Macerat z Żywokostu

24,86 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Symphytum officinale (Comfrey) Leaf Extract & Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Kraj pochodzenia: Indie
Zapach: ziołowy
Substancje aktywne: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy); śluzy, allantoina, kwas rozmarynowy.
Aplikacja: w preparatch dla skóry dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem grudkowo-krostkowym, łuszczycą, egzemą, AZS, podrażnionej, z drobnymi oparzeniami, ukąszeniami owadów, ze świeżymi bliznami i rozstępami, z podrażnioną skórą głowy. w rwie kulszowej, stłuczeniach i siniakach oraz dolegliwościach, które wystąpiły w wyniku zwichnięć, skręceń i naciągnięć ścięgien.
Sugerowane stężenie: 5-100%;
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Właściwości kosmetyczne:

*przeciwzapalne i ściągające;
*przeciwbólowe i antybakteryjne;
*redukuje ból w rwie kulszowej;
*zmniejsza obrzęk;
*łagodzi stany zapalne kończyn i stawów;
*minimalizuje również siniaki, a także dolegliwości, które wystąpiły w wyniku zwichnięć, skręceń i naciągnięć ścięgien;
*redukuje podrażnienie i swędzenie skóry;
*goi owrzodzenia i przewlekłe odleżyny;
*łagodzi stany zapalne w AZS, egzemie i łuszczycy;
*wspomaga leczenie grzybicy stóp;
*wspomaga leczenie trądziku;
*goi drobne oparzenia;
*łagodzi  ukąszenia pszczół i innych insektów;
*pielęgnuje podrażnioną skórę głowy oraz suche i zniszczone włosy.

Jak stosować Macerat z żywokostu?

*Macerat z żywokostu polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem grudkowo-krostkowym, łuszczycą, egzemą, AZS, podrażnionej, z drobnymi oparzeniami, ukąszeniami owadów, ze świeżymi bliznami i rozstępami, z podrażnioną skórą głowy;
*w rwie kulszowej, stłuczeniach i siniakach oraz dolegliwościach, które wystąpiły w wyniku zwichnięć, skręceń i naciągnięć ścięgien – porcję maceratu wmasowuj przynajmniej 3 razy dziennie w obolałe miejsce. Następnie nałóż gazę lub bandaż i pozostaw na 3 godziny;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*Macerat z żywokostu wykazuje synergię działania z Ekologicznym Hydrolatem z Kocanki -  zastosowane razem działają bardzo silnie gojąco, regenerująco i rewitalizująco na zniszczoną, podrażnioną, zranioną i z bliznami skórę. Spryskaj skórę hydrolatem następnie, w jeszcze wilgotną skórę, wmasuj porcję oleju;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako składnik tłuszczowy własnoręcznie tworzonych kosmetyków;
*jako olejek wcierany bezpośrednio w chorobowo zmienione miejsca na ciele, twarzy i skórze głowy;
*jako dodatek wzbogacający maseczki do twarzy: spirulinową, owocowe, z glinek i błot.
*jako olejek regenerujący włosy wysokoporowate, bardzo suche i zniszczone zastosowany w Rytuale Olejowania.

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło
  • jest wyposażona w atomizer, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie hydrolat
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

Produkt: MACERAT Z Żywokostu
Nazwa wg INCI: Symphytum officinale (Comfrey) Leaf Extract & Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
Opis: olej uzyskany w wyniku macerowania w niskiej temperaturze (infuzja słoneczna)  liści i  korzeni żywokostu lekarskiego (łac. Symphytum officinale)  w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym.
Sugerowane % stężenie: 5 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY
Forma fizyczna                ciecz
Kolor                                żółty do jasno zielonego
Zapach                             charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC      0,92 g/ml
Rozpuszczalność             w tłuszczach; nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa         mniej niż 10 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)       mniej niż 20 ppm
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Symphytum officinale (Comfrey) Leaf Extract & Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
100%
 
Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. Produkt wyłącznie do użytku zewnętrznego. Nie stosować na złamania otwarte i świeże rany.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Opis produktu

Żywokost lekarski (łac. Symphytum officinale) jest rośliną rozprzestrzenioną na śródziemnomorskich i umiarkowanych obszarach Europy.
To jedna z najciekawszych roślin leczniczych o wielu cennych właściwościach. Zawdzięcza je bogactwu substancji aktywnych, wśród których wyróżnia się obecna w  wysokim stężeniu alantoina, będąca substancją pobudzającą wzrost nowych komórek, a także kwas rozmarynowy, który ma działanie przeciwzapalne.
Swoją nazwę żywokost zawdzięcza temu, że według medycyny ludowej „żywi kości”  – to dlatego, iż okłady z jego wykorzystaniem wzmacniają kości i wspomagają proces wytwarzania kostniny. Ze sproszkowanego korzenia rośliny oraz oleju przygotowywano maść, którą stosowano w celu przyspieszenia zrastania się złamanych kości, a także przy zwichnięciach stawów.
Wśród innych jego zastosować wyróżnia się również m.in. leczenie otarć i stłuczeń, leczenie stanów zapalnych ścięgien, łagodzenie bólów reumatycznych i bólów kręgosłupa, leczenie trudno gojących się ran, oparzeń, odmrożeń, odleżyn oraz owrzodzeń. Cieszy się on też dużą popularnością u sportowców, ponieważ przyspiesza leczenie kontuzji sportowych.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii