Lipodermina

11,70 
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Aqua (Water); Lecithin; Alcohol

Opis produktu

{arijtruncator more=" [Czytaj więcej]" less=" [Zwiń tekst]"}

Lipodermina, to samokonserwujący koncentrat niemobilnych liposomów utworzonych z mieszaniny składającej się z: 20% lecytyny sojowej, 16% alkoholu etylowego i 64% wody demineralizowanej.
Liposomy ułatwiają przenikanie substancji czynnych (np. witamin, ekstraktów roślinnych) przez barierę warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu preparat kosmetyczny je zawierający działa bardzo efektywnie. Mają postać zamkniętych, kulistych pęcherzyków zbudowanych z podwójnych warstw lipidowych, otaczających wodniste wnętrze, czyli mikrokropelkę wody. 
Lipodermina ma postać zwartego żelu złożonego z kilkublaszkowych (4-6 warstw) liposomów o średniej wielkości 200 nm, co powoduje, że penetruje ona doskonale warstwę rogową skóry, nie osiągając jednak warstwy ziarnistej naskórka i nie przenikając w głąb organizmu.
Koncentrat ten jest stosowany w kosmetyce i służy do produkcji:
* pustych liposomów, co uzyskuje się poprzez wymieszanie go z wodą w dowolnych proporcjach poprzez wstrząsanie lub przy użyciu mieszadełka. Otrzymujemy wówczas jednolity roztwór zawierający mobilne, puste liposomy;
* liposomów zamkniętych czyli wypełnionych rozpuszczalną w wodzie lub alkoholu etylowym substancją czynną (np. witaminy, ekstrakty roślinne).
Substancję, którą zamierzamy wypełnić liposomy wprowadzamy do Lipoderminy za pomocą mieszadełka, np. bagietki lub mini-miksera.

Lecytyna, której użyto do produkcji koncentratu charakteryzuje się wysoką zawartością fosfolipidu fosfatydylocholiny (80%) co wpływa bardzo pozytywnie na trwałość liposomów oraz kwasu linolowego (70%), który jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone.
Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Lipodermina zastosowana w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Lipodermina jest także doskonałym składnikiem o właściwościach silnie nawilżających. Nawet pojedyncza jej aplikacja prowadzi do spontanicznego i długotrwałego wzrostu nawilżenia warstwy rogowej naskórka. Duża kompatybilność fosfolipidów ze stratum corneum prowadzi po zastosowaniu liposomów do akumulacji fosfolipidów w warstwie rogowej. Jednak ilość fosfolipidów, które przenikają do stratum corneum w jednostce czasu i przestrzeni jest ograniczona. W związku z tym dozowanie Lipoderminy w formulacjach powinno wynosić max. 10%.
Liposomy, zbudowane ze związków naturalnych i mające podobieństwo strukturalne do błon komórkowych, są nietoksyczne. Ich skład odpowiada naturalnym lipidom naskórka, są więc dobrze tolerowane przez skórę i umożliwiają wytworzenie na niej bariery lipidowej identycznej z naturalną. Materiał lipidowy liposomów jest całkowicie biozgodny - po enzymatycznym przekształceniu zostaje wbudowany w naturalne struktury warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia ją i odżywia.

Aplikacja: emulsje typu sera, kremy i mleczka do twarzy i ciała przeznaczone dla wszystkich rodzajów cer; odżywki do włosów.
Sugerowane stężenie: 3-10%
pH (1% roztwór wodny): 5,9
Ciężar właściwy: 1 g/ml
Stabilność:
- można podgrzewać, jednak temperatura nie powinna przekraczać 80 st. C;
- nie stosować w połączeniu z emulgatorami anionowymi (np. Biobaza) i kationowymi;
- kompatybilna wyłącznie z emulgatorami niejonowymi, np. Polysorbate 85, Polawax;
- niestabilna w roztworach o pH poniżej 4;
- nie stosować w połączeniu ze składnikami zawierającymi miedź i żelazo - nie łączyć z produktami algowymi;
- nie łączyć z gumą ksantanową;
- produkt jest szczególnie kompatybilny z takimi humektantami jak: kwas hialuronowy, NMF, aloes, d-pantenol, niacynamid, aminokwasy, ekstrakty roślinne.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej nie przekraczającej 20 st. C lub lodówce w temperaturze nie mniejszej niż 8 st. C.
Chronić przed dostępem powietrza, światła i wilgoci.

Produkt w porcjach:
30 g w opakowaniu typu "airless",
próbka 5

{/arijtruncator}

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

{slide=Formulacje}

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Serum do twarzy dla cery dojrzałej z lipoderminą i centellą

Serum do twarzy dla cery dojrzałej z lipoderminą i ekstraktem z soi

Serum do twarzy dla cery dojrzałej z lipoderminą i rozmarynem

Serum do twarzy dla cery tłustej z lipoderminą i winogronem

Serum do twarzy dla cery trądzikowej z lipoderminą i centellą

Serum do twarzy dla cery trądzikowej z lipoderminą i ekstraktem z soi

Serum do twarzy z lipoderminą i rozmarynem - dla cery trądzikowej

Serum do twarzy z lipoderminą - dla wszystkich rodzajów cer

Serum z witaminą C 15% i lipoderminą- dla wszystkich rodzajów cer

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lipodermina + kwas hialuronowy - dla wszystkich rodzajów cer

Wzmacniające serum do włosów z lipoderminą i ekstraktem z centelli

Wzmacniające serum do włosów z lipoderminą i ekstraktem z kasztanowca

Wzmacniające serum do włosów z lipoderminą i ekstraktem z owsa

Wzmacniające serum do włosów z lipoderminą i ekstraktem z pestek winogron

Wzmacniające serum do włosów z lipoderminą i ekstraktem z rozmarynu

Wzmacniające serum do włosów z lipoderminą i ekstraktem z żeń-szenia

{/slide}{slide=Specyfikacja}

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: LIPODERMINA

Nazwa wg INCI: Aqua (Water); Lecithin; Alcohol

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna żel

Kolor żółto-brązowy

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1g/ml

PH (1% roztwór wodny) 5,9

Bakterie tlenowe max. 10 cfu/g

Drożdze i pleśnie                       max. 10 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) 64%

Lecithin         20%

Alcohol         16%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej nie przekraczającej 20 st. C lub lodówce w temperaturze nie mniejszej niż 8 st. C.

Chronić przed dostępem powietrza, światła i wilgoci.

{/slide}

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
W serach z witaminą C składnik nieodzowny wręcz:) genialnie nawilża i buźka od pierwszego użycia jest ukojona i doskonale wygląda.
napisał/a:
Mazidlana lipodermina jest naprawdę świetnej jakości. Stosuję ją codziennie we wszelakich serach i wieczornym pacykowaniu się. Łaczę z ekstraktami roślinnymi, witaminami i Zorakiem. Pozwala na znaczne zaoszczędzenie surowców.
napisał/a:
Moj ulubiony skladnik wszelkich serow zarowno na twarz, jak i nawlosowych. Jednak z Lipodermina trzeba nauczyc sie obchodzic, wymaga ona porzadnego emulgatora w porzadnej ilosci, inaczej serum sie rozwarstwia i jest rzadkie. Ale trening czyni mistrza, a podpowiedz Limarii pomogla okielznac i ten skladnik.
Nie oblepia twarzy, serum szybko sie wchlania. Idealny i wartosciowy skladnik- ale przed uzyciem trzeba pamietac, by nie laczyc jej z algami i guma ksantynowa oraz uzywac sporo emulgatora-Polysorba te 85.
Pokazuje 1-3 z 3 opinii