Naturalny Olejek Kadzidłowy (Arabski)

8,82 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Boswellia Carterii (Frankincense) Oil

Nazwa botaniczna: Boswellia Carterii
Nazwa angielska: Frankincense Oil (Olibanum Oil)
Kraj pochodzenia: Egipt
Metoda uprawy: zbiór z dziko rosnących drzew
Użyta część rośliny: żywica
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: alfa-pinen (41,3%), octan oktylu, alfa-tujen, limonene, sabinen, terpineol
Kolor: jasno żółty
Zapach: ciepły, słodko-balsamiczny, z nutami drzewnymi i korzennymi
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta dolna (bazy)
Harmonia zapachów: bazylia, pomarańcza, cytryna, kardamon, cedr, sandał, rumianek, kora cynamonu, szałwia, kolendra, geranium, imbir, mirra, wanilia, wetiwer
Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczny, ściągający, przeciwzapalny, wykrztuśny, wspomagający trawienie, wzmacniający układ odpornościowy, uspokajający, antydepresyjny, rozjaśniający umysł.

Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w reumatyzmie, artretyzmie, bólach mięśniowych, naciągniętych mięśniach i ścięgnach, bólach pourazowych, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, astmie, zapaleniu oskrzeli, zaburzeniach trawienia, stanach lękowych, nerwowości, depresjach.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry z ranami, bliznami, starzejącej się, zwiotczałej, z rozstępami.
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu.
Zalecane stężenie: do 1%, czyli 3 krople na 10 ml kosmetyku:
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego.
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                            ciecz
Kolor                                            jasno żółty do ciemno żółtego
Zapach                                        charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC                 0.87 g/ml
Współczynnik refrakcji                 1.460–1.482 @ 20°C
Skręcalność                                 -26.0 do +10.0
Rozpuszczalność                         w tłuszczach i alkoholu etylowym

Opis produktu

Naturalny olejek kadzidłowy (arabski) uzyskany w wyniku destylacji parą rozdrobnionej żywicy kadzidłowca arabskiego (łac. Boswellia Carterii). To najcenniejszy olejek spośród olejków kadzidłowych.
Żywica wydzielana jest przez skaleczenia kory niewysokich drzewek dziko rosnących w zachodnich Indiach, na Półwyspie Arabskim i pn-wsch Afryce. Zawiera 5–9% aromatycznych olejków, 65–85% związków rozpuszczalnych w alkoholu (diterpeny, triterpeny) oraz gumy rozpuszczalne w wodzie (polisacharydy). Jako substancja zapachowa i środek leczniczy była znana i bardzo ceniona już w starożytności. Sproszkowana żywica była używana do wykadzania pomieszczeń w celach religijnych, dezynfekcyjnych, do balsamowania mumii, a także jako cenny lek. Różne nalewki i ekstrakty były powszechnie stosowane w starożytnej i średniowiecznej medycynie. Jako składnik świętego oleju używana była do namaszczania w czasie narodzin – w tym nowonarodzonych synów króli -, śmierci, a także w celach medytacyjnych i podniesienia duchowej świadomości.
Współczesne badania wykazały, iż terpeny obecne w olejku mają bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, gospodarkę hormonalną i stany emocjonalne – uspokajają, wyciszają i pozwalają „wejść na wyższy poziom świadomości”.
Olejek kadzidłowy arabski zaliczany jest do olejków drogich i luksusowych. Jest wysoko ceniony w aromaterapii, przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Dzięki właściwościom antyseptycznym, ściągającym i ujędrniającym działa bardzo korzystnie na cerę dojrzałą oraz tłustą ze stanami trądzikowymi.
W perfumerii używany jest do wzbogacania i utrwalania kompozycji korzennych i drzewnych a także balsamiczno-ambrowych.
Olejek kadzidłowy arabski różni się od olejku kadzidłowego indyjskiego intensywniejszym i bogatszym zapachem oraz większą zawartością alfa-pinenu.

 

 

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii