Masło Karite

8,30 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Butyrospermum parkii (Shea Butter) Fruit

Synonimy: Masło shea, Masłosz Parkii.
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone  kwasy tłuszczowe: olejowy, stearynowy, linolenowy, palmitynowy, archidynowy; fitosterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol, alfa-spinosterol); trójterpeny (kwas cynamonowy; lupeol, alfa i beta-amaryna, cykloartenol, parkeol); witamina E.
Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy i ciała przeznaczone dla skóry suchej i atopowej; preparaty chroniące skórę i włosy przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi, oparzeniami słonecznymi; maseczki do włosów; balsamy do ciała i preparaty do masażu dla wszystkich rodzajów skóry.
Sugerowane stężenie: 5-100%
Ciężar właściwy: 0,900 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 g, 100 g, 250 g

Właściwości kosmetyczne:

  • wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
  • zwiększa jędrność i elastyczność skóry;
  • działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka;
  • działa przeciwobrzękowo i antybakteryjnie, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz
  • stymuluje krążenie krwi;
  • zmniejsza stany zapalne skóry;
  • łagodzi zmiany skórne w postaci egzemy, AZS i łuszczycy.

Jak stososować Masło karite?

  • masło polecane jest do pielęgnacji cer suchych i odwodnionych; poszarzałych, zmęczonych, z alergią i AZS, egzemą i łuszczycą;
  • jako faza tłuszczowa w tworzonych samodzielnie kremach i balsamach;
  • jako natłuszczająco-nawilżające masło  do twarzy stosowane bezpośrednio na lekko wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem - niewielką porcję masła rozsmaruj między dłońmi (masło w trakcie rozcierania zacznie się topić) i następnie wmasuj delikatnie w skórę twarzy;
  • jako dodatkowy element natłuszczający szczególnie suchą i odwodnioną skórę po zastosowaniu ulubionego kremu – po aplikacji kremu odczekaj kilka minut aż się wchłonie, następnie wmasuj w skórę niewielką porcję masła;
  • jako natłuszczająco-nawilżające masło  do ciała stosowane bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. Szczególnie polecane jest do pielęgnacji skóry z rozstępami i bliznami– niewielką bryłką masuj skórę, masło w trakcie masażu zacznie się topić;
  • jako masło pielęgnujące, wcierane w zniszczoną skórę rąk, zrogowaciałe pięty, łokcie i kolana;
  • jako balsam do ust;
  • jako masło pielęgnujące suche końcówki włosów.

Produkt: MASŁO KARITE
Nazwa wg INCI: Butyrospermum parkii (Shea Butter) Fruit
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku mechanicznego wytłaczania pestek " Vittelaria Paradoxa.".
Nr CAS: 91080-23-8
Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                  stała
Kolor                                  żółto-zielony
Zapach                               charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC        0,900 g/ml
Rozpuszczalność               w tłuszczach
Liczba zmydlenia               133  mgKOH
Liczba nadtlenkowa            mniej niż 2,0 meqO2/kg

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Butyrospermum parkii (Shea Butter) Fruit 100 %

DANE DODATKOWE

Kwas cynamonowy: 0,95
Witamina E: 1966 iv100 mg

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

Kwas palmitynowy    C16:0        4,0%
Kwas stearynowy      C18:0        41,5 %
Kwas olejowy            C18:1        46,4%
Kwas linolowy           C18:2        6,6 %
Kwas arachidonowy  C20:0        1,3 %

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowane Masło karite pozyskiwane w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa "Vittelaria Paradoxa" (dawniej nazwa botaniczna "Butyrospermum parkii"), pochodzące z terenów Zachodniej Afryki (Togo), o przyjemnym lekko orzechowym zapachu. Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości frakcji niezmydlającej (fitosterole, trójterpeny, węglowodór kariten) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) i witaminy E.
Obecność kwasu cynamonowego oraz cykloartenolu powoduje, że masło karite zaliczane jest do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia.
Jest także bogatym źródłem trójterpenów dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.
Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała), łącznie z okolicą oczu.  Wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka i wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości. 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: Masło shea
Gdybym miała na bezludną wyspę zabrać tylko jeden kosmetyk, byłoby to karite. Działa wszechstronniej niż jakikolwiek krem, a na dodatek pięknie pachnie. Kupuję masło shea w Mazidłach od wielu lat i ono za każdym razem jest lepszej jakości. Jesteście Państwo niesamowici! Czapki z głów!
napisał/a:
Masło karite shea super kosmetyk polecam wszystkim paniom które dbają o właściwe nawilżenie skóry.jak dla mnie oceniam go na piątkę.
napisał/a:
Super masło ! Świetnie nawilża i wygładza skórę. Jak dla mnie zapach ma fajny ,ale spotkałam się z różnymi opiniami . Polecam jak najbardziej .
napisał/a:
Wspaniałe ukojenie dla suchej skóry. Myślałam, że już nic nie odratuje moich suchych dłoni, gdyż żaden krem nie dawał sobie z nimi rady, a po trzech, czterech aplikacjach masła karite stały się gładkie. Stosuję je także, jako pomadkę ochronną, która wspaniale odżywia usta.
napisał/a:
Świetne masełko! Samo, położone na usta jest dobrym balsamem na mrozy. A w połaczeniu z ulubionym olejem to doskonałe serum na zniszczone suche końcówki włosów.
napisał/a:
Stosuję jako balsam do ust na noc - świetnie zmiękcza i nawilża. Dobry też na przesuszone łokcie, kolana - działa lepiej niż niejeden krem, do tego bardzo wydajny.
napisał/a:
Świetnie nawilża i natłuszcza usta, dłonie, stopy, łydki po goleniu. Mój niezbędnik do ciała, do twarzy trochę mnie zapchał. Mieszam z olejem kokosowym, żeby mieć piękny zapach.
napisał/a:
Masło jest genialne-na skórę z atopowym zapaleniem pomógł po kilku użyciach, podczas gdy żadne maści nie pomagały.rn
napisał/a:
Przyznam, że z niedowierzaniem czytałam wszystkie zachwycające recenzje. Otrzymaną z Mazideł próbkę rozgrzałam i wymieszałam z resztką mojej kończącej się emulsji lipidowej Iwostin i muszę przyznać, że efekt jest o wiele lepszy niż bez zawartości tego masełka. Szczególnie dobrze działa na moje atopowe części ciała - zdecydowanie pobija drogie kremy przeznaczone do pielęgnacji skóry atopowej; odnoszę również wrażenie, że przyspiesza jej gojenie.
napisał/a:
Masełko genialne! "Zaraziłam&quo t; miłością do niego moje dwie córcie.Wspaniale odżywia włosy,suchą,pękaj ącą skórę dłoni i stóp.:)
Pokazuje 1-10 z 20 opinii