Mocznik

2,55 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Urea

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Urea 100%

Synonimykarbonylodiamid, Carbamide; Carbamimidic acid; Carbonyldiamide; Isourea; Pseudourea; Urea-13C; Ureaphil; Ureophil; Urevert,Carbonyl Diamine; component of Artra Ashy Skin Cream; Alphadrate, Ultra Mide; Urepearl; Mocovina
Aplikacja: kremy dla cery suchej, wrażliwej i alergicznej; preparaty łagodzące podrażnienia posłoneczne; filtry przeciwsłoneczne; szampony i żele myjące.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: biały proszek
Sugerowane stężenie: 5% -15%
Ciężar właściwy: 1,34 g/cm3
Przeliczając ciężar na objętość w [ml] należy przyjąć wartość ciężaru nasypowego
Ciężar nasypowy: 0,60g/cm3
Stabilność: ponieważ szybko ulega hydrolizie zalecana jest stabilizacja kwasem mlekowym.
pH (10% roztwór): 9,2-9,5
Rozpuszczalność: w wodzie i alkoholu etylowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej pomiędzy 15 a 25 st. C.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100 g

Nr CAS: 57-13-6

Sugerowane % stężenie: 5-15

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor biały

Zapach lekki amoniaku

Ciężar właściwy 20oC 1,34 g/cm3

Rozpuszczalność w wodzie i alkoholu etylowym

pH (10% roztwór) 9,2-9,5

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej pomiędzy 15 a 25 st.

Opis produktu

Mocznik jest końcowym produktem metabolizmu białek w organizmie człowieka. Jest wydalany wraz z moczem i potem. Zasilając NMF jest również obecny w skórze.
W syntetycznej postaci stosowany jest w przemyśle kosmetycznym jako bardzo dobry, nietoksyczny i niealergizujący humektant.
Aplikacja mocznika w postaci preparatu kosmetycznego prowadzi do wzrostu nawilżenia skóry, zmiękczenia, zmniejszenia szorstkości oraz złagodzenia podrażnień (wspomaga ziarninowanie).
W wyższych stężeniach działa keratolitycznie, ułatwia złuszczanie i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej dzięki czemu staje się promotorem przejścia przeznaskórkowego substancji czynnych zawartych w kosmetykach.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej pomiędzy 15 a 25 st.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Rewelacyjne nawilżanie, Miałam bardzo wysuszoną buzię. Dodałam go do toniku i co rano sie tym smaruję przed zrobieniem makijażu. Swietnie nawilża. Polecam.
napisał/a:
Odkrycie kosmetyczne - idealny na lato do wysuszonych i popękanych stóp nawet na chwilę przed wyjściem - mieszam dużą szczyptę z lekkim balsamem/kremem i wsmarowuję - efekt taki sam jak po ciężkich i tłustych mazidłach (miękka, gladka skóra) a nie straszę czarnymi stopami
napisał/a:
Fantastyczny nawilżacz za bardzo niską cenę. Doskonale się rozpuszcza, bezzapachowy. Na prawdę warto!
napisał/a:
Podpisuje się pod zachwytami. Jak napisano wyzej, nie warto zrażać się nazwą :) mocznik wyglada jak sól i niczym nie pachnie, a działa bardzo skutecznie
napisał/a:
Również zakochałam sie w moczniku ;) rewelacyjnie nawilża, skutecznie, bardzo suchą skórę jak moja.
W poszukiwaniu dobrego nawilzacza trafiłam na mocznik i bardzo się cieszę dając mu szansę ,a koleżananki zazdroszcząmi dobrze nawilzonej ,bezzmarszczkowej cery :) szczerze polecam dla "suchotnic" ; ;)
napisał/a:
Mocznik to moje największe jak dotąd odkrycie kosmetyczne.
Jest bardzo tani, wydajny, wygodny w użyciu (kryształki błyskawicznie rozpuszczają się w hydrolatach) a moja skóra po jego zastosowaniu jest bardzo mocno nawilżona przez wiele godzin. Przez wiele lat szukałam odpowiedniego nawilżacza (wypróbowałam wiele mgiełek nawilżających i górnopółkowych kremów) ale nigdy nie byłam w pełni zadowolona. Dopiero ten niepozorny mocznik okazał się strzałem w dziesiątkę.
To absolutny must have.
ps. i niech was nie zraża nazwa :)
napisał/a:
Tani i skuteczny :) To w zasadzie oddaje całą charakterystykę tego składnika. W stężeniu do 5% nawilża, w wyższych działa keratolitycznie.
Sp rawdzony w formulacjach nawilżających (typu S.O.S) jak i złuszczających zrogowaciały naskóre (wespół w zespół z BHA i kwasem mlekowym).
Niezbedn ik w zestawie składników dla sucharków :)
Pokazuje 1-7 z 7 opinii