Lecytyna Sojowa HLB 4

6,35 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Lecithin

Nazwa chemiczna: fosfolipidy sojowe

Opis: niemodyfikowana, płynna lecytyna uzyskana z ziaren soi.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Lecithin 100%

Aplikacja: jako emulgator oraz emolient w emulsjach do twarzy i ciała oraz żelach myjących i szamponach.
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: roślinne
HLB4
Sugerowane stężenie: 0,2 - 10%
Ciężar właściwy: 1,03 g/ml
pH: 6,6
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalna w olejach, częściowo w etanolu.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 16o a 32oC.

Antytcellulitowy peeling do ciała wersja z olejkami eterycznymi

Antycellulitowy peeling do ciała

Antycellulitowe serum do ciała: algi + centella asiatica

Antycellulitowe serum do ciała: algi + żeń-szeń

Antyoksydacyjne serum z pine bark i ekstensyną

Antyoksydacyjne serum z pine bark i kwasem hialuronowym

Krem z ceramidami 5% - dla cery suchej 

Krem z ceramidami 15% - dla cery suchej podrażnionej

Lekkie serum do ciała nawilżająco-ujędrniające: algi + dzika róża + NMF

Lekkie serum nawilżające z olejem z dzikiej róży i NMF

Lekkie serum nawilżające z olejem z dzikiej róży, maceratem z kasztanowca i pine bark

Lekkie serum nawilżająco-kojące z maceratem z kasztanowca, NMF, centellą asiaticą i winogronem

Lekkie serum nawilżająco-przeciwzmarszczkowe z olejem z dzikiej róży, ekstensyną, centellą i soją

Lekkie serum nawilżająco-przeciwzmarszczkowe z olejem z dzikiej róży, NMF, centellą i soją

Lekkie serum nawilżająco-regenerujące z olejem z komosy, NMF i rozmarynem

Lekkie serum nawilżająco-zmiękczające z olejem z bawełny, NMF i żeń-szeniem

Nawilżające mleczko do ciała: kwas hialuronowy + ekstensyna + jedwab + d-pantenol

Nawilżająco-odżywcze serum z olejem z dzikiej róży, maceratem z marchwii, hydromanilem i ekstensyną

Olejek myjący na bazie ekologicznego oleju konopnego i oleju z ogórecznika

Olejek myjący na bazie maceratu z brzozy i oleju z nasion czarnej porzeczki

Olejek myjący na bazie oleju z orzecha włoskiego i oleju z wiesiołka

Olejek myjący na bazie oleju (maceratu) z kasztanowca i oleju z komosy

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży i oleju (maceratu) marchwiowego

Olejek myjący na bazie oleju z komosy

Olejowa odżywka do włosów: kokos + lanolina + jedwab

Regenerujące serum do twarzy: karagenian + beta-glukan + owies hydrolizowany - dla cery suchej

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla suchej cery

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla suchej cery

Regenerująco-natłuszczający krem do twarzy: wiesiołek + bawełna + masło karite + kwas hialuronowy

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 4 + pol. 80 + gliceryna - dla cery suchej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 4 + pol. 80 + hydromanil - dla cery suchej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 4 + pol. 80 + kwas alfa-liponowy - dla cery suchej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 4 + pol. 80 + kwas hialuronowy - dla cery suchej

Nr CAS: 8002-43-5

Sugerowane % stężenie: 0,2 - 10

Forma fizyczna ciecz

Kolor bursztynowo-brązowy

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1,03 g/ml

Rozpuszczalność                   rozpuszczalna w olejach;

nierozpuszczalna w wodzie, glikolu propylenowym oraz glicerynie

Gęstość (cP @ 25 st. C)           12,000

Wilgotność                               1%

Olej sojowy                               max 38%

DANE DODATKOWE

Skład chemiczny:

Fosfolipidy w tym:

Fosfatydylocholina (PC)                 16%

Fosfatydyloetanoloamina (PE)       13%

Fosfatydyinozytol (PI)                     10%

Fosfatydyloseryna (PA)                   5%

Pozostałe:

Trójglicerydy                                     37%

Glikiolipidy                                         11%

Węglowodany                                    5%

Drugorzędne fosfolipidy                     2%

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych w 100 g:

Kwas oleinowy C18:1 12 g

Kwas palmitynowy C16:0 11 g

Kwas linolowy C18:2 36 g

Kwas linolenowy C18:3 4 g

Kwas stearynowy                       C18:0 4 g

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. 

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 16o a 32oC.

Opis produktu

Lecytyna HLB 4 to amfoteryczny, naturalny emulgator pochodzenia roślinnego uzyskany z nasion soi, używany w tworzeniu emulsji typu W/O lub, w połączeniu z emulgatorem o wysokim poziomie HLB (np. Polysorbate 80), do tworzenia emulsji O/W.
Lecytyna jest także doskonałym emoliencyjnym składnikiem preparatów kosmetycznych o właściwościach pielęgnacyjnych i kondycjonujących skórę i włosy.
Jest ponadto używana jako stabilizator piany w środkach myjących.
Lecytyna sojowa jest złożoną mieszanką fosfolipidów (w tym fosfatydylocholiny czyli lecytyny), glikolipidów, trójglicerydów, steroli oraz niewielkich ilości kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz sfingolipidów.
Fosfolipidy to pierwszorzędny składnik lecytyny wykazujący szczególną aktywność kosmetyczną polegającą na:

  • penetracji bariery rogowej skóry oraz ułatwianiu wnikania substancji czynnych z preparatów kosmetycznych w głąb naskórka
  • ochronie naskórka przed transpidermalną utratą wody (TEWL)
  • wbudowywaniu się w błony komórek naskórka co skutkuje zwiększeniem elastyczności i miękkości skóry
  • nadawaniu połysku oraz zmniejszaniu ilości ładunków elektrostatycznych włosów czyli zapobieganie ich elektryzowaniu się.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 16o a 32oC.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Podpisuje się pod tym co napisała Iza. Bardzo dobra rzecz, ale w wyższych stężeniach pozostawia uczucie lepkości.
napisał/a:
Idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą stworzyć 100%-owo naturalny produkt. Sprawnie emulguje tworząc przyjemną konsystencję, chociaż w wyższych stężeniach wyczuwalna jest nieznaczna lepkość.
napisał/a:
Dobrej jakości, dobrze podczyszczona lecytyna o jasnobursztynowm kolorze. Przez długi czas jest płynna, nie ma problemu z krystalizacją półproduktu (jest cały czas płynna i nie ma problemu z dozowaniem). Używana przez mnie jako emulgator do tworzenia prostych, szybkich emulsji na bazie hydrolatów i oleju. Skóra po użyciu kosmetyków z jej dodatkiem jest bardzo miękka i elastyczna.
Pokazuje 1-3 z 3 opinii