Hydrolat Jaśminowy Sambac

10,39 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Jasminum Sambac (Jasmine) Water

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Jasminum Sambac (Jasmine) Water 100%

Opis: Hydrolat uzyskany w wyniku destylacji kwiatów Jasminum Sambac.

Substancje aktywne: polisacharydy, olejek eteryczny do 1% (linalol, alkohol benzylowy, geraniol, nerol, farne zen i inne)
Pochodzenie: materiał roślinny – Indie
Aplikacja: w preparatach do pielęgnacji oraz kompresów i przemywań skóry podrażnionej, naczynkowej, tłustej, trądzikowej, suchej i dojrzałej.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500 ml

Dla kogo:

  • dla skóry suchej
  • dla cery naczynkowej
  • dla cery dojrzałej, wiotkiej
  • dla cery podrażnionej
  • także dla cery tłustej i trądzikowej, w tym z trądzikiem różowatym

Właściowości kosmetyczne hydrolatu:

  • dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn
  • działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco
  • antybakteryjne
  • zmniejsza zaczerwienienie i siniaki
  • przyspiesza gojenie ran oraz łagodzi podrażnienia, stany zapalne
  • nawilża i regeneruje skórę suchą i dojrzałą

Jak stosować Hydrolat Jaśminowy

  • jako tonik do twarzy  – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;*przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność
  • jako łagodzący kompres na podrażnione i opuchnięte okolice oczu – nasącz hydrolatem  2 płatki kosmetyczne, połóż się i nałóż na 5-10 minut na zamknięte powieki
  •  do rozrabiania peelingów i maseczek (glinki, błota)
  •  jako aromaterapeutyczny spray w przypadku napięcia nerwowego, stresu, lęku, depresji, bólu głowy  – w ciągu dnia kilkakrotnie rozpyl hydrolat w niewielkiej odległości od twarzy a wieczorem spryskaj hydrolatem poduszkę.

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:
ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część.
Została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe.

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:
Farmakopea Europejska
Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A.
Została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło.
Jest wyposażona w dozownik, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie boostera.
Zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Kolor

bezbarwny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

5,2

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

 

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów jaśminu sambac (łac. Jasminum Sambac) o pięknym, słodkim, kwiatowym z lekko owocowymi, jabłkowymi, cynamonowymi niuansami zapachu.
Słowo “jaśmin” pochodzi od perskiego słowa ‚yasmin”, które oznacza ‚pachnący kwiat’. Kwiaty jaśminu od starożytnych czasów uważane były za afrodyzjak, dodawane do herbat, mieszane były z olejkiem sezamowym i stosowane jako perfumy.
Do Europy zachodniej – począwszy od Hiszpanii – został przywieziony z Chin i północnych Indii przez Maurów – pod koniec XV wieku, następnie dotarł do Francji i Włoch.
Obecnie jaśmin uprawiany jest w Maroku, Egipcie, Francji, Włoszech, Gwinei, na Komorach oraz w Chinach i Indiach, skąd pochodzi i gdzie był znany od tysięcy lat.
Istnieje ok. 200 gatunków jaśminu, ale jedynie trzy gatunki są wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym: Jasminum grandiflorum, Jasminum sambac oraz Jasminum auriculatum.
Szczególnie cenioną odmianą jest Jasminum sambac, występujący w Azji Południowej. Jego zapach jest szczególnie zniewalający i traktowany jak afrodyzjak a tajemniczości dodaje mu fakt, że jego białe kwiaty otwierają się nocą. Jednak ich zapach czuć przez całą dobę - o poranku jest subtelny i delikatny, w południe - lekko cytrusowy, przypomina nieco zapach kwiatu pomarańczy, ale to nocą staje się najbardziej kuszący.
Jaśmin to ponadczasowy symbol perfumerii. Już od lat dwudziestych XX wieku odgrywa wiodącą rolę w perfumerii. Wyróżnia się niepowtarzalną wonią i obok zapachu róży damasceńskiej, jest uważany za wzorzec zapachu kwiatowego.

Hydrolat jaśminow Sambac wygładza zmarszczki, koi cerę podrażnioną, naczyniową, suchą, zniszczoną i atakowaną przez stany zapalne. Odpręża i uspokaja zestresowaną skórę oraz działa odżywczo i regenerująco. Antyseptyczne składniki pomagają w zwalczaniu trądziku.
Pod względem aromaterapeutycznym hydrolat działa afrodyzyjnie, rozluźnia, uspokaja, poprawia nastrój, łagodzi stany lękowe i depresyjne.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii