Naturalny Olejek Kardamonowy

9,31 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Elettaria Cardamomum (Cardamom) Oil

Nazwa botaniczna: Elettaria cardamomum
Nazwa angielska: Cardamom Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: torebki nasienne
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: 1,8-cyneol, octan alfa-terpinylu
Kolor: żółty
Zapach: korzenno-ziołowy, orzeźwiający z nutami drzewnymi, balsamicznymi i kamforowymi
Intensywność zapachu: mocny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: róża, pomarańcza, cynamon, goździki, ylang ylang, labdanum, cedr, neroli
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny, przeciwwirusowy, spazmolityczny, wiatropędny, przeciwskurczowy

Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w zaburzeniach gastrycznych, nudnościach, niestrawności, kaszlu, bólach mięsni i głowy.

Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe
Zalecane stężenie:

  • kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli
  • kompres: 5 kropli na pół szklanki wody
  • masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego

Przykładowe kompozycje zapachowe

Zasady tworzenia kompozycji zapachowych

Rodzaje wyrobów perfumeryjnych

Jak stworzyć własne pachnidło alkoholowe

Jak stworzyć własne pachnidło olejowe

Wykaz olejków eterycznych i absolutów wg nut zapachowych

Opis produktu

Naturalny olejek kardamonowy uzyskany w wyniku destylacji parą wodną torebek nasiennych kardamonu (łac. Elettaria cardamomum).

Kardamon to roślina zielna, osiągająca od 2 do 4 metrów wysokości, powszechnie uprawiana w Indiach, Sri Lance, Malezji, Indonezji i Gwatemaili. Torebki nasienne są zbierane ręcznie przed ich otwarciem i suszone na słońcu. Nasiona kardamonu łatwo zafałszować nasionami innych gatunków, torebki nasienne zaś dużo trudniej. Dlatego jako surowiec  wyjściowy preferowane są całe owoce z nasionami, pomimo, iż torebki nie zwierają olejku eterycznego. Nasiona są jedną z najdroższych przypraw (tuż po szafranie).
Kardamon należy do grupy znanych od stuleci przypraw korzennych i jak inne ma silne właściwości antyseptyczne. Znany był już w starożytności - Egipcjanie używali go kompozycjach zapachowych oraz żuli w celu wybielania zębów, Rzymianie używali go w bólach brzucha, a Arabowie aromatyzowali nim kawę. Kardamon jest ważnym składnikiem w kuchni azjatyckiej i wchodzi w skład wielu indyjskich mieszanek przyprawowych. W północnych i środkowych Indiach bardzo popularne jest żucie ziarenek kardamonu po posiłkach.
Olejek kardamonowy znajduje zastosowanie w aromaterapii oraz w perfumerii jako składnik do tworzenia kompozycji świeżych, ziołowych, z nutą orientalno-korzenną, szczególnie w zapachach dla mężczyzn.

W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Z kardamonem wcale mi się ten zapach nie kojarzy. Jest ostry, mocno ziołowy, świeży, czysty. Szybko się ulatnia.
napisał/a:
Lekko ostry,przenikliwy,et eryczny zapach.Może dlatego też szybko wyparowuje z każdej kompozycji.Bardzo dobrze komponuje się z wanilią.Dodaje charakteru różowemu lotosowi, bo sam lotos wydaje się zbyt jednolity.
Pokazuje 1-2 z 2 opinii