Kompleks Ceramidowy

14,58 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Ceramide 3; Ceramide 6 II; Ceramide 1; Phytosphingosine; Cholesterol; Sodium Lauroyl Lactylate; Carbomer; Xanthan Gum

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Ceramide 3 – 0,5%
Ceramide 3 B – 0,5%
Ceramide 6 II – 0,5%
Ceramide 1 – 0,001%
Phytosphingosine – 0,5%
Cholesterol – 0,5%
Sodium Lauroyl Lactylate – 10%
Carbomer – 0,3%
Xanthan Gum – 0,3%
Water - ad 100 %

Konserwanty i antyoksydanty: Phenoxyethanol and Ethylhexylglycerin

Krem z ceramidami 5% - dla cery suchej 

Krem z ceramidami 15% - dla cery suchej podrażnionej

Lekkie serum ceramidowo-witaminowe - dla wszystkich rodzajów cer

Serum z ceramidami 15% - dla cery tłustej podrażnionej

Substancje aktywne: ceramid typu 3, ceramid typu 6 II, ceramid typu 1; wolne kwasy tłuszczowe, fitosfingozyna i cholesterol
Aplikacja: w serach, kremach, żelach i tonikach do twarzy; w balsamach do ciała; w kremach do rąk; w szamponach i odżywkach do włosów dla osób:

  • o cerze suchej i nadwrażliwej ze skłonnością do łuszczenia, podrażnień i zaczerwienienia
  • dla skóry przedwcześnie starzejącej się i podrażnionej, np. opalaniem
  • dla kobiet w okresie menopauzy i po z objawami wyraźnego niedoboru lipidów
  • dla osób stosujących kuracje retinoidami
  • dla osób z AZS, egzemą oraz trądzikiem różowatym
  • dla osób z osłabionymi, przesuszonymi i zniszczonymi zabiegami fryzjerskimi włosami

Produkt można również dodawać do gotowych kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów w następującej ilości:

  • w stężeniu 1,5%: 0,15 ml na 10 ml kosmetyku
  • w stężeniu 3%: 0,30 ml na 10 ml kosmetyku
  • w stężeniu 5%: 0,50 ml na 10 ml kosmetyku
  • w stężeniu 15%: 1,50 ml na 10 ml kosmetyku

Pochodzenie: naturalne - roślinne
Sugerowane stężenie: od 1,5 do 15%, w tym:

  • 1.5-5% profilaktyka, pielęgnacja cery normalnej
  • 3-5% skóra sucha i starzejąca się
  • 3-15% naprawa uszkodzonej bariery skórnej, np. retinoidami, intensywnymi kuracjami przeciwtrądzikowymi
  • 1-2% w odżywkach i serach do włosów

Ciężar właściwy: 1,15g/ml
pH: 6,5
Stabilność:

  • stabilny w pH 4 - 7.5
  • można podgrzewać do temperatury 80 st. C
  • nie łączyć z kationowymi emulgatorami

Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w 10 - 15 st. C. Można przechowywać w lodówce, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
próbka 5 g, 10 g, 30 g, 50 g.

Właściwości kosmetyczne kompleksu ceramidowego:

  • wzmocnienie i naprawa bariery lipidowej naskórka
  • wzrost nawilżenia - badania laboratoryjne wykazały, że już trzytygodniowe stosowanie preparatów z ceramidami polepsza stan nawilżenia cery o 60-70 proc.
  • przywrócenie jędrności i elastyczności skóry mało elastycznej i zwiotczałej
  • wygładzenie drobnych zmarszczek
  • zmniejszenie szorstkości i nadmiernego łuszczenia - szczególnie w przypadku kuracji retinoidami, które uszkadzają barierę skórną, powodują podrażenia i nadmierne łuszczenie
  • łagodzenie podrażnień oraz w zmniejszenie zaczerwienienia skóry
  • ochrona naskórka przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych i zapobiegnie jego wysychaniu
  • wzrost elastyczności, sprężystości, nawilżenia i połysku włosów;

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1,5-15

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                    ciecz
Kolor                                   biały
Zapach                               charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC        1,15 g/ml
Rozpuszczalność                w wodzie
pH                                      6,5
Drożdze i pleśnie               mniej niż. 20 cfu/g

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w 10 – 15 st. C. Można przechowywać w lodówce, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Opis produktu

Kompleks ceramidowy to lipidowa mieszanina identycznych z ludzkimi trzech rodzajów ceramidów: ceramidu typu 3, ceramidu typu 6 II, ceramidu typu 1 oraz wolnych kwasów tłuszczowych, fitosfingozyny i cholesterolu.

Ceramidy są połączeniami sfingozyny z kwasami tłuszczowymi. Stanowią główny składnik spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe w warstwie rogowej naskórka. 
Warstwa rogowa jest najbardziej zewnętrzną , a więc najbardziej widoczną warstwą skóry i w związku z tym jej rola w estetycznym wyglądzie człowieka jest najważniejsza. Stanowi barierę, jest miejscem na gromadzenie się substancji tłuszczowych i uczestniczy bardzo aktywnie w zjawisku nawilżania skóry. Warstwę rogową tworzą komórki (korneocyty), które są wynikiem końcowego procesu rogowacenia. Korneocyty układają się - określając bardzo schematycznie - na wzór ceglanego muru. Łączące je spoiwo ma chrakter lipidowy i składa się z mieszaniny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i ceramidów. Szczególnie charakterystyczna dla naskórka jest właśnie duża zawartość ceramidów (40-50%), które można uznać za najważniejsze lipidy w barierze warstwy rogowej skóry. Barierę tę tworzą oprócz ceramidów także cholesterol (25-35% łącznie z siarczanem cholesterylu) i wolne kwasy tłuszczowe. Dzięki wymienionym składnikom ma ona strukturę ciekłych kryształów, a taka właśnie budowa decyduje o zatrzymaniu wody w skórze, a więc o prawidłowym jej nawilżaniu. Zaś dostateczne nawilżenie oraz prawidłowa zdolność do złuszczania się warunkują gładki i promienny wygląd cery.
Ceramidy naturalnie występujące w skórze są kompleksową mieszaniną ponad 100 różnorodnych związków. Natomiast samych ceramidów zidentyfikowano siedem i oznaczono je cyframi arabskimi (1, 2, 3, 4, 5, 6I, 6II). Kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu cementu, który zapobiega łuszczeniu się skóry, a także utracie wody poprzez naskórek pełni zawierający w swoim składzie kwas linolowy ceramid typu 1, którego zawartość w cemencie jest najmniejsza (ok. 8%).
Ceramidy wpływają również pozytywnie na kondycję włosów. Lipidy te są bowiem naturalnym składnikiem spoiwa, które wypełnia przestrzenie między komórkami osłonki włosa. Ceramidy decydują tu, podobnie jak w skórze, o zwartości tego spoiwa, a więc o właściwym nawilżeniu włosów, ich elastyczności i sprężystości.
Niekorzystnie na ilość ceramidów w skórze (a w konsekwencji na spoistość i estetyczny wygląd naskórka) i we włosach wpływają mydło, detergenty, retinoidy, rozpuszczalniki, choroby, przemęczenie, długotrwały stres, zanieczyszczone środowisko, przebywanie w zadymionych pomieszczeniach, promieniowanie UV, trwała ondulacja, farbowanie. Ilość ceramidów spada również wraz z wiekiem - od okresu menopauzy spada ogólna ilość lipidów a w konsekwencji i ceramidów. Uszkodzenie skóry i zmniejszenie lipidów niezbędnych do funkcjonowania bariery lipidowej powoduje wzrost utraty wody , co przynosi negatywne skutki dla ogólnego stanu skóry. Naskórek, w którym brakuje ceramidów, staje się cieńszy, mniej elastyczny, zaburzeniu ulegają procesy rogowacenia. W efekcie - skóra starzeje się jeszcze szybciej, przestaje być gładka, pojawiają się zmarszczki. Tak więc, utrata wody poprzez naskórek sygnalizuje konieczność naprawy bariery lipidowej.
Niedobory ceramidów można uzupełnić preparatami kosmetycznymi. Obecny stan badań pozwala stwierdzić, ze są one cennym surowcem kosmetycznym, a największą skuteczność działania zapewnia zastosowanie kompleksowej i odpowiadającej tym, jakie w postaci naturalnej występują w ludzkiej skórze mieszaniny lipidów, tj. ceramidów w połączeniu z cholesterolem i wolnymi kwasami tłuszczowymi. Ceramidy wytwarza się również syntetycznie. Otrzymane wówczas związki mają strukturę podobną do ceramidów naturalnych, ale nie zawierają tak charakterystycznego układu, jak fitosfingozyna. Noszą nazwę pseudoceramidów. Dla ich uzyskania używa się stosunkowo niedrogich odczynników, dlatego pseudoceramidy są tańsze od swych naturalnych odpowiedników.

Kompleks ceramidowy to nowoczesny, naturalny i unikalny produkt, który wzmacnia funkcję bariery lipidowej oraz regeneruje jej uszkodzenia. Zastosowany w emulsji zarówno na nieuszkodzoną , jak i uszkodzoną skórę, zwiększa zdolność zatrzymywania wody w skórze oraz zmniejsza utratę wody przez naskórek, a zatem przywraca do normy zawartość wody w skórze oraz przyspiesza jej regenerację. Dzięki zawartości Fitosfingozyny pomaga w przebudowaniu bariery lipidowej, gdyż nie tylko dostarcza skórze z zewnątrz substancje natłuszczające, które tylko doraźnie i powierzchniowo nadrabiają brak wytwarzanych przez skórę lipidów, ale również pobudza skórę do samodzielnej ich produkcji. Fitosfingozyna bowiem wpływa na syntezę ceramidów. Działa również silnie przeciwzapalnie przeciwbakteryjnie, dzięki czemu zmniejsza ilość zmian trądzikowych i zaskórników oraz łagodzi podrażnienia.

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w 10 – 15 st. C. Można przechowywać w lodówce, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Piśmiennictwo:
Ceramidy w kosmetykach

Ceramidy (sfingolipidy)

Agata Jabłońska-Trypuć, Romuald Czerpak - "Surowce kosmetyczne i ich składniki"

"Kosmeceutyki" - pod red. Zoe Draelos

Magdalena Czarnecka-Operacz, "Sucha skóra jako aktualny problem kliniczny", Postępy Dermatologii i Alergologii, 2/2006

Marie-Claude Martini - "Kosmetologia i farmakologia skóry"

Sławomira Jurkowska - "Surowce kosmetyczne"

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Swietny z kw.hialuronowym oraz z soją.. Widac poprawe juz po kilku uzyciach, skora b. dobrze nawilżona, gładka, uspokojona no i młodsza o kilka lat :))
napisał/a:
Używam z niezmydlaną frakcją oleju sojowego, dodaję B5, olej śliwkowy, wit E i kwas HA. Rewelacja, skóra gładka i młodsza o kilka lat :}
napisał/a:
Doskonały produkt. Pozostawia skóre nawilżona i jedwabistą. Bardzo łatwo się rozpuszcza.Na prawdę warto spróbować.
napisał/a:
Genialny we wszystkich formulacjach dla suchej, spierzchniętej skóry. Do tego łagodzi wszelkie podraznienia, wiec doskonale sie sprawdza jako "regenerator&qu ot;przy wszelakich kuracjach złuszczających. Dla mnie rewelacja, a jeszcze nie przetestowałam w mazidłach do włosów, ale zachęcona poprzednia opinią zapewne skorzystam z przepisu na odżywkę:)
napisał/a:
Wspaniały produkt, już wiem, że nigdy nie może mi go zabraknąć. Dodany do całonocnej odzywki na wlosy: mleczko owsiane, d-pantenol, aloes lub żel aloesowy sprawił, że moje przerzedzone wlosy po myciu i ułozeniu nabrały nieprawdopodobnej wprost objętości. Doskonale nailża, dodaje blasku. Świetny też dla cery - przy kuracji kremem z retynaldehydem koi,goi, łagodzi podrażnienia, zbawienie dla naczynek. Zimą będę testować na dłoniach i stopach, zobaczymy, czy i w tym orku będą czerwone ;)
Pokazuje 1-5 z 5 opinii