Kwas Migdałowy

7,60 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Mandelic Acid

Opis: kwas migdałowy w postaci izomera optycznego -dl.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Mandelic Acid 100%

Tonik 5% kwas migdałowy + hydromanil

Tonik 5% kwas migdałowy + kwas hialuronowy

SynonimyAmygdalic acid; alpha-Hydroxyphenylacetic acid; alpha-Hydroxy-alpha-toluic acid; Paramandelic acid; Phenyloglicolic acid; Phenylhydroxyacetic acid; alpha-Toluic acid, alpha-hydroxy-; Uromaline.
Aplikacjaw preparatach (toniki, żele, emulsje) i peelingach do pielęgnacji skóry tłustej oraz suchej, zgrubiałej i zniszczonej opalaniem; w preparatach przeciwtrądzikowych
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: biotechnologiczne
Postać fizyczna: białe kryształki
Sugerowane stężenie: w warunkach domowych 5%-20 %.
Ciężar właściwy: 0,8 g/cm3
pH (5% roztwór wodny): 1
Stabilnośćsubstancja wrażliwa na światło - może zmienić barwę przy wystawieniu na działanie światła.
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w alkoholu etylowym i izopropylowym; częściowo rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywaniew szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.
Wskazówki dotyczące użycia: działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g

  • zmniejszenie grubości warstwy rogowej i normalizacja keratynizacji - skóra uzyskuje gładkość i ładny, świetlisty koloryt
  • wzrost spoistości i zwartości głębszych warstw naskórka
  • zwiększenie grubości warstwy twórczej naskórka, wzmocnienie skóry
  • odbudowa i reaktywacja postarzałej skóry
  • wzrost nawilżenia naskórka, a w efekcie uelastycznienie go i ujędrnienie
  • regeneracja skóry z fotouszkodzeniami i przebarwieniami posłonecznymi - depigmentacja;
  • *regulacja poziomu łoju
  • własności antybiotykowe - likwidacja bakterii Staphylococcus aureus, Bacillus proteus, Escherichia coli i Aerobacter aerogenes oraz przeciwdziałanie niecystowemu trądzikowi zapalnemu.

Nr CAS: 90-64-2

Sugerowane % stężenie: w warunkach domowych 5-20

Forma fizyczna                           stała
Kolor                                         biały
Zapach                                       charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC                0,8 g/cm3
Rozpuszczalność                        całkowicie rozpuszczalny w alkoholu etylowym i izopropylowym; częściowo rozpuszczalny w wodzie.
Temperatura topnienia                119,9 st. C
pH (5% roztwór wodny)            1

Wskazówki dotyczące użycia:
Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.

Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

Opis produktu

Kwas migdałowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA).
Występuje w naturze w gorzkich migdałach. Spośród kwasów AHA jest tym o największych właściwościach przeciwbakteryjnych oraz dzięki budowie cząsteczki posiada specyficzne możliwości terapeutyczne.
Charakterystyczną właściwością kwasu migdałowego jest powolność działania, dzięki czemu stanowi on substancję pewna i łatwą w aplikacji.
Peelingi kwasem migdałowym w wysokich stężeniach - od 20% do50% - pozwalają uzyskać poprawę stanu skóry z trądzikiem, zmarszczkami, piegami, ostudą. Nie wywołują przy tym uczucia dyskomfortu i dają natychmiastowe efekty. Kwas migdałowy nie uwrażliwia skóry na słońce i dlatego może być stosowany przez cały rok, a także - ze względu na brak ryzyka wystąpienia przebarwień - u osób z wysokim fototypem. Z tego powodu bywa nazywany "peelingiem letnim" lub "peelingiem dla wszystkich o każdej porze roku".
Peeling kwasem migdałowym nie wywołuje uczucia pieczenia ani zaczerwienienia (w 80% przypadków), zachowując jednocześnie swoją skuteczność.
W niskich stężeniach (5%-10%) stosowany jest w produktach przeznaczonych do łagodnej pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnościami do trądziku, a dzięki właściwościom złuszczającym wykorzystuje się go również w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym.
Kurację kwasem migdałowym należy rozpocząć od niskich stężeń, np. 5% toniku.

Piśmiennictwo:
Mandelic Acid: A Skin Care Revolution
Mandelic acid is one of the newest alpha hydroxy acids, with numerous uses.

Wskazówki dotyczące użycia:
Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.

Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Rewelacja :) Przygotowałam 20% stężenie kwasu na bazie spirytusu salicylowego. Troszeczkę piekło, ale raczej to przez spirytus, mimo to, dało się wytrzymać. Jak na tak niskie stężenie, łuszczyłam się jak jaszczurka i nie wyglądało to ciekawie...ale teraz... moge powiedzieć wow. :) Już po pierwszym zabiegu koloryt skóry jest ujednolicony, ale co ważniejsze dla mnie, przebarwienia (powstałe po innych kwasach) są prawie niewidoczne :) Szczerze polecam :)
napisał/a:
Aby otrzymać 10% roztwór mając do dyspozycji 5 g kwasu, mieszamy 45 g wody i 5 g kwasu. Stężenie procentowe jest to ilość substancji na 100 g roztworu.
napisał/a:
Bardzo fajna sprawa ten kwas migdałowy. Zrobiłam 10 % tonik i jestem raczej zadowolona. Skóra jest jaśniejsza, gładsza. Pojawia się mniej wyprysków. Nie ma efektu "wow", ale przy drobnych problemach skórnych - świetny. Bałam się, że mnie podrażni, bo mam wrażliwą skórę, ale nic takiego się nie stało. Gorąco polecam wszystkim włączyć go do codziennej pielęgnacji! Ja teraz zaczajam się na peeling z kwasem migdałowym.
napisał/a:
Odpowiedz na pytanie ,,jak zrobić tonik 10%?''a zostało 5g kwasu migdałowego '' Odmierz 100 ml wody demineralizowanej i do tej wody dodaj 5 g kwasu migdałowego i będzie roztwór o stężeniu 10% kwasu migdałowego.
napisał/a:
Robię z tego kwasu tonik. Jest świetny- skóra delikatnie się złuszcza, potem jest napięta i gładka, przebarwienia delikatnie rozjaśniają się. Znikają zaskórniki i różne trądzikowe brzydactwa. Zbieram się na odwagę, żeby zrobić sobie peeling migdałowy- na razie się "oczytuję" ;.
napisał/a:
Używam tego kwasu do oczyszczającego peelingu co jakiś czas, rzadziej dodaję do toników ze względu na jego toporną rozpuszczalność w wodzie a nie lubię alkoholu, bo mocno podrażnia i przesusza moją twarz. Skóra twarzy po takim peelingu nie jest podrażniona i ładnie się łuszczy. Dla mojej wrażliwej cery jest to doskonały zabieg. Twarz jest ładnie oczyszczona, ujednolicona, mniej się przetłuszcza, jest zdrowa i świeża.
napisał/a:
Moim zdaniem kwas migdałowy to łatwy sposób, aby polepszyć stan skóry zanieczyszczonej, z zaskórnikami, przebarwieniami pozapalnymi. U mnie działa dosyć łagodnie, nie podrażnia, efekty zauważalne z czasem. Myśle, że to on przede wszystkim poprawił stan mojej skóry zarówno na twarzy, jak i na plecach w ciągu miesiąca stosowania- w postaci peelingów oraz toniku.
napisał/a:
jestem zadowolona bardzo ..:) i tonik tez jest super, po pierwszym uzyciu mam ładniejsza cere nie widać por, ale mam problem z rogowaceniem skóry na nogach i zapaleniem mieszków włosowych, dlatego mam prosbę, czy ktos ma przepis na 10% z k. migdałowym taki tonik i z kwasem hialuronowym , dopiero zaczynam ukrecac i nie wiem jak to z proporcjami
napisał/a:
Jak zrobić tonik 10%??? Przez 2 tygodnie stosowałam 5%, ale złuszczyło się bardzo delikatnie. ZOstało mi jeszcze 5 g kwasu migdalowego i chcę zrobić z niego 10% tonik
napisał/a:
hmmm jakoś nie powalił mnie na kolana. Ma bardzo delikatne działanie. Bardziej skłaniam się ku glikolowemu.
Pokazuje 1-10 z 40 opinii