Macerat z Centella Asiatica

25,10 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Hydrocotyl (Centella Asiatica) Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil


Kraj pochodzenia: Indie
Zapach: ziołowy
Substancje aktywne: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy); terpeny, fitosterole, olejek eteryczny.
Aplikacja:  przeciwzmarszczkowe preparaty dla cery dojrzałej; regenerujące i nawilżające dla cery suchej, podrażnionej i naczynkowej; antybakteryjne i przeciwzapalne dla cery trądzikowej; preparaty zwalczajace cellulit.
Sugerowane stężenie: 5-100%;
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE ZASTOSOWANIE
*ujędrniające i przeciwstarzeniowe – stymuluje syntezę kolagenu i elastyny i powoduje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry,
*zapobiega rozstępom;
*stymuluje bliznowacenie skóry i zmienia strukturę blizn (np. rozstępów) - wygładzenie i zmniejszenie ich przebarwienia
*stymuluje syntezę kwasu hialuronowego - wzrost nawilżenia i napięcia skóry
*działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie - przyspiesza leczenie ran, oparzeń, wyprysków, zmian trądzikowych;
*stymuluje krążenie i działa przeciwobrzękowo - profilaktyka i leczenie cellulitu;
*wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych - profilaktyka obrzęków i cieni pod oczami; pielęgnacja cery naczynkowej
*wzmacnia skórę głowy, przyspiesza wzrost włosów;
*łagodzi ukąszenia owadów.

Jak stosować Macerat z centella asiatica?
*macerat polecany jest do pielęgnacji cer dojrzałych, podrażnionych, z łuszczycą i ze zmianami trądzikowymi, z bliznami i przebarwieniami potrądzikowymi, cery naczyniowej, z cellulitem;
*w wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem wmasuj kilka kropli oleju. Po wchłonięciu możesz zastosować ulubione serum lub krem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli oleju. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli oleju. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako faza olejowa (np. 10%) w stworzonym własnoręcznie kremie;
*jako olejek do ciała zmniejszający rozstępy i blizny oraz z cellulitem – porcję olejku wmasuj w lekko wilgotną skórę;
*jako olejek wzmacniający włosy, stymulujący ich porost oraz zapobiegający ich wypadaniu – porcję olejku wmasuj delikatnie w skórę głowy, załóż foliowy czepek, ręcznik i pozostaw na min. godzinę. Następnie umyj głowę. Olejek stosuj 2 x tygodniu;
*jeśli masz problem z intensywnym wypadaniem włosów stosowanie Maceratu z centelli połącz ze stosowaniem Serum przeciw wypadaniu włosów – najpierw wmasuj w skórę głowy Serum a potem wmasuj porcję Maceratu;
*jako olejek regenerujący włosy wysokoporowate zastosowany w Rytuale Olejowania.

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło
  • jest wyposażona w atomizer, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie hydrolat
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: MACERAT Z CENTELLA ASIATICA
Nazwa wg INCI: Hydrocotyl (Centella Asiatica) Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
Opis: olej uzyskany w wyniku macerowania suchego zioła (liści) Centella asiatica w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym.
Sugerowane % stężenie: 5 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY
Forma fizyczna              ciecz
Kolor                              jasno zielony
Zapach                          charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC    0,92 g/ml
Rozpuszczalność           w tłuszczach; nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa        mniej niż 10 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)      mniej niż 20 ppm
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Hydrocotyl (Centella Asiatica) Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 100%
 
Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Macerat  uzyskany w wyniku macerowania suszonych liści Centella asiatica w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym. Łączy w sobie cenne właściwości rozpuszczalnych w tłuszczach, biologicznie aktywnych substancji rośliny oraz  oleju bazowego, który charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów linolowego i oleinowego oraz antyoksydantów.

Centella pochodzi z południowo-wschodniej Azji, z Indii, Sri Lanki, Chin, z wysp półkuli południowo-zachodniej, z Madagaskaru, Afryki Południowej, z południowego-wschodu USA, Meksyku, Wenezueli, Kolumbii i ze wschodniej części Ameryki Południowej.
Jest dobrze znana i wykorzystywana od tysięcy lat. Zgodnie z legendą, tygrysy miały zwyczaj tarzania się w tygrysiej trawie (centelli) w celu leczenia swych ran.
Stosowanie Centelli w zwalczaniu problemów skórnych ma bardzo długą tradycję w niektórych regionach pochodzenia tej rośliny, takich jak Sri Lanka, gdzie używa się jej do przyspieszania gojenia drobnych ran, pęknięć, zadrapań, ran chirurgicznych, powierzchownych oparzeń i żylaków a także w preparatach doustnych zwalczających rany atoniczne i blizny przerostowe. Centella jest także stosowana tradycyjnie na stany zapalne, takie jak egzema, świąd oraz na niewielkie ukąszenia owadów.
W indyjskiej medycynie naturalnej – Ajurwedzie, przypisuje się jej szeroki zakres działania. Uważa się, że ma właściwości odmładzające i wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. W medycynie chińskiej natomiast Centellę azjatycką stosuje się w leczeniu depresji, niepokoju oraz jako środek usuwający fizyczne i psychiczne wyczerpanie.
Obecnie te tradycyjne zastosowania Centelli znajdują swoje potwierdzenie w badaniach naukowych i ekstrakt ten jest doskonałym i bardzo cenionym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ciała.
Trójterpeny wyizolowane z Centella asiatica są najważniejszymi i najliczniejszymi substancjami aktywnymi wykorzystywanymi w preparatach zwalczających dolegliwości dermatologiczne, łącznie z zabliźnianiem ran chirurgicznych. Działają także  przeciwobrzękowo oraz stymulują skórę właściwą do wytwarzania kolagenu.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii