Hydrolat Z Drzewa Sandałowego (Mysore)

12,65  16,01 
cena obniżona: promocja Happy Hour - 15 Sierpnia 21%
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Santalum album (Sandalwood) Water

Zapach: bogaty, balsamiczny, słodki i ciepły z delikatnymi nutami drzewnymi
Substancje aktywne: max 1% naturalnego olejku sandałowego
Pochodzenie: Indie (Mysore)
Aplikacja: kremy, sera, żele i toniki dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, grzybicą; dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry suchej, starzejącej się, zwiotczałej.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temp. pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Jest doskonały dla Ciebie - gdy:

  • masz cerę ze stanami zapalnymi.
  • przetłuszczającą się, z rozszerzonymi porami i trądzikiem.
  • starzejącą się i zwiotczałą.
  • masz włosy przetłuszczające się i z łupieżem.
  • Twoje włosy wypadają.

Co zrobi dla Ciebie Hydrolat Z Drzewa Sandałowego (Mysore)

  • ukoi podrażnienia i stany zapalne.
  • zagoi rany i ukąszenia owadów.
  • dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomoże zachować jej własny fizjologiczny odczyn.
  • zregeneruje  dojrzałą, zniszczoną skórę.
  • z uwagi na działanie bakteriobójcze, oczyszczające i sebostatyczne wspomoże likwidację trądziku, łojotoku i przetłuszczanie skóry głowy.

Porada - jak stosować

  • jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt.
  • przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność.
  • jako gojący i łagodzący okład w przypadku podrażnień skóry. Hydrolat możesz również stosować w postaci mgiełki do częstego spryskiwania podrażnień.
  • jako tonik łagodzący podrażnienia stosowany  po goleniu lub depilacji.
  • jako tonik do przetłuszczającej się skóry głowy i z łupieżem.
  • jako tonik do skóry głowy wzmacniający cebulki włosowe.
  • do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota).
  • jako aromaterapeutyczna mgiełka o działaniu łagodzącym stany lękowe, uspokajająca i relaksująca – spryskaj pomieszczenie oraz pościel tuż przed snem.

 

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie
  • zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło
  • jest wyposażona w atomizer, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie hydrolat
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.
Opis produktu

Hydrolat sandałowy (Mysore) otrzymywany w wyniku destylacji rozdrobnionego drewna sandałowca białego (łac. Santalum album L.).
Sandałowiec biały to zawsze zielone drzewo wysokości 6-14 m, zwykle obsypane przez cały rok kwiatami  oraz soczystymi owocami.
Bogata historia drzewa sięga krajów Dalekiego Wschodu – Chin i Indii oraz czasów starożytnych, kiedy było nazywane „drzewem królewskim” lub „rosnącym złotem”. Wysoko cenione i drogie drewno sandałowe było używane do budowy świątyń, rzeźbienia podobizny Buddy i innych bogów, mebli i drobnych przedmiotów użytkowych. Ponadto stosowano je jako kadzidło, najczęściej w formie tzw. trociczek w obrzędach religijnych, kulcie zmarłych i jako dodatek do stosów całopalnych. Olejek i jego maceraty stosowano w medycynie i do balsamowania zwłok. Do Europy został przywieziony stosunkowo późno (XV w.) przez lekarzy arabskich.
Największe skupiska sandałowca białego występują w Indiach w okolicach Mysore i Madrasu oraz w Indonezji. W tym regionie Indii ukształtowały się rody zajmujące się rzeźbiarstwem w drewnie sandałowym, a kunszt przechodził z ojca na syna. Odpadowe wióry i trociny wykorzystywano do produkcji olejku, hydrolatu, trociczek i kadzidła, niemal nieodzownego elementu uroczystości religijnych i rodzinnych w Indiach. Najwyższej jakości hydrolat oraz olejek sandałowy pochodzą z tego właśnie regionu Indii.
Olejek sandałowy zawarty w hydrolacie jest zaliczany do olejków ekskluzywnych i drogich. W medycynie i aromaterapii jest znany od stuleci jako środek kojący i uspokajający rozdygotane nerwy oraz służący tworzeniu nastrojów medytacyjnych, spokoju, łagodzenia napięć, a także dezynfekcji pomieszczeń. Bardzo korzystnie działa na skórę ze stanami zapalnymi, przetłuszczającą się oraz suchą, zwiotczałą i przedwcześnie starzejącą się.
Od strony aromaterapeutycznej hydrolat działa łagodząco w stanach lękowych, nerwowości, depresjach, bezsenności.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii