Hydrolat Lawendowy

3,89 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Substancje aktywne: kwas rozmarynowy (kwasy fenolowe); fitosterole; kwas ursolowy (trójterpeny); kwas galusowy (garbniki); ślady olejków eterycznych - do 1% (szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu). 
Aplikacja: w preparatach do pielęgnacji skóry normalnej i tłustej ze skłonnością do stanów zapalnych i infekcji, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej i podrażnionej (UV, golenie, depilacja) skóry.
Sugerowane stężenie: 5-100 % 
Ciężar właściwy: 1 g/ml 
pH: 4,0 - 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 ml, 100 ml, 150 ml, 500 ml

KARTA BEZPIECZEŃSTWA

HYDROLAT Z LAWENDY

1. IDENTYFIKACJA PRODUKTU 
1.1. NAZWA HANDLOWA: HYDROLAT Z LAWENDY
___________________________________________________________________________
2. SKŁAD
Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów "Lavandula angustifolia P. Miller".
wg INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water
___________________________________________________________________________
3. IDENTYFIKACJA ZAGROŻENIA
3.1. KONTAKT ZA SKÓRĄ: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.2. KONTAKT Z OCZAMI: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.3. WDYCHANIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem. 
3.4. POŁKNIĘCIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
___________________________________________________________________________
4. PIERWSZA POMOC
4.1. KONTAKT ZE SKÓRĄ: Zmyć skórę wodą z mydłem. 
4.2. KONTAKT Z OCZAMI: Płukać dużą ilością wody przez co najmniej 15 minut. 
4.3. WDYCHANIE: 
4.4. POŁKNIĘCIE: W przypadku połknięcia dużych ilości lub wystąpienia niepożądanych objawów zwrócić się o pomoc lekarską.
___________________________________________________________________________
5. SPOSOBY GASZENIA POŻARU 
___________________________________________________________________________
6. PROCEDURY NA WYPADEK ROZLANIA LUB WYCIEKU
6.1. PROCEDURY CZYSZCZENIA: Nie próbować czyszczenia wycieku bez odpowiedniego sprzętu ochronnego (sekcja 8).
6.2. EKOLOGICZNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI: Chronić przed skażeniem wody i ścieków. Niewielkie rozlania zaadsorbować obojętnymi ciałami stałymi. 
___________________________________________________________________________
7. MANIPULOWANIE I PRZECHOWYWANIE
7.1. MANIPULOWANIE: Manipulować zgodnie z wypraktykowanymi zasadami dobrej higieny pracy i bezpieczeństwa.
7.2. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać chroniąc od światła w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze 10-25o C.
___________________________________________________________________________
8. KONTROLA WYSTAWIENIA NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH I OCHRONA OSOBISTA
8.1. OCHRONA DRÓG ODDECHOWYCH: Nie jest konieczna.
8.2. OCHRONA CIAŁA: Nie jest konieczna.
8.3. OCHRONA OCZU: Nie jest konieczna.
___________________________________________________________________________
9. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE:
Forma fizyczna: przezroczysta ciecz
Kolor: bezbarwny
Zapach: charakterystyczny
Ciśnienie oparów: poniżej 5 mm Hg
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
pH: <7,5, w ustalonych granicach bezp.: 2 - 11,5 
(zgodnie z 92/9/CEE część B.4, OCDE nr 404, 17/07/92)
Temperatura zapłonu: 105 °C
Granice wybuchu: granice zapłonu (% obj. w powietrzu): 
dolna: 2.6 górna: 12.6
Gęstość: >1,000
Temperatura samozapłonu: 400 °C
___________________________________________________________________________
10. STABILNOŚĆ I REAKTYWNOŚĆ
10.1. STABILNOŚĆ: Stabilny w normalnych warunkach.
10.2. WARUNKI DO UNIKANIA: Trzymać z dala od źródeł powodujących zapłon.
10.3. MATERIAŁY DO UNIKANIA: Unikać silnych utleniaczy, silnych kwasów, zasad i metali.
10.4. NIEBEZPIECZNE PRODUKTY ROZKŁADU: Nie występują.
10.5. NIEBEZPIECZNA POLIMERYZACJA: Nie występuje.
___________________________________________________________________________
11. INFORMACJE EKOLOGICZNE
Niedostępne.
___________________________________________________________________________
12. ROZPATRYWANIE OKOLICZNOŚCI LIKWIDACJI PRODUKTU
12.1. PRODUKT: Produkt lub skażona woda nie muszą być traktowane jako niebezpieczne.
Eliminować zgodnie z istniejącymi przepisami prawnymi.
12.2. REKOMENDOWANA METODA USUWANIA: Brak.
___________________________________________________________________________
13. INFORMACJA DOTYCZĄCA TRANSPORTU
Produkt nie jest niebezpieczny.
___________________________________________________________________________
14. INFORMACJA DOTYCZĄCA PRZEPISÓW
Piktogram z oznakowaniem niebezpieczeństwa nie jest wymagany.
___________________________________________________________________________
15. INNE INFORMACJE
Informacje próbujące opisać nasz produkt z punktu widzenia wymagań bezpieczeństwa, oparte są o naszą aktualną wiedzę i doświadczanie na podstawie godnych uznania źródeł. Powyższe informacje podajemy bez gwarancji dokładności wyrażonej lub ukrytej, oraz nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za straty, szkody lub koszty spowodowane postępowaniem, stosowaniem lub usuwaniem tego produktu.

Nr CAS: 90063-37-9 

Sugerowane % stężenie: 5-100 

SPECYFIKACJA ANALIZY 

Forma fizyczna                         przezroczysta ciecz

Kolor                                        bezbarwny

Zapach                                     charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC                 1 g/ml

Rozpuszczalność                     rozpuszczalny w wodzie

pH                                            4,0 – 6,0

Stabilny przy pH pomiędzy         4,0 – 7,0

Bakterie tlenowe                        max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie                      max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe                    wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)               mniej niż 20 ppm. 

 

DANE DODATKOWE 

Rozpuszczalność:  

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny 

Wskazówki dotyczące użycia

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. 

Przechowywanie

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Hydrolat otrzymany w wyniku destylacji kwiatów lawendy wąskolistnej
o świeżym, kwiatowo-ziołowym, czystym i z przewiewnym tłem zapachu.
Dzięki obecności kwasów rozmarynowego i ursolowego wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Kwas rozmarynowy jest doskonałym antyoksydantem kontrolującym stres oksydacyjny oraz likwidującym wolne rodniki. Działa także przeciwzapalnie i łagodzi objawy alergicznych zapaleń.
Kwas ursolowy natomiast jest substancją o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV. Przyspiesza regenerację skóry zniszczonej przez promieniowanie słoneczne, przywraca jej elastyczność oraz działa przeciwobrzękowo.
Obecność w Hydrolacie Lawendowym garbników powoduje, ze działa on także ściągająco i sebostatycznie.

Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku. 
Sposób użycia: spryskać hydrolatem twarz, szyje i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.

Wskazówki dotyczące użycia

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. 

Przechowywanie

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Ten hydrolat niestety nie przypasował mojej suchej skórze - a szkoda, bo lubię zapach lawendy. Jako tonik (a najczęściej w takiej formie stosuję hydrolaty) powodował uczucie "ściągania&qu ot; skóry - musiałam więc zużyć go do formulacji (w kremie jego "ściągające& quot; działanie zostało praktycznie całkowicie zniwelowane). Uważam że jest to hydrolat dobry dla osób o cerze tłustej, ew. normalnej lub mieszanej - ale nie suchej.
napisał/a:
Hydrolat niestety trochę mnie uczula, dodatkowo nieco ściąga i napina niezbyt przyjemnie skórę; używam zatem do włosów, jako nawilżająca i pachnąca mgiełka, czasem z dodatkami - tu spisuje się bardzo dobrze.
napisał/a:
Lekko napina, wspaniale odświeża - lubię używać rano, żeby się obudzić:) Świetny też jako mgiełka do włosów - pięknie potem pachną.
napisał/a:
Bardzo intensywny zapach, co być może dla niektorych jest zaletą, ale mnie drażni. Wysusza nawet tłuste partie skóry. Nie nadaje się do skóry suchej, czy mieszanej. Być może dla łojotokowej jest dobry. Muszę wymyślić dla niego inne zastosowanie.
napisał/a:
Lubię ten hydrolat tylko ze względu na zapach lawendy (mój ukochany). Niestety nie pasuje do mojej skóry - mam suchą i hydrolat lawendowy ja ściąga. Używam tylko i wyłącznie w pielęgnacji włosów (jako jeden z nielicznych dobrze dogaduje się z detergentami).
napisał/a:
Lubię zapach lawendy, a efekt lekkiego napięcia skóry, jaki uzyskuję po zastosowaniu tego hydrolatu, bardzo mi - właścicielce tłustej cery - odpowiada. Bez zastrzeżeń. Doznania zapachowe nie są może jakieś nadzwyczajne, bo hydrolat pachnie właściwie grzybkami :), ale taki zapach też jest przyjemny - zwłaszcza jesienią...
napisał/a:
Lubię zapach lawendy dlatego z nim zaeksperymentowałam , niestety nie jest dla mnie optymalny. Pojawiło mi się nieprzyjemne uczucie ściągnięcia na policzkach więc użyłam go do spryskiwania włosów. Do tego zupełnie OK, ładnie odświeżał włosy. Zupełnie dobrze łagodził podrażnienia po depilacji. Fajny półprodukt, ale nie wszedł do mojego niezbędnika.
napisał/a:
Uwielbiam lawandę i jej zapach i dlatego ten hydrolat jest moim ulubionym. Uwielbiam zwłaszcza w dodatku do serum lub kremu, jako tonik także, ale ja używam zazwyczaj toniku oczarowego z olejkiem herbacianym.
napisał/a:
Delikatny zapach lawendy, nadajacy ton calemu kosmetykowi, stosuje go w serum do wlosow oraz na buzie na zmiane z rozanym. Warto go miec w swoim niezbedniku.Bo jest niezbedny
napisał/a:
Ogólnie jako tonik może być, ale osobiście ten zapach mi mniej odpowiada, zdecydowanie lepszy(wegług mnie) jest różany.
Pokazuje 1-10 z 10 opinii