Masło Kpangan (Złote Karite)

8,94 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Pentadesma Butyracea Seed Butter

Synonimy: Złote Masło Karite, Masło Painya
Substancje aktywne: nasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, stearynowy, palmitynowy; fitosterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol, alfa-spinosterol); witamina E.
Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy i ciała przeznaczone dla skóry suchej i atopowej; preparaty chroniące skórę i włosy przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi, maseczki do włosów; balsamy do ciała i preparaty do masażu dla wszystkich rodzajów skóry.
Metoda ekstrakcji: tłoczone na zimno, nierafinowane
Sugerowane stężenie: 5-100%, w tym: do 5% w produktach dla cery tłustej i bez ograniczeń w produktach dla cery suchej.
Ciężar właściwy: 0,90 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 g, 100 g, 250 g

Właściwości kosmetyczne:

  • wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
  • zwiększa jędrność i elastyczność skóry;
  • działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka;
  • zmniejsza stany zapalne skóry;
  • łagodzi zmiany skórne w postaci egzemy, AZS i łuszczycy;

Jak stososować Masło kpangan?

  • masło polecane jest do pielęgnacji cer suchych i odwodnionych; poszarzałych, zmęczonych, z alergią i AZS, egzemą i łuszczycą;
  • jako faza tłuszczowa w tworzonych samodzielnie kremach i balsamach;
  • jako natłuszczająco-nawilżające masło  do twarzy stosowane bezpośrednio na lekko wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem - niewielką porcję masła rozsmaruj między dłońmi (masło w trakcie rozcierania zacznie się topić) i następnie wmasuj delikatnie w skórę twarzy;
  • jako dodatkowy element natłuszczający szczególnie suchą i odwodnioną skórę po zastosowaniu ulubionego kremu – po aplikacji kremu odczekaj kilka minut aż się wchłonie, następnie wmasuj w skórę niewielką porcję masła;
  • jako natłuszczająco-nawilżające masło  do ciała stosowane bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. Szczególnie polecane jest do pielęgnacji skóry z rozstępami i bliznami– niewielką bryłką masuj skórę, masło w trakcie masażu zacznie się topić;
  • jako masło pielęgnujące, wcierane w zniszczoną skórę rąk, zrogowaciałe łokcie i kolana;
  • jako masło pielęgnujące suche końcówki włosów.

Produkt: MASŁO KPANGAN (ZŁOTE KARITE)
Nazwa wg INCI: Pentadesma Butyracea Seed Butter
Opis: zimnotłoczone, nierafinowane masło uzyskane w wyniku tłoczenia na zimno nasion „Pentadesma butyracea”.
Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                      stała
Kolor                                      żółty
Zapach                                  charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC           0,90 g/ml
Rozpuszczalność                   w tłuszczach
Temperatura topnienia            25-37 st. C
Absorpcja wody                      min. 200%
Liczba zmydlenia                    180-200  mgKOH
Liczba nadtlenkowa                 5-10 meqO2/kg

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Pentadesma Butyracea Seed Butter 100 %

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy     7,2%
C16:0 Kwas stearynowy       30,8%
C18:1 Kwas oleinowy           43,9%
C18:2 Kwas linolowy            4,6%
C20:0 Kwas arachidonowy   11%

Zawartość fitosteroli:
Stigmasterol:     10.4
Beta- Sitosterol: 78.6

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowane Masło kpangnan pozyskiwane w wyniku mechanicznego tłoczenia owoców drzewa pomaśli właściwej (łac. "Pentadesma butyracea"), rosnącego na zalesionych brzegach rzek centralnego Togo, w Afryce Zachodniej.

Masło to charakteryzuje się pięknym złocistym kolorem i przyjemnym, lekkim słodko-orzechowym zapachem, a z uwagi na wiele podobieństw (min. zbliżony skład trójglicerydów) do masła karite, bywa nazywane również Złotym Masłem Karite. Różni się od niego jedynie mniejszą zawartością frakcji niezmydlanej (1.5-1.8%) oraz lepszą wchłanialnością w skórę, dzięki czemu nie pozostawia odczucia nadmiernej tłustości po aplikacji, a skóra staje się jedwabiście miękką i delikatna w dotyku.
Masło zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie postaci kwasu oleinowego (53.6% ) i stearynowego (45.2%). Zawiera również witaminę E, przede wszystkim w postaci beta-tkoferolu oraz fitosterole - głównie stigmasterol (68% całej frakcji).
Fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego mają budowę zbliżoną do steroli występujących w łoju i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
Masło kpangan jest doskonałym emolientem o silnych i długotrwałych właściwościach nawilżających, łagodzących (zmniejsza zaczerwienienia), wygładzających, zmiękczających oraz rewitalizujących suchą i zniszczoną skórę oraz włosy. 
Jest także bardzo dobrym stabilizatorem emulsji kosmetycznych (zapobiega np. ich rozwarstwianiu się) oraz dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego, który wspomaga penetrację przeznaskórkową substancji trudno penetrujących prawidłowo zbudowany cement, jest doskonałym nośnikiem liporozpuszczalnych substancji aktywnych zawartych w preparatach kosmetycznych.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii