Kwas Fitowy

19,41 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Phytic Acid; Water


Pochodzenie: naturalne
Postać fizyczna: ciecz
Sugerowane stężenie: 1-25%
Ciężar właściwy: 1,3 g/cm3
pH (1% roztwór): 1,6
Stabilność: w zakresie pH 3-5
Synergia działania z innymi składnikami: witamina c kwas askorbinowy, kwas glikolowy, glukonolakton, kwas ferulowy, kwas alfa-liponowy
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

 

*silnie  antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźnia proces starzenia skóry;

* wybiela i rozjaśnia przebarwienia oraz rozświetla koloryt skóry;

*powoduje wzrost elastyczności skóry oraz redukuje głębokość zmarszczek;

*wiąże metale ciężkie i stabilizuje witaminę C;

*reguluje wydzielanie sebum działając jak „inteligentna” substancja, czyli zmniejsza łojotok w przypadku cery bardzo tłustej i zwiększa wytwarzanie sebum w przypadku skóry suchej;

*polepsza stan rozszerzonych naczynek;

*silnie zwiększa nawilżenie skory;

*zastosowany jako peeling złuszcza martwy naskórek, odblokowuje pory oraz poprawia ogólny stan skóry;

*zwiększa przenikanie składników aktywnych;

*chroni włosy przed działaniem słońca i warunków atmosferycznych;

*zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego.

Aplikacja: w preparatach (toniki, żele, emulsje) dla cery trądzikowej, łojotokowej, z trądzikiem różowatym, z rumieniem, cery naczynkowej, zanieczyszczonej, przetłuszczającej się, odwodnionej, z przebarwieniami (pozapalnymi, potrądzikowymi, po urazach oraz pigmentacyjnymi typu melazma-ostuda, posłonecznymi, hormonalnymi), odpowiedni w każdym wieku.

Opis: wodny roztwór kwasu fitowego 50% 
Sugerowane % stężenie: 1-25
SPECYFIKACJA ANALIZY
 
Forma fizyczna przezroczysta lepka ciecz 
Kolor                          bezbarwny lub jasno-zółty
Zapach bez zapachu
Ciężar właściwy 20oC 1,30 g/ml
Rozpuszczalność          rozpuszczalny w wodzie
pH (1%) 1,6
Fosfor nieorganiczny 0,20% maks. 
Chlorek 0,02% maks. 
Siarczan 0,02% max 
Wapń 0,02% maks. 
Arsen 0,0003% maks. 
Metale ciężkie 0,003% maks.
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Phytic Acid 50%
Water 50%
Wskazówki dotyczące użycia:
Produkt silnie żrący. Może powodować  podrażnienie skóry (szczypanie, zaczerwienienie)  i oczu. Chronić przed dostępem dzieci.
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temp. pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.
Opis produktu

Wodny roztwór 50% kwasu fitowego uzyskanego z ryżu.
Kwas fitowy to organiczny związek chemiczny, który jest pozyskiwany w naturalny sposób z wielu źródeł roślinnych, w tym kukurydzy, pszenicy, ryżu, soi, sezamu i owsa. Odgrywa bardzo ważną rolę w procesach magazynowania i wykorzystywania fosforu przez rośliny.  Dzięki licznym  cennym właściwościom, znalazł też swoje zastosowanie w kosmetologii.
Kwas fitowy to niezwykły i wszechstronny kwas, a jego działanie i efekty na skórze zależą od stężenia w jakim został użyty w kosmetyku. Z tego względu mogą go stosować  osoby z cerą tłustą, wrażliwą, jak i suchą czy mieszaną, z różnego rodzaju przebarwieniami oraz osoby z trądzikiem różowatym, a także rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi.
Zastosowany w stężeniu 1% wykazuje działanie chelatujące (jest zamiennikiem dla Wersenianu) i jako taki jest głównie stosowany w preparatach z witaminą C kwas askorbinowy, która dzięki staje się bardziej stabilna oraz lepiej się wchłania i penetruje w głąb skóry. W stężeniu 6% działa silnie nawilżająco, normalizuje wydzielanie sebum oraz ujędrniania i uelastyczniania skórę. Zastosowany w stężeniu 10% działa wybielająco na przebarwienia oraz zapobiega powstawaniu kolejnych. 
W stężeniach 10-25% działa silnie wybielająco oraz peelingująco usuwając martwy naskórek oraz odblokowując pory. Zabiegi z użyciem kwasu fitowego powodują mniejszy dyskomfort niż zabiegi z kwasem glikolowym. Wśród zalet kwasu fitowego należy wymienić i to, że jest to kwas samo-neutralizujący, czyli po peelingującym zabiegu nie wymaga użycia neutralizatora.
Kwas fitowy to silny, naturalny przeciwutleniacz, który dezaktywuje wolne rodniki generowane przez promienie słoneczne. Posiada również zdolność chelatowania metali, oraz hamuje utlenianie  lipidów, które może być wywoływane przez te metale. Dzięki temu  chroni włosy przed płowieniem koloru pod wpływem słońca oraz chlorowanej wody oraz utratą ochronnej warstewki tłuszczowej, która wpływa na dobrą kondycję włosa.
Można znaleźć go także, w produktach do higieny jamy ustnej zapobiega bowiem powstawaniu kamienia nazębnego.
Może być stosowany także latem. Nie zwiększa wrażliwości skóry na promieniowanie słoneczne.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii