Kwas Hialuronowy Wielkocząsteczkowy - 1% roztwór

15,23 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Hyaluronic acid

Nazwa chemiczna: Hialuronian sodu

Opis: 1% wodny roztwór soli sodowej kwasu hialuronowego pozyskiwany metodą biotechnologiczną.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) 98,7 %
Hyaluronic acid 1%
Konserwanty:
Phenonip 0,3 %

ZESTAW KREM GOJACY

ZESTAW BALSAM REDUKUJĄCY OWŁOSIENIE

ZESTAW KREM PRZECIWTRĄDZIKOWY

Antyoksydacyjne serum z beta-glukanem - dla wszystkich rodzajów cer

Antyoksydacyjne serum z ekstraktem z rozmarynu - dla wszystkich rodzajów cer

Antyoksydacyjne serum z ekstraktem z soi - dla wszystkich rodzajów cer

Antyoksydacyjne serum z kwasem ferulowym - dla wszystkich rodzajów cer

Antyoksydacyjne serum z sylimaryną - dla wszystkich rodzajów cer

Bazowy krem do twarzy: biobaza + kwas hialuronowy + witaminy + proteiny - dla cery tłustej i mieszanej

Bazowy krem do twarzy: polawax + kwas hialuronowy + NMF + witaminy + proteiny - dla cery suchej

Ekspresowe serum hialuronowo-aloesowe

Ekspresowe serum hialuronowo-ekstensynowe

Ekspresowe serum hialuronowo-witaminowe

Hialuronowo-jedwabne ekspresowe serum do twarzy.

Hialuronowo-owsiane ekspresowe serum do twarzy

Koncentrat pod maseczkę trójalgową: aloes + niacynamid - dla cery tłustej i trądzikowej

Koncentrat pod maseczkę trójalgową: ekstrakt z pestek winogron + kwas hialuronowy - dla cery suchej

Krem z ceramidami 5% - dla cery suchej 

Krem z ceramidami 15% - dla cery suchej podrażnionej

Lekkie serum nawilżające z NMF-Naturalnym Czynnikiem Nawilżającym

Lekkie serum nawilżające z olejem z dzikiej róży, maceratem z kasztanowca i pine bark

Lekkie serum nawilżająco-przeciwzmarszczkowe z olejem z dzikiej róży, ekstensyną, centellą i soją

Nawilżające mleczko do ciała: kwas hialuronowy + ekstensyna + jedwab + d-pantenol

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla suchej cery

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla tłustej cery

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla tłustej cery

Regenerująco-natłuszczający krem do twarzy: wiesiołek + bawełna + masło karite + kwas hialuronowy

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + cromollient + pol. 80 + kwas alfa-liponowy - dla wszystkich rodzajów cer

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + cromollient + pol. 80 + kwas hialuronowy - dla wszystkich rodzajów cer

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 4 + pol. 80 + kwas alfa-liponowy - dla cery suchej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 4 + pol. 80 + kwas hialuronowy - dla cery suchej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 7 + kwas alfa-liponowy - dla cery tłustej i trądzikowej

Serum z witaminą C 15% + wit. E 1% + lecytyna HLB 7 + kwas hialuronowy - dla cery tłustej i trądzikowej

Tonik 5% kwas migdałowy + kwas hialuronowy

Tonik 10% Kwas L- mlekowy

Tonik z glukonolaktonem 5%

Tonik z glukonolaktonem 10%

Tonik z glukonolaktonem 15%

Tonik z Naturalnym Czynnikiem Nawilżającym (NMF) i kwasem hialuronowym

Aplikacja: nawilżające sera i kremy do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; maseczki do twarzy; sera i odżywki do włosów, balsamy, mleczka i sera do ciała
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: biotechnologiczne
Masa cząsteczkowa: 1,60 - 1,80 MDa
Postać fizyczna: przezroczysta, lepka ciecz
Sugerowane stężenie: 0,1-100 %
Ciężar właściwy: 1,01 g/ml
pH: 6,0 - 8,0
Rozpuszczalnośćcałkowicie rozpuszczalny w wodzie; słabiej w roztworach wodno-alkoholowych.
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym i ciemnym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
100 g, 500 g

Właściwości kwasu wielkocząsteczkowego HMW - High Molecular Weight:

  • tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje wrażenie jedwabistej gładkości skóry
  • zwiększa przenikanie substancji czynnych w głąb skóry (zwiększa przepuszczalność naskórka);
  • zagęszcza i stabilizuje fazę wodną emulsji
  • utrzymuje wilgoć w kosmetykach.

Nr CAS: 9067-32-7

Sugerowane % stężenie: 0,1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta, lepka ciecz 
Kolor bezbarwny
Zapach charakterystyczny
Masa cząsteczkowa 1,60 - 1,80 MDa
Ciężar właściwy 20oC 1,01 g/ml
Rozpuszczalność całkowicie rozpuszczalny w wodzie, częściowo w etanolu
pH 6,0 - 8,0
Bakterie tlenowe < 100 ufc/g

DANE DODATKOWE

Stabilność:
Należy unikać: wzrostu temperatury, promieniowania UV i promieniowania jonizującego.

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Ewentualnie może wystąpić lekkie podrażnienie ust i oczu ze względu na obecność konserwantu.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy HMW ( High Molecular Weight) w postaci 1% roztworu o ciężarze cząsteczkowym 1,60 - 1,80 MDa.
Kwas hialuronowy obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej skóry. Znajduje się także w tkance łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych, jednak najwięcej, bo aż 50 % całkowitej ilości, znajduje się w skórze. Jest mukopolisacharydem o średniej masie cząsteczkowej między 600 - 1000 Kda, łączącym włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Jest obecny w przestrzeni międzykomórkowej naskórka oraz w skórze właściwej jako składnik bezpostaciowego żelu proteoglikanowego, który jest zbiornikiem wodnym dla skóry. Odpowiedzialny jest także za nieprzepuszczalność dla płynów międzytkankowych i bakterii. Jego ilość zależna jest od wieku - najwyższe stężenie jest w skórze niemowląt i dzieci i w miarę upływu czasu, a szczególnie po 50 roku życia, następuje gwałtowny spadek jego ilości - oraz od pory roku - w okresie letnim pod wpływem promieniowania UV ulega fotodegradacji prowadząc do procesu fotostarzenia skóry. Spadek ilości kwasu hialuronowego jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry.
Unikalną właściwością kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500 cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w kwas hialuronowy wyciągają wodę ze skóry właściwej, gdy tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka.
Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej. Kwas hialuronowy nie tylko chroni skórę przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne.
W kosmetyce i dermatologii (jako składnik profesjonalnych preparatów odmładzających służących do wypełniania zmarszczek i powiększania ust) stosowana jest stabilna postać kwas hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie powodująca alergii. Całkowicie rozpuszcza się w wodzie i jako 1% roztwór wodny ma postać żelu, który stabilizuje i zagęszcza fazę wodną emulsji. Z uwagi na te liczne doskonałe właściwości jest to jeden z najbardziej podstawowych i wartościowych składników kosmetycznych.
Hialuronian stosowany w preparatach kosmetycznych może również posiadać różne ciężary cząsteczkowe, co determinuje jego przenikalność przez barierę warstwy rogowej i zarazem właściwości kosmetyczne.

Wyróżnia się następujące typy hialuronianu sodu:

  • wielkocząsteczkowy (HMW - High Molecular Weight) - o cząsteczkach powyżej 1 MDa (1 milion daltonów), które nie przenikają przez warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje jego jedwabistą gładkość. Zwiększa również przepuszczalność naskórka co skutkuje zwiększeniem przenikania substancji czynnych w głąb skóry. Jako 1% roztwór wodny ma postać żelu
  • małocząsteczkowy (LMW - Low Molecular Weight) - o cząsteczkach poniżej 1 MDa ( średnio ok. 0,5 MDa), które wnikają w warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów.
  • kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) - cząsteczkach poniżej 50 tys. daltonów (średnia wielkość to 3 - 10 tys. daltonów), który przenika przez barierę warstwy rogowej do skóry właściwej wpływając na jej fizjologię. W celu optymalizacji efektów działania kwasu warto równocześnie stosować typ SLMW z wielkocząsteczkowym kwasem w postaci 1% roztworu lub wielkocząsteczkowym kwasem w postaci proszku , który działa silnie nawilżająco na poziomie warstwy rogowej naskórka.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Ewentualnie może wystąpić lekkie podrażnienie ust i oczu ze względu na obecność konserwantu.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Piśmiennictwo:
The Wonders of Hyaluronic Acid: Nature's First Cosmeceutical by Dr. Dennis Gross

Low molecular weight hyaluronic acid prevents oxygen free radical damage to granulation tissue during wound healing.
Topical hyaluronic acid combats skin irritation, inflammation

Hyaluronan exists in the normal stratum corneum

"Kwas hialuronowy i skóra" - B.Raszeja-Kotelba, E.Neumann, J.Bowszyc; Polish J Cosmet, 2002/1

"Cukry w kosmetykach cz.IV" - L.Kotarska-Markowicz, J.Góra; Polish J Cosmet, 2002/2

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Roztwór kwasu hialuronowego to chyba najlepszy kosmetyk, jaki w życiu miałam:) Po pierwsze, w serum jedwabno-hialuronowy m sprawdza się wyśmienicie jako lekko ściągający i nawilżający zarazem. Po drugie, dał ratunek mojej tłustej i skłonnej do zanieczyszczeń skórze - mniej zaskórników dzięki rezygnacji z kremów i zastąpieniu ich lekkimi serami z kwasem hial. Po trzecie - lekkie wygładzenie zmarszczek mimicznych. Po czwarte - rozjaśnienie (znaczne!) przebarwień potrądzikowych. Po piąte - idealnie trzymający się makijaż:)
napisał/a:
Dla mnie zdecydowanie nr 1, kosmetyków (nie tylko z mazideł) - dodaję go dosłownie do wszystkiego, niesamowicie nawilża i co najważniejszę po dodaniu do toniku i przmywaniu twarzy rano lub wieczorem w moim przpadku cera się unormowała, nabrałą blasku a bezpośredni efekt po zastosowaniu jest jak po użyciu bardzo drogiego serum nawilżającego (miałam cerę mieszaną , doskonale została przywrócona równowaga)Bradzo dziękuję
napisał/a:
Super! Jak tylko wypróbowałam próbkę którą otrzymałam wiedziałam że na stałe zagości w mojej lodówce :) Buzia jest po nim super gładziutka :) Naprawdę rewelacja :)
napisał/a:
Rewelacja!Dodaję go do wszystkiego,kremow,b alsamów,mleczek,ole jków.Super nawilża i regeneruje skórę.Natomiast preparaty z jego użyciem lepiej się wchłaniają.
napisał/a:
To pozostanie moj podstawowy produkt mazidlowy! Teraz nie wyobrazam sobie mojej cery bez niego!! Buzia jest miekka, jedrna, mocno nawilzona. Uzywam go albo do spolki z olejami albo maslem karite albo w toniku z kwasem migdalowym. Pewnie doszukam sie jeszcze innych zastosowan..
napisał/a:
Super,super,super.Od młodził mi skórę.Już na stałe wejdzie do moich mazideł.Fantastyczn y.Użyty wraz z innymi komponentami sprawia,że jestem 10 lat młodsza.
napisał/a:
Polecam, doskonale nawilża, łatwy w użyciu
napisał/a:
W recenzji hydromanilu napisałam, że wole hydromanil niz HA - to prawda...ale HA i tak używam ;)...na zmiane z hydromanilem. Zdecydowanie wolę roztwór HA niz proszek - w głównej mierze dlatego, że jest łatwiejszy w obsłudze. Z proszkiem łatwiej przesadzić, a za dużo HA powoduje nieprzyjemne uczucie ściągnięcia skóry :)
Roztwór HA uzywam w serach ekspresowych i odżywkach/wcierkach do włosów. Użyty na włosch powoduje lekkie wysztywnienie - ale czasami taki efekt jest potrzebny ;)
napisał/a:
Nie tylko wyraźnie nawilża, ale i zapobiega wysychaniu np. kosmetyku, którego chcemy użyć jako maseczki. Wygładza i "odżywia" . Jedyna wada to postać HMW - mnie marzy się MMW lub LMW, i to w wyższym stężeniu ;).
napisał/a:
To rewelacja, moja buzia odzyskała po nim blask. Nie wyobrażam sobie nie mieć go. Dzięki Ci Limario za to cudeńko:-)
Pokazuje 11-20 z 23 opinii