnia prawie go nie ma :) jestem od niego uzależniona i gdyby było go więcej to smarowałabym się od stóp do głów. Chociaż raczej z głową mogło by być inaczej. Po przeczytaniu wcześniejszych komentarzy na temat świetnego działania na włosy, również postanowiłam wykorzystac olej na włosy. Pomimo iż użyłam go od połowy włosów, to po przeczesaniu grzebieniem widocznie przeniosłam go na całe włosy i efekt był taki że po wysuszeniu włosów wyglądałam jak bym nie myła włosów tydzień, tak były tłuste :) ale najwidoczniej przedobrzyłam z produktem :) więc najlepiej stosować minimalną ilość olejku dosłownie krople. W każdym razie daję max ilość gwiazdek. Olej sprawdza mi się przede wszystkim na suche partie ciała nawilżając je maksymalnie a szczególnie na rozstępy które smaruję 2 x dziennie i rozstępy w przeciągu tygodnia stały się mniej widoczne, nawet mój chłopak wczoraj zapytał gdzie ja mam te rozstępy które miałam wcześniej :)
napisał/a:
Jestem oczarowana tym olejem kokosowym. Cudownie pachnie, rewelacyjnie działa na włosy - są naprawdę bardziej nawilżone, mięsiste. Poprawia kondycję włosów. To zdecydowanie najlepszej jakości olej kokosowy, jakiego miałam okazję spróbować - nie dorównują mu inne pod względem zapachu i działania.
napisał/a:
Cudowny kosmetyk, który wreszcie ujarzmia moje puszące się włosy a tyle naszukałam się wśród odżywek nawet tych znanych marek. Niewielką ilość nakładam przed suszeniem i włosy są mięciutkie, wreszcie potrafię nad nimi zapanować.
napisał/a:
Przekopałam tonę kosmetyków do włosów, które doprowadziłyby je do porządku. I znalazłam ten niepozorny słoiczek w śmiesznie niskiej cenie, który jest ósmy cudem świata:) Włosy się nie puszą, są miękkie, ze zdrowym połyskiem, nieprzetłuszczone, układają się rewelacyjnie. Nie są przeciążone czy oklapnięte. Poza tym uwielbiam zapach kokosowy 
napisał/a:
Do włosów niezbyt mi się sprawdza, na twarz boję się zapychania, za to świetny, pomieszany z masłem shea na ciążowy brzuszek, dłonie i stopy - piękny zapach i rewelacyjne nawilżenie.
napisał/a:
GENIALNIE nawilża włosy! :)rnZapach da się przeżyć(jakoś nie lubię kokosowych zapachów), nie czuć go później na włosach.
napisał/a:
Jest rewelacyjny jako odżywka do włosów i jako balsam do ciała, pięknie pachnie i nawilża... Gorąco polecam!
napisał/a:
do mydeł i, być może, do włosów, skoro użytkownicy tak twierdzą. no i na zapachu kończą się wartości kokosa.

jeśli ktoś ma, jak ja, skórę skłonną do wyprysków i egzemy, najmniejsza ilość skutkuje dyskomfortem i syfem. BARDZO komedogenny. próbowałam stosować w oliwkach i lotionach do ciała, za każdym razem wyrzucając całość po kilku użyciach. może i dobry na końcówki, ale ja go od włosów trzymam z daleka, bo chyba bym ocipiała z taką manianą na głowie. skręca mnie jak czasami czytam że to dobry lubrykant do seksu.

za to produkuję z jego pomocą fajne, twarde mydła, które się nie rozłażą w mydelniczce. co jest szczególnie irytujące przy mydłach z pilingującymi drobinkami. właśnie dojrzewa mi na półce kokosowo-różano-ko nopne z kawą i wanilią. mniam

jeszcze jedna gwiazdka za zapach i pyszne naleśniki.
napisał/a:
Stosuję go na włosy jako dodatek do odżywek. Dobrze nawilża włosy przy czym naprawdę pięknie pachnie ;) Próbowałam nakładać na usta , ale bezskutecznie, bo zachwilę z ust znikał .. mniam ;)
Szkoda, że konsystencja nie jest płynna, albo te opakowanie nie jest bardziej praktyczne. Cięzko jest wygrzebywać olej z buteleczki. A bez sensu jest podgrzewać go za każdym razem jak chcę nanieść troszkę na końcówki włosów.
napisał/a:
Niesamowity. Cudownie pachnie, używam go do włosów, jako odżywkę i po kilu godzinach myje włosy. Końce mniej się rozdwajają, włosy są takie miękkie, pięknieją po dłuższym stosowaniu,gorąco polecam.
napisał/a:
Dla mnie to super natłuszczacz mojej suchej skóry twarzy,łagodny,deli katny,na razie używam wprost z buteleczki,bezpośre dnio na twarz,fajnie wygładza.Pięknie pachnie.
napisał/a:
W odróżnieniu od aptecznego ma cudny zapach, często stosowany poprawił stan moich włosów. Bardzo dobry jakościowo.
napisał/a:
Jest rewelacyjny! Używam go do włosów, są pięknie nawilzone i odżywione (siedzę z nim 3-4 godziny), łatwo się zmywa, nieobciąża. Gorąco polecam.
napisał/a:
Jako jeden z nielicznych olejów ma wspaniały kokosowy zapach. Kosmetyki, do których go dodaję mają odpowiednia konsystencję. Dobrze pielęgnuje włosy.
napisał/a:
Olej kokosowy w moim przypadku nie sprawdził się najlepiej.
Zastosoa wny w kremie (jako stabilizator) był dla mnie za ciężki z tendencją do zapychania. Użyty w odżywkach olejowych za bardzo obciąża moje włosy. Robią się sztywne i "druciane" . Zuzżywam go jako stabilizator odżywek olejowych do włosów - bo dzięki niemu odżywka trzyma się włosów i nie spływa.

Najlepsz e zastosowanie znalazłam dla niego na patelni jako tłuszcz do upieczenia racuchów - pyszności! ;)
napisał/a:
Niezbędnik do odżywek do włosów. Miło pachnie kokosowymi wiórkami, więc bardzo przyjemnie się go używa. Dla mnie niezastąpiony składnik do pielęgnowania włosów. Odkąd zaczęłam go używać zapomniałam, co to rozdwojone końcówki (włosy w tym momencie mam do połowy pleców, a przy długości do ramion zwykle już zaczynały się rozdwajać, teraz ani śladu miotełek na końcówkach). Używam go również jak dodatek do masełek do ciała i moja skóra w tej formie też go lubi. Mam jedno ale, pakowanie go w butelkę to nieporozumienie, olej w temperaturze pokojowej jest stały, więc żeby go wydobyć z butelki trzeba albo go pracowicie wygrzebywać, albo rozgrzać całą butelkę i wylać potrzebną ilość. Wygodniejszy byłby słoiczek ze swobodniejszym dostępem do zawartości.
To oczywiście nie ujmuje niczego zawartości opakowania, która jest doskonałej jakości.
napisał/a:
cudowny!!! zapach, swietnie nawilza np. suche rece, koncowki wlosow

w duzym procencie wykorzystany przy tworzeniu balsamu do ust - z trudem powstrzymuje sie od zjedzenia go ;)

na twarz sie troche obawiam, ale jak na razie +++++
Pokazuje 1-20 z 20 opinii