Kwas Glicyryzynowy 98%

13,97 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Dipotassium Glycyrrhizinate

Opis: sól dwupotasowa kwasu glicyryzynowego

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Dipotassium Glycyrrhizinate 98%

Substancje aktywne: sól dwupotasowa kwasu glicyryzynowego 98%
Aplikacja: gojące, rewitalizujące i przeciwzmarszczkowe i nawilżające emulsje typu sera, kremy i mleczka do twarzy i ciała dla wszystkich rodzajów cer; produkty wspomagające leczenie zmian atopowych skóry, egzemy, dermatozy i łuszczycę; produkty przeciwtrądzikowe i sebostatyczne; produkty gojąc po peelingach i inwazyjnych zabiegach dermatologicznych
Pochodzenie: roślinne
Sugerowane stężenie: 0,1-1%
Ciężar właściwy: 0,6 gml
pH (1% roztwór): 5-6
Stabilność: stabilny w zakresie pH 4,5 – 7,5
Rozpuszczalność: w wodzie, glicerynie i glikolu propylenowym
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5g, 10g, 30g

  • łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie oraz działa przeciwobrzękowo
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo
  • zmniejsza zaczerwienie skóry i wzmacnia naczynka krwionośne
  • wspomaga regenerację skóry oraz przyspiesza gojenie ran, drobnych uszkodzeń i wyprysków
  • wspomaga ochronę anty-UV oraz zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie spowodowane poparzeniem słonecznym
  • silnie nawilża
  • działa antyoksydacyjnie
  • działa przeciwzmarszczkowo
  • wspomaga walkę z trądzikiem oraz zmniejsza produkcję sebum
  • rozjaśnia przebarwienia
  • łagodzi podrażnienia, swędzenie i wysuszenie skóry głowy.

Opis: sól dwupotasowa kwasu glicyryzynowego

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 0,1 -1

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

proszek

Kolor

biały

Zapach

charakterystyczny

Ciężar nasypowy 20oC

0,6 gcm 3

Rozpuszczalność

 w wodzie

pH (1% roztwór wodny)

5,5

Drożdże i pleśnie

mniej niż 10 ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

10 ppm

 

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem światła i wilgoci.

Opis produktu

Kwas glicyryzynowy w postaci soli potasowej, to skoncentrowany związek wyizolowany z korzenia lukrecji (Glycyrrhiza glabra).
Lukrecja ze względu na bogactwo związków naturalnych, takich jak flawonoidy, triterpeny, saponiny triterpenowe, polisacharydy, aminokwasy, sole mineralne, olejki eteryczne, jest cennym surowcem roślinnym wykorzystywanym w medycynie od czasów starożytnych.

Głównym składnikiem korzenia lukrecji jest kwas glicyryzynowy (glicyryzyna), który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako dodatek smakowy, a także w medycynie jako substancja pomocnicza w leczeniu nadciśnienia, obrzęków, zapalenia i marskości wątroby oraz wrzodów żołądka. Ze względu na obecność silnie hydrofilowego fragmentu cukrowego związek ten ma zdolność do wiązania wody, co znalazło zastosowanie w produkcji kosmetyków nawilżających . Glicyryzyna posiada także właściwości sebostatyczne i ściągające, a w związku z tym jest stosowana jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych, przeznaczonych do cer łojotokowych. Ponadto, jest substancją pobudzającą mikrokrążenie, a przez to usprawniającą przepływ limfy, co pozwala na jej zastosowanie w kosmetykach antycellulitowych . Znana jest także z właściwości hipopigmentacyjnych i jest z powodzeniem stosowana w produkcji kosmetyków wybielających. Posiada także silne właściwości łagodzące, przeciwalergiczne, stymulujące układ immunologiczny i przeciwpodrażnieniowe

Kwas glicyryzynowy jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i łatwo penetruje w jej głąb, bez skutków ubocznych.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem światła i wilgoci.

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii