Lecytyna Sojowa HLB 7

5,56 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Lecithin

Nazwa chemiczna: fosfolipidy sojowe.

Opis: niemodyfikowana, granulowana lecytyna uzyskana z ziaren soi.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Lecithin 100%

Aplikacja: jako emulgator.
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: roślinne
HLB: 7
Sugerowane stężenie: 0.2% - 2.0%
Ciężar właściwy: 0,56 g/cm3
Rozpuszczalność: rozpuszczalna w olejach; w wodzie rozprasza się.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Algowa odżywka do włosów: algi-bioferment + niacynamid - dla włosów przetłuszczających się

Algowa odżywka do włosów: karagenian + d-pantenol - dla włosów suchych

Koncentrat pod maskę trójalgową: aloes + karagenian - dla cery suchej

Koncentrat pod maseczkę trójalgową: aloes + niacynamid - dla cery tłustej i trądzikowej

Koncentrat pod maskę trójalgową: centella + algi-bioferment - dla cery naczynkowej tłustej i trądzik

Koncentrat pod maskę trójalgową: centella + karagenian - dla cery naczynkowej suchej i dojrzałej

Koncentrat pod maskę trójalgową: colostrum + algi-bioferment - dla cery tłustej

Koncentrat pod maskę trójalgową: colostrum + karagenian - dla cery suchej

Koncentrat pod maseczkę trójalgową: ekstrakt z pestek winogron + kwas hialuronowy - dla cery suchej

Koncentrat pod maseczkę trójalgową: ekstrakt z soi + hydromanil dla cery suchej i dojrzałej

Koncentrat pod maskę trójalgową: kwas alfa-liponowy + algi-bioferment - dla cery tłustej

Koncentrat pod maskę trójalgową: kwas alfa-liponowy + karagenian - dla cery suchej

Koncentrat pod maskę trójalgową: owies + algi-bioferment - dla cery naczynkowej tłustej i trądzikowe

Koncentrat pod maskę trójalgową: owies + karagenian - dla cery naczynkowej suchej i dojrzałej

Koncentrat pod maskę trójalgową: pine bark + algi-bioferment - dla cery naczynkowej tłustej i trądzi

Koncentrat pod maskę trójalgową: pine bark + karagenian - dla cery naczynkowej suchej i dojrzałej

Koncentrat pod maskę trójalgową: soja + algi-bioferment - dla cery tłustej i trądzikowej

Koncentrat pod maskę trójalgową: zielona herbata + algi-bioferment - dla cery tłustej i trądzikowej

Koncentrat pod maskę trójalgową: żeń-szeń + algi-bioferment - dla cery dojrzałej tłustej

Koncentrat pod maskę trójalgową: żeń-szeń + karagenian - dla cery suchej i dojrzałej

Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z ogórecznika, amarantusa i centellą asiatica

Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z orzecha włoskiego, maceratem z brzozy i aloesem

Olejowa odżywka do włosów kokos + bawełna

Olejowa odżywka do włosów kokos + jojoba

Olejowa odżywka do włosów kokos + karite

Olejowa odżywka do włosów kokos + marchew

Regenerujące serum do twarzy: algi-bioferment + beta-glukan + owies hydrolizowany - dla cery tłustej i trądzikowej

Serum z ceramidami 15% - dla cery tłustej podrażnionej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 7 + gliceryna - dla cery tłustej i trądzikowej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 7 + hydromanil - dla cery tłustej i trądzikowej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 7 + kwas alfa-liponowy - dla cery tłustej i trądzikowej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 7 + kwas hialuronowy - dla cery tłustej i trądzikowej

Nr CAS: 8002-43-5

Sugerowane % stężenie: 0,2 - 2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                         granulowany proszek

Kolor                                        żółty

Zapach                                     charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC                 0,56/cm3

Rozpuszczalność                       rozpuszczalna w olejach; rozprasza się w wodzie

Wilgotność                                 1%

Olej sojowy                                 1% - 3%

DANE DODATKOWE

Skład chemiczny:

Fosfolipidy  w tym:

Fosfatydylocholina (PC)                 24%

Fosfatydyloetanoloamina (PE)        20%

Fosfatydyinozytol (PI)                     14%

Fosfatydyloseryna (PA)                    7%

Pozostałe:

Trójglicerydy                                      3%

Glikiolipidy                                        15%

Węglowodany                                     8%

Drugorzędne fosfolipidy                       8%

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych w 100 g:

Kwas oleinowy                          C18:1 5 g

Kwas palmitynowy                  C16:0 10 g

Kwas linolowy                           C18:2 30 g

Kwas linolenowy                        C18:3 3 g

Kwas stearynowy                       C18:0 2 g

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Lecytyna HLB 7 to amfoteryczny, naturalny emulgator pochodzenia roślinnego uzyskany z nasion soi, stosowany w tworzenia emulsji typu O/W.
Może być stosowana jako samodzielny emulgator lub z innym koemulgatorem w celu zwiększenia stabilności emulsji.
Lecytyna sojowa jest złożoną mieszanką fosfolipidów (w tym fosfatydylocholiny czyli lecytyny), glikolipidów, trójglicerydów, steroli oraz niewielkich ilości kwasów tłuszczowych (linolowy i linolenowy), węglowodanów oraz sfingolipidów.
Fosfolipidy to pierwszorzędny składnik lecytyny wykazujący szczególną aktywność kosmetyczną polegającą na:

  • penetracji bariery rogowej skóry oraz ułatwianiu wnikania substancji czynnych z preparatów kosmetycznych w głąb naskórka
  • ochronie naskórka przed transpidermalną utratą wody (TEWL)
  • wbudowywaniu się w błony komórek naskórka co skutkuje zwiększeniem elastyczności i miękkości skóry.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Bardzo fajnie emulguje i nie przeszkadza mi lepkość lecytyny. Używam do koncentratu pod maskę trójalgową, tworząc ładne, klarowne serum, które miło otula moją skórę twarzy. Emulgator jest bardzo prosty w obsłudze, nie trzeba dokładnie odmierzać dodawanej ilości, bo ładnie się rozpuszcza przy dokładnym zamieszaniu.
napisał/a:
Możer i emulguje jak należy, ale lepkośc lecytycy jest delikatnie mówiąc uciążliwa. Myślałam, że sproszkowana będzie lżejsza od formy kleistej, ale nie. Zdecydowanie wolę powalwex.
napisał/a:
Świetny emulgator, który pielęgnuje i do tego jest naturalny. Idealnie nadaje się do odżywek do włosów - lecytyna odżywiła moje suche sianowate włosy lepiej niz niejedna profesjonalna maseczka do włosów! Gorąco polecam!
napisał/a:
Mój ulubiony emulgator. Ale najpierw wady, bo 7 ma ich niewiele:
- higroskopijna, przez co niewygodna do odmierzania, bo klei się do łyżeczki
- emulsje czasem się rozwarstwiają - od czego to zależy, nie mam pojęcia, ta sama formulacja raz jest stabilna, raz nie. Płynne emulsje zwykle się jednak rozwarstwiają, choć nie problem wstrząsnąć buteleczkę. Kremy, stabilizowane masłami rozwarstwiały się rzadziej, ale że trudniej je wstrząsnąć, to przeszłam na polawax.

Zalety: - wygoda w odmierzaniu - stoi to w sprzeczności z pierwszą wadą, ale po bluzganiu przy odmierzaniu lecytyny hlb 4 mam wrażenie, że z malucha przesiadłam się do jeepa.
- wygoda w przygotowywaniu emulsji - nic nie muszę podgrzewać. Stawiam buteleczkę 10 ml na wadze, bezpośrednio do niej odmierzam składniki fazy wodnej, wstrząsam buteleczką, odmierzam lecytynę, wstrząsam, odmierzam fazę olejową, wstrząsam - i gotowe.
- nie ma potrzeby stosowania koemulgatora, nie ma potrzeby wyliczania HLB (co przy upiorności odmierzania czwórki oraz polysorbate kończyło się i tak innym HLB niż zamierzone) - a większość olei ma HLB równe 7.
- Siódemka przyjmuje więcej fazy olejowej niż structure x, gdzie emulgatorów jest 10%, f. olejowej max. tyle samo. Robiłam nawet nawet na siódemce kremy o 40% fazie tłuszczowej dla rodzicielki i było ok.
- oprócz emulgacji lecytyna ma też pozytywny wpływ za skórę. A zawierając mniej trójglicerydów nie zapycha. I nie jest tak kleista. Bardziej "oblepiające&q uot; jest C-serum z 3% lecytyny (gdzie tłuszczu jest niewiele, bo 1% wit. e) niż serum olejowe (20%) z 6% lecytyny.
- wodnistość serum nie jest wcale tak znowu duża, dodatek gliceryny, pantenolu, alg bioferment/karagenia nu/kwasu hialuronowego daje dostatecznie żelową konsystencję, by nic nie kapało przez palce przy aplikacji. Krócej :) - szybki, prosty i skuteczny sposób na sera olejowe.

Ponadto zmiksowana z odrobiną spirytusu służy mi do robienia wcierek do włosów oraz środkowych rejonów odwłoka.
napisał/a:
Podobnie jak jej płynna "siostra" stanowi idealne rozwiązania w przypadku kosmetyki naturalnej.
Prawid owo emulguje nawet w niskich stężeniach, przy czym nie czuje się tej drobnej lepkości występującej w wersji płynnej. Dodatkowo odżywia i regeneruje skórę.
Pokazuje 1-5 z 5 opinii