Naturalny olejek mandarynkowy

5,61 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCIINFORMACJE TECHNICZNE

INCI: Citrus Reticulata (Mandarin) Peel oil


Nazwa botaniczna: Citrus Reticulata
Nazwa angielska: Mandarin oil
Kraj pochodzenia: Włochy
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: skórka
Otrzymywanie: tłoczenie na zimno

Substancje aktywne: limonen,  γ-terpinen.
Kolor: pomarańczowy
Zapach: świeży, owocowy, słodki
Intensywność zapachu: średnia
Nuta zapachu: nuta górna (głowy)
Harmonia zapachów: inne olejki cytrusowe, szczególnie neroli oraz olejki korzenne, szczególnie gałka muszkatołowa, cynamon i goździk.
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE ZASTOSOWANIE


Właściwości: antybakteryjny, grzybobójczy, uspokajający, tonizujący, łagodnie nasenny.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach lękowych, bezsenności, napięciach nerwowych, ogólnym osłabieniu, nadciśnieniu, irytacji, nudnościach, zaparciach, dolegliwościach wątroby.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi i ranami (przyspiesza gojenie), przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem, szarej i ziemistej.  
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała
Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w pierwszych miesiącach ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień. Według zaleceń IFRA olejek nie powinien być stosowany w preparatach pozostających na skórze wystawionej na działanie słońca.
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

FORMULACJE

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU


SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                           ciecz
Kolor                                           pomarańczowy
Zapach                                        charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC                 0.85 g/ml
Współczynnik refrakcji                1.465 - 1.485 @ 20°C
Skręcalność                                +63° to +78°
Rozpuszczalność                        w tłuszczach i alkoholu etylowym

Opis produktu

 Naturalny olejek mandarynkowy uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno skórek owoców mandarynki (łac. Citrus reticulata L.).
Mandarynka jest kuzynką pomarańczy i charakteryzuje się mniejszymi owocami. Pochodzi z południowych Chin, a jej nazwa wywodzi się od tradycyjnego prezentu jakim była dla chińskich mandarynów, czyli cesarskich urzędników. Do Europy została sprowadzona w 1805 roku, a do Ameryki Północnej przybyła czterdzieści lat później.
Olejek eteryczny z mandarynki jest najsłodszy ze wszystkich olejków z owoców cytrusowych. Powszechnie jest stosowany do aromatyzowania mydeł i kosmetyków oraz w  perfumach i wodach kolońskich dla mężczyzn. Ma również wiele zastosowań w przemyśle spożywczym (aromatyzowanie likierów, słodyczy) .
Świeży i orzeźwiający zapach mandarynki sluży szczególnie osobom niespokojnym i pełnych lęków. Nastraja on pozytywnie, pozwala nabrać energii życiowej, pomaga pokonać strach, smutek, nerwowość i depresję. Mieszanka mandarynki, pomarańczy i wanilii pomaga zrelaksować się po dniu pełnym wrażeń oraz zasnąć.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii