Maceraty

Maceraty olejowe

Maceraty to oleje o roślinnym pochodzeniu, które otrzymuje się poprzez zalanie olejem bazowym całych kwiatów, samych płatków lub ziół. W zależności od tego, jaki surowiec zostanie zastosowany, mogą mieć różne właściwości. To czyni je uniwersalnym produktem, który odpowiada na różnorodne potrzeby skóry i sprawdzi się w pielęgnacji różnych typów cery.

Proces maceracji, czyli jak powstają maceraty olejowe

Maceraty olejowe powstają w trakcie procesu maceracji kwiatów lub ziół na zimno. Czynność ta jest stosunkowo prosta: rozdrobnione kwiaty lub zioła zalewa się olejem bazowym. Najczęściej jest to olej słonecznikowy lub z pestek winogron. Tak powstały macerat rozlewa się do małych butelek z ciemnego szkła i odstawia na określony czas. Podczas procesu maceracji ważne jest, aby regularnie wstrząsać butelkę z płynem. Dzięki tej czynności wyrówna się ilość substancji aktywnych surowca w maceracie. Maceraty ze sklepu Mazidła są najwyższej jakości i w pełni naturalne.

Po procesie maceracji, olej jest filtrowany – to pozwala zachować jego cenne składniki. Maceraty olejowe ze sklepu z surowcami kosmetycznymi Mazidła: z żywokostu, szafranowy, marchwiowy, algowy, brzozowy oraz wiele innych, to produkty ekologiczne, sprowadzane głównie z Indii.

Maceraty – jak je stosować?

Maceraty są niezwykle cennymi surowcami, cenionymi w kosmetyce naturalnej. Zastosowanie maceratów jest bardzo szerokie. Dodaje się je na samym końcu procesu wytwarzania ekologicznego kosmetyku, w tzw. fazie tłuszczowej. To dzięki temu zachowują wszystkie aktywne, biologiczne składniki. Do tych należą m.in. flawonoidy o działaniu regenerującym i przeciwzapalnym.

Maceraty mogą być używane zarówno do pielęgnacji samej skóry twarzy, jak również całego ciała. Można nimi wzbogacać gotowe kremy i balsamy. Maceraty bardzo dobrze łączą się z glinkami, tworząc skuteczny okład na ciało. Można je także połączyć z leczniczymi maściami lub lotionami, aby wzmocnić ich działanie. Macerat to produkt często wykorzystywany przy masażach leczniczych i relaksacyjnych.

Maceraty do pielęgnacji skóry

 

  

Najchętniej wybierane maceraty ze sklepu Mazidła do pielęgnacji skóry to:

  • macerat szafranowy,
  • macerat z żywokostu,
  • macerat z Centella Asiatica,
  • macerat z alg,
  • macerat marchwiowy.

Maceraty – właściwości wybranych olejów

Macerat szafranowy

Macerat szafranowy zwalcza wolne rodniki i goi stany zapalne. Poleca się go osobom, którym zależy na zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się skóry. Po konsultacji z lekarzem można go stosować przy leczeniu trądziku – przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych. Macerat szafranowy przede wszystkim wygładza drobne zmarszczki, działa nawilżająco i wzmacnia barierę lipidową naskórka. Daje cerze tzw. „efekt glow” – promienny, błyszczący wygląd. Może być również wykorzystywany w pielęgnacji skóry głowy – przyspiesza wzrost włosów i wzmacnia cebulki. Stosowany do masażu całego ciała odpręża i relaksuje.

Macerat z żywokostu

Macerat z żywokostu ma szerokie właściwości. Działa przeciwzapalnie i ściągająco, wykazuje również działanie antybakteryjne na skórze. Może być stosowany przy bólach rwy kulszowej, ponieważ redukuje ból, a także zmniejsza obrzęk. Poleca się go szczególnie osobom, którym doskwierają bóle stawów i kończyn – łagodzi stany zapalne. Może być stosowany na wrażliwą i delikatną skórę, ponieważ łagodzi podrażnienia i jej swędzenie. Jeśli zmagasz się z łuszczycą, AZS i egzemą, macerat z żywokostu może Ci pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych. Dodatkowo ten olej może wspomóc leczenie grzybicy stóp. Używaj go również do pielęgnacji podrażnionej skóry głowy i suchych oraz zniszczonych włosów.

Macerat z Centella Asiatica

Macerat z Centella Asiatica od wieków jest stosowanych w celach leczniczych. Przede wszystkim wspomaga gojenie ran i łagodzi stany zapalne lub świąd, zwłaszcza po ukąszeniu owadów. Można go stosować, aby poprawić wytrzymałość żył, zmniejszyć uczucie ciężkości nóg i zlikwidować obrzęki. Wspomniane działanie zostało udowodnione naukowo. Przydatną informacją może być również to, że ten macerat wykazuje działanie antycellulitowe. Ujędrnia skórę i ma działanie przeciwstarzeniowe. Sprawdzi się w kosmetykach silnie regenerujących, wzmacniających naczynka krwionośne oraz do skóry naczynkowej.

Macerat z alg

Macerat z alg działa nawilżająco i powstrzymuje procesy starzenia skóry. Algi, znane od wieków, mają wiele drogocennych właściwości zdrowotnych. Maceraty algowe korzystnie wpływają na płytkę paznokcia, sprawiając, że nie jest tak podatna na łamanie, jak wcześniej. Dzięki maceratom z alg skóra wygląda promienniej i jest miękka w dotyku. Olej z alg ma także właściwości antycellulitowe.

Macerat marchwiowy

Maceraty z marchwi znane są z właściwości przyspieszających opalanie i ochraniających przed promieniowaniem UV. Beta-karoten zawarty w marchwi przekształca się w witaminę A, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu skóry, poprawia jej wygląd i zmniejsza oznaki starzenia, co zostało udowodnione naukowo. Maceraty z marchwi wychwytują wolne rodniki i ochraniają skórę przed ich działaniem. Olej może być doceniony za właściwości przeciwstarzeniowe i regenerujące. Macerat znajdzie zastosowanie jako składnik kosmetyków do cery dojrzałej i suchej. Można go wykorzystać jako składnik balsamu do opalania i kosmetyku do demakijażu.

Maceraty w pielęgnacji – czy warto je stosować?          

Maceraty znajdą zastosowanie przy pielęgnacji każdego typu cery. Może je wykorzystać osoba z cerą trądzikową i problematyczną, jak również z naczynkową lub dojrzałą. Wiele maceratów znajduje zastosowanie w kosmetykach – kremach, balsamach, maściach czy pomadkach. Warto wprowadzić maceraty do swojej codziennej, świadomej i ekologicznej pielęgnacji, aby w niedługim czasie móc cieszyć się ich skutecznym działaniem.