Hydrolat Z Różowego Lotosu

10,30 
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Nelumbo Nucifera Flower Water

Zapach: kwiatowy, słodki

Substancje aktywne: Substancje aktywne: polisacharydy, olejek eteryczny do 1% (sabine, para Dimethoxy benzene, 4-Terpineol, alpha Terpineol, cis Jasmone, C15 Hydrocarbons 30%), polifenole.

Pochodzenie: Indie
Aplikacja: w preparatach do pielęgnacji oraz kompresów i przemywań skóry  podrażnionej, naczynkowej, tłustej, trądzikowej, suchej i dojrzałej.

Sugerowane stężenie: 5-100 %

Ciężar właściwy: 1 g/ml

pH: 4,0 – 6,0

Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH

Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temp. pokojowej lub w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:

  • dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn;
  • działa antybakteryjnie;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • działa przeciwzapalnie;
  • nawilża;
  • odświeża skórę i dodaje jej blasku;
  • wzmacnia i ujędrnia skórę;
  • wzmacnia naczynka krwionośne;
  • wspomaga gojenie zmian trądzikowych;
  • goi oparzenia słoneczne i ukąszenia owadów

Jak stosować Hydrolat z różowego lotosu?

  • hydrolat jest odpowiedni dla cery tłustej, trądzikowej, skłonnej do podrażnień, suchej i dojrzałej;
  • jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;
  • jako odświeżająca mgiełka do twarzy (szczególnie latem) oraz gojąca podrażnienia;
  • przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność;
  • do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota);

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie
  • zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło
  • jest wyposażona w atomizer, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie hydrolat
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

Produkt: HYDROLAT Z RÓŻOWEGO LOTOSU

Nazwa wg INCI: Nelumbo Nucifera Flower Water

Opis: hydrolat otrzymany w wyniku destylacji kwiatów różowego lotosu „Nelumbo Nucifera”.

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

4 - 6

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

 max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Nelumbo Nucifera Flower Water 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Opis produktu

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów  różowego lotosu  (łac. Nulembo Nucifera) o pięknym, czystym, delikatnym, odurzającym i  pudrowym z pewną dozą słodyczy zapachu.

Różowy lotos rośnie na podmokłych obszarach. Korzenie znajdują się głęboko błocie, długie łodygi pną się ku słońcu, a kwiaty i liście znajdują się na powierzchni wody. Kwiat lotosu otwiera się wraz ze wschodem słońca, natomiast zamyka i zanurza w wodzie nocą.

Różowy lotos ma bogatą symbolikę w kulturze  i religii hinduskiej i buddyjskiej. Funkcjonuje także jako narodowy symbol Indii i Wietnamu.

Lotos uznawany jest za święty kwiat, symbolizuje bowiem rozwój duszy ludzkiej zakończony duchowym przebudzeniem i oświeceniem. Dusza ludzka na początku swej drogi wyrasta z mroków niewiedzy i pożądań, co symbolizują korzenie lotosu wyrastające z błota i ciemności, następnie, jak łodygi lotosu, pnie się ku górze, ku światłości, dobru i prawdzie, by ostatecznie, podobnie jak przepiękny kwiat lotosu, rozkwitnąć miłością, czystością, pogodą ducha i spokojem.

Bóstwa hinduskie oraz Budda przedstawiane są często jako siedzące na liściu lub kwiecie lotosu.

30 marca 1951 roku nasiona lotosu o ponad 2ooo latach znaleziono w błotnistej warstwie pod Farmą Społeczną Kemigawa na Uniwersytecie Tokijskim. Nasiona te rozkwitły w następnym roku, 18 lipca 1952 r. i stały się znane jako "najstarsze kwiaty na ziemi".

Hydrolat z różowego lotosu  wygładza zmarszczki, koi cerę podrażnioną, suchą, zniszczoną i atakowaną przez stany zapalne. Odpręża i uspokaja zestresowaną skórę oraz działa odżywczo i regenerująco.    

Pod względem aromaterapeutycznym hydrolat  rozluźnia, uspokaja, poprawia nastrój, łagodzi stany lękowe i depresyjne. 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: dobry wybór
Hydrolat o bardzo przyjemnym, delikatnym, świeżym zapachu w sam raz na lato, ale nie tylko. Używam go po myciu twarzy olejkiem i na mojej skórze sprawdza się świetnie. Tonizuje, uspokaja skórę, wspomaga gojenie się drobnych ranek. Do tej pory byłam wierna hydrolatowi z róży stulistnej, ale ten jest równie dobry.
Pokazuje 1-1 z 1 opinii