Jaki olej zimnotłoczony jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Jaki olej zimnotłoczony jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Oleje roślinne to najstarszy składnik kosmetyczny. We wszystkich kulturach starożytnych stosowano oleje roślinne lub tłuszcze zwierzęce do pielęgnacji skóry i włosów. Były nieodzownym składnikiem rytuałów upiększających, leczyły i chroniły skórę przed ekstremalnymi warunkami kosmetycznymi. Wraz rozwojem nowoczesnej kosmetyki na przełomie XIX i XX wieku zostały zastąpione przez  ropopochodne składniki tłuszczowe takie jak olej mineralny i wazelina. Obecnie, z uwagi na komedogenne i trądzikotwórcze działanie tych składników i na fali rozwoju kosmetyki naturalnej, zimnotłoczone i nierafinowane oleje roślinne wróciły do łask i są jednym z najwartościowszych składników kosmetycznych.
Oleje roślinne to w większości przypadków ciekłe tłuszcze otrzymywane z nasion, owoców, kiełków i innych części roślin. Najcenniejsze są oleje nierafinowane lub częściowo rafinowane otrzymywane w wyniku mechanicznego wytłaczania na zimno podczas, którego temperatura procesu utrzymywana jest na niskim poziomie, co daje gwarancję, że cenne składniki aktywne oleju nie zostały rozłożone.
Najcenniejsze w pielęgnacji skóry są tzw. bio-oleje, czyli oleje o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych do których zaliczane są kwas linolowy (Omega-6) i linolenowy (Omega-3). Są to tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (Essential Fatty Acids – EFA).


Dlaczego niezbędne?

*ich synteza nie zachodzi w organizmie, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz, z pokarmem oraz aplikowane na skórę;
*dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego zapobiegają powstawaniu zaskórników i trądziku. Kwas linolowy jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę. W normalnej, zdrowej skórze jego ilość jest na odpowiednim poziomie, co  warunkuje prawidłową budowę przewodów gruczołów łojowych oraz swobodne wypływanie łoju, który ma rzadką konsystencję.W przypadku osób z cerą trądzikową znamienny jest poważny niedobór kwasu linolowego w łoju. W efekcie łój ma gęstą konsystencję, gruczoły łojowe mają nieprawidłową budowę, ulegają rozszerzeniu (tzw. rozszerzone pory), a ich ujścia łatwo ulegają zatkaniu co prowadzi do rozwoju zaskórników i ropnych zmian trądzikowych. Stosowanie w pielęgnacji skóry olejów z wysoką zawartością kwasu linolowego poprawia gospodarkę lipidami - łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych;
*regenerują uszkodzoną barierę lipidową naskórka;
*ograniczają utratę wody z naskórka, poprawiając jednocześnie stopień nawilżenia skóry;
*mają duże znaczenie w leczeniu wielu dermatoz, m.in. atopowego zapalenia skóry;
*odbudowują  fizjologiczne właściwości ochronne skóry uszkodzone  czynnikami środowiskowymi, np. działaniem słońca i wolnych rodników.

 

Dlaczego oleje roślinne są tak wartościowe?

Oleje są zaliczane do emolientów, czyli składników o działaniu okluzyjnym, a więc  tworzących na powierzchni skóry warstwę (film), który  chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych oraz  utratą wody i dzięki temu pośrednio przyczyniają się one do prawidłowego nawilżenia skóry. 
Ponadto oleje:
*zmiękczają i uelastyczniają skórę;
*dostarczają skórze fitosteroli, które wzmacniają  lipidową barierę naskórka i hamując utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
*dostarczają skórze witamin, które ją odżywiają i opóźniają procesy starzenia;
*dostarczają skórze antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia skóry;
*regenerują i uzupełniają uszkodzoną barierę hydrolipidową, której zadaniem jest chronić skórę przed utratą wody oraz wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. 

 

Jak stosować oleje?

*oleje zimnotłoczone są składnikiem uniwersalnym odpowiednim i niezbędnym dla wszystkich rodzajów cery, również dla tłustej i trądzikowej. Przy ich wyborze należy kierować się kilkoma zasadami, a przede wszystkim profilem kwasów tłuszczowych – zobacz tabelkę poniżej, dzięki której wybierzesz olej odpowiedni dla Twojej cery;
*możesz stosować wybrany olej pojedynczo lub mieszać kilka wybranych olejów co jest najlepszą opcją bo dzięki temu dostarczysz skórze różnorodnych substancji aktywnych;
*stosuj oleje jako wspomaganie a nie zamiast nawilżania, czyli stosowania substancji, które bezpośrednio zwiększają ilość wody w naskórku (tzw. humektanty). Oleje wzmacniają i uzupełniają lipidową warstwę ochronną skóry, która zapobiega utracie wody z naskórka, a więc pośrednio przyczyniają się one do prawidłowego nawilżenia skóry;
*jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający dwufazowy nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako lekki i delikatnie natłuszczający dwufazowy nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
*jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. 
*jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała
*jako olejek do włosów stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj
*jako dodatek wzbogacający maseczki: spirulinową, owocowe, z glinek i błot
*jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.

 

Jaki olej jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Rodzaj skóry Kryteria wyboru Polecane oleje masła i maceraty Polecane olejowe Gotowe Zestawy i przepisy

Skóra sucha
*cienka, na ogół dość jasna lub prześwitują przez nią naczynia krwionośne, nadając jej lekko różowy odcień;
*matowa, pory skóry są mało widoczne
*w niektórych miejscach, np. na dłoniach i podudziach, w dotyku wydaje się chropowata i szorstka;
*brakuje jej miękkości i elastyczności;
*bywa silnie napięta i odczuwalne jest silne uczucie ściągania;
*dość szybko powstają na niej zmarszczki w postaci sieci drobnych linii. Rzadziej natomiast pojawiają się głębokie bruzdy;
*bardzo wrażliwa na niekorzystne warunki atmosferyczne, działanie detergentów i wody;
*bardzo łatwo ulega podrażnieniom w postaci zaczerwienienia, pieczenia i szczypania.

UWAGA. Sucha skóra nieprawidłowo pielęgnowana może się przekształcić w skórę suchą wrażliwą, która bardzo łatwo ulega podrażnieniom. 

Dla suchej skóry szczególnie wskazane są oleje o stałej konsystencji, czyli masła, które charakteryzują się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasu palmitynowego i stearynowego. Dzięki nim masło tworzy na skórze silną warstwę okluzyjną , która zapobiega ucieczce wody z naskórka oraz suchej, ściągniętej skórze przynosi natychmiastową ulgę. 
Skóra sucha bardzo lubi także oleje o wysokiej zawartości kwasu oleinowego (tzw. oleje nieschnące), które pozostawiają na skórze cienką warstwę tłuszczową.

Masło Karite

Masło Kpangan (Złote Karite)

Ekologiczne Masło Tucuma

Ekologiczne Masło Kakaowe

Masło Cupuacu

Masło Kokum

Olej Buriti

Ekologiczny Olej Z Orzechów Laskowych

Ekologiczny Olej Arganowy

Skwalan

Ekologiczny Olej Awokado

Ekologiczny Olej z Orzechów Laskowych

Olej Morelowy

Olej Śliwkowy

Ekologiczny Olej z Róży Piżmowej

Olej z Amarantusa

Olej z Nasion Czerwonej Maliny

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej z Dzikiej Róży

Olej z Nasion Chia

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Jojoba

 

Skóra tłusta
Skóra przetłuszcza się najbardziej w miejscach nazywanych obszarami łojotokowymi, czyli o największym nagromadzeniu gruczołów łojowych. Są to: środkowa część twarzy, czyli czoło, nos, broda (tzw. strefa T), a także środkowa część klatki piersiowej i pleców.
Nadmiar łoju wpływa na wygląd estetyczny skóry, która staje się nadmiernie błyszcząca i zgrubiała, z rozszerzonymi porami i o szaro-żółtym, ziemistym zabarwieniu. Nieprawidłowa pielęgnacja skóry tłustej może doprowadzić do powstania zmian trądzikowych niezapalanych (zaskórniki) i zapalnych (wypryski, grudki, czopy ropne).

Dla tłustej skóry szczególnie wskazane są oleje zimnotłoczone nierafinowane z wysoką zawartością kwasu linolowego. Kwas linolowy jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę. Dzięki niemu łój ma prawidłową, rzadką konsystencję, swobodnie wypływa z gruczołów łojowych. W przypadku osób z cerą tłustą niedobór kwasu linolowego w łoju powoduje, że ma on gęstą konsystencję, gruczoły łojowe mają nieprawidłową budowę, ulegają rozszerzeniu (tzw. rozszerzone pory), a ich ujścia łatwo ulegają zatkaniu co prowadzi do rozwoju zaskórników i ropnych zmian trądzikowych. 
Stosowanie w pielęgnacji skóry olejów z wysoką zawartością kwasu linolowego poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Ekologiczny Olej Konopny

Olej z Nasion Dzikiej Róży

Olej z Nasion Chia

Olej Jeżynowy

Ekologiczny Olej Żurawinowy

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej z Czarnuszki

Ekologiczny Olej z Marakui

Olej z Orzecha Włoskiego

Ekologiczny Olej z Opuncji Figowej

Olej z Nasion Czarnego Bzu

Olej z Nasion Czerwonej Maliny

Olej z Nasion Jagody

Olej z Nasion Truskawki

Olej z Nasion Czarnej Maliny

Olej (Macerat) Brzozowy

Olejek Do Twarzy 2% BHA

Olejek 1% Retinolu Dla Cery Tłustej

Olejek Reti 1% Anti-Age Dla Cery Tłustej
 
Skóra trądzikowa
To najczęstsza choroba dermatologiczna wieku młodzieńczego objawiająca się silnym przetłuszczaniem skóry, powstawaniem zaskórników (otwartych czarnych i zamkniętych białych), grudek i krostek. Zdarza się, że trądzik utrzymuje się po okresie dojrzewania, a jego przyczyną jest stosowanie nieodpowiednich kosmetyków powodujących tzw. trądzik kosmetyczny.
Martwe komórki naskórka, które nie złuszczają się prawidłowo, zapychają ujścia gruczołów łojowych i intensywnie wydzielany łój, który nie może swobodnie wypływać tworzy grudki. Rozwijają się bakterie beztlenowe, które powodują rozwój ropnych stanów zapalnych.
Dla trądzikowej skóry szczególnie wskazane są oleje zimnotłoczone nierafinowane z wysoką zawartością kwasu linolowego. Kwas linolowy jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę. W normalnej, zdrowej skórze jego ilość jest na odpowiednim poziomie, co  warunkuje prawidłową budowę przewodów gruczołów łojowych oraz swobodne wypływanie łoju, który ma rzadką konsystencję.
W przypadku osób z cerą trądzikową znamienny jest poważny niedobór kwasu linolowego w łoju. W efekcie łój ma gęstą konsystencję, gruczoły łojowe mają nieprawidłową budowę, ulegają rozszerzeniu (tzw. rozszerzone pory), a ich ujścia łatwo ulegają zatkaniu co prowadzi do rozwoju zaskórników i ropnych zmian trądzikowych. 
Stosowanie w pielęgnacji skóry olejów z wysoką zawartością kwasu linolowego poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Ekologiczny Olej Inca Inchi

Ekologiczny Olej Konopny

Olej z Nasion Dzikiej Róży

Olej z Nasion Chia

Olej Jeżynowy

Ekologiczny Olej Żurawinowy

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej z Czarnuszki

Ekologiczny Olej z Marakui

Olej z Orzecha Włoskiego

Ekologiczny Olej z Opuncji Figowej

Olej z Nasion Czarnego Bzu

Olej z Nasion Czerwonej Maliny

Olej z Nasion Jagody

Olej z Nasion Truskawki

Olej z Nasion Czarnej Maliny

Olej (Macerat) Brzozowy

Macerat z Centella Asiatica
Olejek Do Twarzy 2% BHA

Olejek Reti 1% Anti-Age Dla Cery Tłustej
 

Skóra naczyniowa 

Jest to skóra, głównie twarzy (policzki, okolice nosa), która łatwo ulega zaczerwienieniu i jest bardzo wrażliwa na działanie czynników wewnętrznych (np. stres) i zewnętrznych (np. gwałtowne zmiany temperatur).
Pierwszym objawem sugerującym problemy z naczynkami krwionośnymi jest pojawiający i znikający rumień, który z czasem się utrwala. Coraz bardziej widoczne stają się drobne naczynia krwionośne, czyli rozszerzone powierzchowne naczynia włosowate (nie są to popękane naczynia), które przeświecają przez naskórek. Jest to już objaw chorobowy i sygnał, że skóra wymaga specjalnej pielęgnacji dedykowanej cerze naczyniowej.

Dla skóry naczyniowej szczególnie wskazane są oleje zimnotłoczone nierafinowane, które wzmacniają barierę ochronną skóry, zmniejszają podatność na podrażnienia oraz wzmacniają naczynka.

Macerat z Centella Asiatica

Macerat Z Kasztanowca

Macerat Ze Spiruliny

Skwalan

Ekologiczny Olej Awokado

Olej Z Amarantusa

Olej Z Nasion Czerwonej Maliny

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej Z Dzikiej Róży

Olej Z Nasion Chia

Olej Jeżynowy

Ekologiczny Olej Żurawinowy

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej Z Marakui

Masło Karite

Masło Kpangan 

Olejek 10% Wit. C Tetra Dla Cery Suchej
 
Skóra z trądzikiem różowatym
Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą dermatologiczną występującą na skórze twarzy.  To połączenie cery naczyniowej z silnym łojotokiem. Gwałtownie i okresowo pojawia się zaczerwienienie twarzy, najczęściej pod wpływem bodźców fizycznych lub emocjonalnych. Naczynia krwionośne rozszerzają się oraz pojawia się pieczenie, świąd oraz silne uczucie ciepła. Po ok. 10 minutach objawy ustępują. Z czasem rozszerzone naczynka stają się coraz bardziej widoczne i zlewają się w stale obecny rumień. Oprócz stałego rumienia pojawiają się grudki i krostki, silny łojotok i stan zapalny. U niektórych osób dodatkowo mogą pojawić się stany zapalne oczu (przekrwienie gałek ocznych, zapalenie spojówki czy rogówki oraz powiek, nieustające pieczenie okolic oka, łzawienie).
Dla skóry z trądzikiem różowatym szczególnie wskazane są oleje zimnotłoczone nierafinowane z wysoką zawartością kwasu linolowego, które wzmacniają barierę ochronną skóry, zmniejszają podatność na podrażnienia, wzmacniają naczynka. Skwalan

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej Z Dzikiej Róży

Olej Z Nasion Chia

Olej Jeżynowy

Ekologiczny Olej Żurawinowy

Ekologiczny Olej Konopny

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej Z Czarnuszki

Ekologiczny Olej Z Marakui

Olej Z Orzecha Włoskiego

Olej (Macerat) Brzozowy
 

Olejek 10% Wit. C Tetra Dla Cery Suchej

Olejek Do Twarzy 2% BHA
 

 

Skóra dojrzała sucha
Cera dojrzała to taka, u której wyraźnie zauważalna jest utrata kolagenu, elastyny, tkanki tłuszczowej oraz kwasu hialuronowego co skutkuje utratą jędrności i elastyczności skóry oraz zmianą owalu twarzy.
Dodatkowe objawy to:
*nadmierne wysychanie i złuszczanie się naskórka;
*zmarszczki;
*opadające kąciki ust i oczu;
*opadające powieki;
*opadająca skóra na linii żuchwy;
*pogłębiona bruzda nosowo – wargowa;
*obecność zmian typu: przebarwienia, odbarwienia, naczynka, plamy soczewicowate, brodawki, włókniaki;
* zmiana kolorytu – zażółcenie;
*wiotka i cienka skóra pod oczami;
*zmiana kształtu twarzy (opadający owal); 
Dla cery dojrzałej najlepsze są oleje, które zawierają substancje o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwzmarszczkowym i regenerującym. Zawierają  gojące i regenerujące fitosterole, tokoferole i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 i omega-3. Bogactwo tak różnorodnych i cennych związków oraz wszechstronność i skuteczność działania (w tym niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne) powoduje, że oleje te można zaliczyć do „eliksirów młodości”.

Masło Cupuacu

Masło Kokum

Ekologiczny Olej z Opuncji Figowej

Olej Kumkumadi

Ekologiczny Olej Cacay

Macerat z Centella Asiatica

Ekologiczny Olej Z Marakui

Olej Maqui Berry

Olej Z Nasion Aronii

Olej Z Nasion Czarnego Bzu

Ekologiczny Olej Arganowy

Skwalan

Ekologiczny Olej Awokado

Ekologiczny Olej z Róży Piżmowej

Olej z Amarantusa

Olej z Nasion Czerwonej Maliny

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej z Dzikiej Róży

Olej z Nasion Chia

Ekologiczny Olej Tamanu

 
Skóra dojrzała tłusta
Cera dojrzała to taka, u której wyraźnie zauważalna jest utrata kolagenu, elastyny, tkanki tłuszczowej oraz kwasu hialuronowego co skutkuje utratą jędrności i elastyczności skóry oraz zmianą owalu twarzy.
Dodatkowe objawy to:
*zmarszczki;
*opadające kąciki ust i oczu;
*opadające powieki;
*opadająca skóra na linii żuchwy;
*pogłębiona bruzda nosowo – wargowa;
*obecność zmian typu: przebarwienia, odbarwienia, naczynka, plamy soczewicowate, brodawki, włókniaki;
*poszerzenie porów skóry, zaskórniki z tendencją do nawracania po ich oczyszczeniu;
* zmiana kolorytu – zażółcenie;
*wiotka i cienka skóra pod oczami;
*zmiana kształtu twarzy (opadający owal); 
Dla cery dojrzałej najlepsze są oleje, które zawierają substancje o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwzmarszczkowym i regenerującym. Zawierają  gojące i regenerujące fitosterole, tokoferole i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwasy omega-6 i omega-3. Bogactwo tak różnorodnych i cennych związków oraz wszechstronność i skuteczność działania (w tym niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne) powoduje, że oleje te można zaliczyć do „eliksirów młodości”.
Dodatkowo w przypadku cery tłustej bardzo ważnym kryterium wyboru jest niekomedogenność oleju, czyli nie może on powodować zapychania porów.

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej Kumkumadi

Ekologiczny Olej Konopny

Olej z Nasion Dzikiej Róży

Olej z Nasion Chia

Olej Jeżynowy

Ekologiczny Olej Żurawinowy

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej z Marakui

Ekologiczny Olej z Opuncji Figowej

Olej z Nasion Czarnego Bzu

Olej z Nasion Czarnej Maliny

Olej z nasion czerwonej maliny

Olej z Nasion Jagody

Olej z Nasion Truskawki

 
Skóra z bliznami Na blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych najlepsze są oleje, które działają regenerująco oraz stymulują skórę do produkcji prawidłowo zbudowanego kolagenu.

Macerat z Młodego Jęczmienia 

Ekologiczny Olej Awokado

Ekologiczny Olej Z Róży Piżmowej

Olej Z Nasion Dzikiej Róży

Ekologiczny Olej Tamanu

Macerat Z Centella Asiatica

 
Skóra z rozstępami
Rozstępy są rodzajem blizn ułożonych równolegle, które zwykle pojawiają się na piersiach, udach, pośladkach, brzuchu oraz na ramionach.
Częściej powstają u kobiet niż u mężczyzn, co ma związek przede wszystkim z huśtawkami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie. 
W trakcie pierwszej fazy powstawania rozstępów, która trwa około pół roku skóra szczypie, swędzi i pęka pod wpływem napięcia. Zmiany na skórze są intensywnie czerwone i obrzęknięte.
W następnej, ostatniej fazie, rozstępy bledną i stają się prawie białe. Na powierzchni skóry wyczuwalne są wgłębienia i ubytki.

W przypadku rozstępów najważniejsza jest profilaktyka, czyli natłuszczanie i uelastycznianie skóry odpowiednimi olejami.

Gdy rozstępy zaczynają się pojawiać bardzo pomocne będzie stosowanie olejów, które wzmacniają skórę i mobilizują ją do produkcji nowego kolagenu.

Maceratu Z Młodego Jęczmienia 

Ekologicznym Olej Awokado

Ekologiczny Olej Z Róży Piżmowej

Olej Z Nasion Dzikiej Róży

Ekologiczny Olej Tamanu

Macerat Z Centella Asiatica
 

 

Olejek 1% Retinolu Dla cery Suchej
 

 

Skóra podrażniona po depilacji i goleniu

W przypadku podrażnionej skóry doskonale sprawdzą się zimnotłoczone  nierafinowane oleje i masła, które wykazują działanie gojące i regenerujące.

Ekologiczny Olej Konopny

Olej Z Nasion Czarnej Porzeczki

Ekologiczny Olej Z Czarnuszki

Ekologiczny Olej Cacay

Macerat Z Żywokostu

Masło Karite

Ekologiczne Masło Bacuri

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Masło Kokum

Ekologiczny Olej Tamanu 

Masło Cupuacu

Ekologiczny Olej Z Marakui

Ekologiczny Olej Z Opuncji Figowej

Macerat z Centella Asiatica

Macerat z Eclipty

Olej Neem

Olej Maqui Berry

Olej Makadamia

Olej z Nasion Czarnej Maliny

Olejek Intymny

Skóra wrażliwa
To skóra z uszkodzoną barierą hydrolipidową.
Objawami są: 
*uczucie ściągnięcia;
* swędzenie i/lub pieczenie;
* zaczerwienienie i/lub podrażnienie;
* łuszczenie się naskórka;
* wystąpienie szorstkich miejsc;
* brak elastyczności, tak wysuszona skóra w typowy sposób  marszczy się po naciągnięciu.
Ratunkiem dla uszkodzonej bariery jest odpowiednia, specjalistyczna, dwuetapowa pielęgnacja polegająca na zastosowaniu zimnotłoczonego oleju bogatego w kwas Omega 3 a potem, gdy olej się wchłonie, bogatego i odpowiednio skomponowanego Kremu Odbudowującego

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej z Nasion Chia

Krem Odbudowujący
 
Skóra z AZS
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą, nawrotową i trudną do całkowitego wyleczenia chorobą skóry, rozpoczynającą się zazwyczaj w okresie wczesnego dzieciństwa.
*u osób dorosłych zmiany atopowe występujące na twarzy, skórze głowy, kończynach, tułowiu, powierzchni grzbietowej skóry dłoni;
*bardzo silny świąd;
*podrażniona skóra;
*czerwone plamki;
*suchość skóry;
*grudki przypominające liszaj;
*swędzące wykwity.
W przypadku skóry z AZS należy unikać suchości skóry, stosując odpowiednie substancje nawilżające i natłuszczające.
Ponieważ w AZS uszkodzona jest ochronna warstwa tłuszczowa naskórka świetnie sprawdzą się zimnotłoczone nierafinowane oleje, które doskonale natłuszczają skórę oraz wspomagają leczenie AZS.

Masło Kokum

Ekologiczny Olej Tamanu

Ekologiczny Olej Konopny

Olej Z Nasion Czarnej Porzeczki

Olej Z Wiesiołka

Olej Z Ogórecznika lekarskiego

Ekologiczny Olej Z Czarnuszki

Ekologiczny Olej Z Awokado

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej Cacay

Ekologiczny Olej Arganowy

Masło Karite

Macerat Z Żywokostu

Ekologiczne Masło Bacuri

Ekologiczny Olej Inca Inchi

Olej z Dzikiej Róży

Olej z Amarantusa

Olej z Nasion Czerwonej Maliny

Masło Cupuacu

Olej Z Orzecha Włoskiego

Olej Jeżynowy

Olej z Nasion Truskawki

 

Skóra z łuszczycą 

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą skóry. Może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się przed 30. rokiem życia. U jej podłoża leżą nieprawidłowy podział komórek naskórka oraz zaburzenia złuszczania martwych komórek.
Pierwsze zmiany łuszczycowe występują w formie czerwonych krostek na powierzchni skóry. Z czasem pojawiają się na nich charakterystyczne, połyskujące łuski. Zmiany mogą swędzieć, a czasami nawet powodować ból. 
Łuszczyca atakuje głownie łokcie, kolana, owłosioną skórę głowy, okolicę krzyżową oraz dłonie i stopy. W miarę rozwoju choroby zmiany mogą się powiększać i obejmować nowe obszary ciała.

W przypadku tego schorzenia należy unikać suchości skóry, stosując odpowiednie substancje nawilżające i natłuszczające.
Doskonale sprawdzą się zimnotłoczone i nierafinowane oleje, które natłuszczają skórę oraz wspomagają leczenie zmian łuszczycowych.
Ekologiczny Olej Konopny

Olej Z Nasion Czarnej Porzeczki

Olej Z Wiesiołka

Olej Z Ogórecznika Lekarskiego

Ekologiczny Olej Z Czarnuszki

Ekologiczny Olej Z Awokado

Ekologiczny Olej Jojoba

Ekologiczny Olej Cacay

Macerat Z Żywokostu

Masło Karite

Ekologiczne Masło Bacuri