Naturalny Olejek Jałowcowy Z Jagód

10,10 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa botaniczna: Juniperus Communis
Nazwa angielska: Juniper Berry Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z dziko rosnących krzewów
Użyta część rośliny: jagody
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: alfa-pinen, sabinen, miren, beta-pinen, limonen

Właściwości: antybakteryjny, przeciwgrzybiczny, przeciwwirusowy, przeciwbólowy, obniża ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę płynami w organizmie, moczopędny, uspokajający.
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w reumatyzmie, artretyzmie, nerwobólach, zmęczeniu umysłowym, stanach stresowych, lękowych, bezsenności, zaburzeniach miesiączkowania, żylakach.
Zastosowanie kosmetyczne: działa odkażająco, pomaga w leczeniu trądziku, łupieżu, łojotoku, egzemy i owrzodzenia skóry, ściąga pory skóry, .
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; sera i kremy do twarzy; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała.
Zalecane stężenie: 

  • mleczka, balsamy i mgiełki: do 0,5%
  • kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli
  • kompres: 5 kropli na pół szklanki wody
  • masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego

Kolor: jasnożółty        

Zapach: świeży, ciepły zapach drzew iglastych, z nutami balsamicznymi i drzewnymi
Intensywność zapachu: intensywny
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: rozmaryn, cyprys, lawenda, geranium, wetiwer, sandał, labdanum, szałwia muszkatołowa, olejki cytrusowe i inne olejki korzenne
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w ciąży, przy stanach zapalnych skóry, oparzeniach II i III stopnia, nadciśnieniu, chorobach serca, układu krążenia i nerek. Nie stosować u dzieci.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie uczulający na słońce.
U niektórych osób o bardzo wrażliwej skórze lub przy przekroczeniu zalecanego stężenia może powodować podrażnienie.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Naturalny olejek jałowcowy z jagód uzyskany w wyniku destylacji parą wodną rozdrobnionych szyszkojagód jałowca pospolitego (łac. Juniperus communis L.).

Jałowiec jest długowiecznym krzewem lub drzewem rosnącym niekiedy ponad sto lat. Jest gatunkiem rozpowszechnionym na wszystkich kontynentach. To typowa roślina ubogich, jałowych gleb, stąd wywodzi się jej polska nazwa jałowiec.
Pierwsze wzmianki o jałowcu pochodzą sprzed 3000 lat. W starożytnym Egipcie był rośliną leczniczą. W czasach przedpiastowskich aromatyczne mieszanki kadzidlane  z dodatkiem jałowca służyły rytualnemu oczyszczaniu w obrzędach religijnych. Wierzono, że krzaki jałowca mają magiczną siłę, że gałązka uchroni ludzi i domowe zwierzęta przed złymi mocami i urokiem Medycyna ludowa polecała napar z jałowca przeciwko wrzodom, czyrakom, a kąpiel w wywarze z gałązek przeciwko chorobom skórnym, reumatyzmowi i podagrze. Obecnie owoce jałowca są używane głównie do produkcji wódek i wędlin.
Olejek jałowcowy stosowany jest natomiast w lecznictwie i kosmetyce w ropnych odmianach trądziku oraz w leczeniu cellulitu i otyłości. W perfumerii jest często stosowany jako nuta ziołowo-balsamiczna i leśna, szczególnie w wyrobach dla mężczyzn.

Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny i nie uczulający na słońce.
U niektórych osób o bardzo wrażliwej skórze lub przy przekroczeniu zalecanego stężenia może powodować podrażnienie.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii