Naturalny Olejek Kopru Ogrodowego

6,30 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Anethum Graveolens (Dill) Seed Oil 

Nazwa botaniczna: Anethum Graveolens
Nazwa angielska: Dill seed oil
Kraj pochodzenia: Węgry
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: nasiona
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: karwon, alfa-fellandren, dill eter.
Kolor: jasno żółty
Zapach: lekko ziemisty, świeży, słodki, ziołowy
Intensywność zapachu: intensywna
Nuta zapachu: nuta górna (głowy)
Harmonia zapachów: kanarecznik, mięta, gałka muszkatołowa i inne korzenne i cytrusowe olejki. 
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: wiatropędny, antybakteryjny, grzybobójczy, uspokajający, tonizujący, łagodnie nasenny, przeciwzmarszczkowy (wspomaga produkcję elastyny).
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach zmęczenia, depresji, apatii, wzdęciach, nudnościach, wymiotach, zatruciach pokarmowych, schorzeniach dróg moczowych, kamicy drog moczowych i żółciowych, cellulicie, otyłości, zaburzeniach w gospodarce płynami.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi i ranami (przyspiesza gojenie), przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem, dojrzałej.  
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała
Zalecane stężenie: 
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w pierwszych miesiącach ciąży. 
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień oraz alergii.
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

ciecz

Kolor

jasno żółty

Zapach

charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC

0.90 g/ml

Współczynnik refrakcji

1.480 - 1.492 @ 20°C

Skręcalność

+70° to +82°

Rozpuszczalność

w tłuszczach i alkoholu etylowym

 

 

Opis produktu

Naturalny olejek kopru ogrodowego uzyskany w wyniku destylacji parą wodną nasion kopru ogrodowego (łac. Anethum Graveolens).
Ojczyzną kopru ogrodowego są Indie i Persja, skąd przywieziony został przez Rzymian do Europy.
Koper ogrodowy od najdawniejszych czasow znajdował zastosowanie lecznicze w medycynie ludowej. Jest środkiem wiatropędnym i pobudzającym trawienie. W aromaterapii jest stosowany przy zaburzeniach trawienia oraz złym samopoczuciu.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Mój ulubiony:)Cudowny zapach. Intensywny, wyczuwalny nawet przez zamkniętą buteleczkę. Nadaje mojemu olejkowi z jojoby piękny, kojący zapach.
Pokazuje 1-1 z 1 opinii