Macerat szafranowy

12,51 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil; Crocus Sativus (Saffron) 
Kraj pochodzenia: Indie
Zapach: ziemisty z podtonem drzewno-korzennym i nutą siana 
Substancje aktywne: nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy); antyoksydanty (karoteny); olejek eteryczny.
Aplikacja: preparaty regenerujące, odmładzające i gojące dla wszystkich rodzajów skór, w tym: dla cery suchej stężenie do 100%, dla cery tłustej do 10%; preparaty gojące dla cer trądzikowych (do 10%); preparaty wzmacniające cebulki włosów i stymulujące ich wzrost; jako olej do masażu o działaniu relaksującym i antydepresyjnym.
Sugerowane stężenie: 5-100%; 
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

*zwalcza wolne rodniki;
*goi stany zapalne;
*zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry;
*przyspiesza gojenie zmian trądzikowych;
* ujędrnia i zwiększa elastyczność skóry;
*wygładza drobne zmarszczki;
*działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka;
*nadaje skórze piękny, promienny koloryt
*wzmacnia cebulki włosów i stymuluje wzrost włosów
*zastosowany do masażu całego ciała działa relaksująco i antydepresyjnie

Jak stosować Macerat szafranowy?
*macerat szafranowy polecany jest do pielęgnacji wszystkich rodzajów cer i bez względu na wiek jako profilaktyka przeciwstarzenia; jako kuracja rewitalizująca i odmładzająca dla cer dojrzałych (brak jędrności, zmarszczki) oraz gojąca dla cer ze zmianami trądzikowymi – zalecane stężenia patrz wyżej;
*w wilgotną skórę spryskaną ulubionym hydrolatem wmasuj kilka kropli oleju. Po wchłonięciu możesz zastosować ulubione serum lub krem
* z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli oleju. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli oleju. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako faza olejowa (np. 10%) w stworzonym własnoręcznie kremie;
*jako olej do masażu użyty samodzielnie lub dodany do oleju bazowego, np. Ekologicznego oleju jojoba;
*jako olejek wzmacniający włosy zastosowany w Rytuale olejowania.

Produkt: MACERAT SZAFRANOWY
Nazwa wg INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil; Crocus Sativus (Saffron)
Opis: olej uzyskany w wyniku macerowania szafranu kaszmirskiego w oleju migdałowym.
Sugerowane % stężenie: 5 - 100
SPECYFIKACJA ANALIZY
Forma fizyczna ciecz
Kolor Pomarańczowo-czerwony
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 0,92 g/ml
Rozpuszczalność w tłuszczach; nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa mniej niż 10 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil; Crocus Sativus (Saffron)100%
 
Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Opis produktu

Macerat  uzyskany w wyniku macerowania legendarnego szafranu (Crocus sativus)  z Kaszmiru w zimnotłoczonym oleju migdałowym. Łączy w sobie cenne właściwości rozpuszczalnych w tłuszczach, biologicznie aktywnych substancji rośliny oraz  oleju bazowego, który charakteryzuje się wysoką zawartość kwasu oleinowego (70%), lekką konsystencją i doskonałą zdolnością regeneracji, szczególnie suchych, skóry i włosów.
 Szafran wykorzystywany jest w kuchni i lecznictwie od ponad 3000 lat. Znali go już starożytni Persowie i Egipcjanie, stosowany był także przez Greków i Rzymian. Służył im nie tylko do doprawiania dań, ale także do barwienia tkanin, leczenia wielu chorób, uśmierzania bólu. Był także cenionym afrodyzjakiem.
Szafran uznaje się za najdroższą przyprawę świata. Pozyskuje się go z wysuszonych znamion znajdujących się w kwiecie krokusa. Kwiaty zbiera się ręcznie wczesnym rankiem, następnie ostrożnie wyciąga z nich znamiona. Kolejnym krokiem jest delikatnie oddzielenie czerwonych części słupków od okalających je białych i żółtych oraz wysuszenie. Dopiero wtedy szafran nadaje się do użytku. Do uzyskania 1 kg potrzeba ponad 150 tys. znamion kwiatu. Największe uprawy szafranu znajdują się w Iranie, Turcji, Indiach oraz Hiszpanii.
Szafran jest źródłem wielu witamin, mikroelementów i antyoksydantów w postaci karotenów, które działają przeciwzmarszczkowo. Zawarty w szafranie olejek eteryczny działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antydepresyjnie. 
Macerat szafranowy doskonale pielęgnuje skórę suchą i dojrzałą, wspomaga gojenie zmian trądzikowych oraz wzmacnia włosy.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii