Mleczan Sodu

3,97 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Sodium Lactate

Aplikacja: w preparatach (toniki, żele, emulsje, kremy) do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej; w preparatach przeciwtrądzikowych; szampony i odżywki do włosów; żele myjące.
Synonimy: 2-hydroxypropanoic acid sodium salt, Sodium L-lactate, Sól sodowa kwasu L-mlekowego, Lactic acid sodium salt 
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
PochodzenPrzechowywanieie: biotechnologiczne
Postać fizyczna: przezroczysta ciecz
Sugerowane stężenie: 1- 5 %
Ciężar właściwy: 1,33 g/cm3
pH: 7,8 – 8,3
pH 20% roztworu: 6,5-7,5
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

Opis produktu

Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. 

Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych (ok. 12%) NMF  (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka. Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości  silnie nawilżające, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.
Mleczan sodu posiada silne właściwości higroskopijne i nawilżające naskórek przewyższające działanie innych humektantów takich jak: gliceryna, sorbitol, mocznik i NaPCA. Jest drugim po kwasie hialuronowym najskuteczniejszym nawilżaczem . Wiąże wodę w naskórku intensywniej niż sam kwas mlekowy, jednocześnie działa łagodniej, nie podrażnia skóry i nie powoduje łuszczenia. Jest doskonałym dodatkiem do detergentowych żeli myjących (również gotowych), łagodzi  bowiem ich wysuszające i ściągające działanie. Zastosowany natomiast w formulacjach zawierających oleje i masła zmniejsza uczucie tłustości po aplikacji.
Dzięki normalizowaniu procesów keratynizacji naskórka i działaniu antybakteryjnemu mleczan sodu jest świetnym środkiem przeciwtrądzikowym. Badania wykazały, że już w stężeniu 5% kwas mlekowy i jego sól sodowa (mleczan sodu) znacznie zmniejszają liczbę zaskórników, zmian zapalnych, a nawet cyst. Jednak takiego działania można spodziewać się dopiero po co najmniej kilkumiesięcznym, regularnym stosowaniu preparatów mlekowych. Po roku czasu u ponad 40% badanych osiągnięto praktycznie całkowitą remisję stanów zapalnych skóry (90-100%), a u pozostałych osób 50-90%.
Mleczan sodu jest stosowany także jako naturalny konserwant i regulator pH – dodany do formulacji zawierających kwasy AHA i PHA podnosi poziom pH, dzięki czemu może zastąpić stosowaną sodę oczyszczoną (wodorowęglan sodu).

Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii