Glikol Metylopropanowy

3,94 
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Methylpropanediol

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Methylpropanediol 100%

Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: bezbarwna ciecz
Sugerowane stężenie: 1-10 %
Ciężar właściwy:1,01 g/ml
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie, glicerynie, glikolach i alkoholu etylowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze 15 - 25 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Nr CAS: 2163-42-0

Sugerowane % stężenie: 1-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor bezbarwny

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1,01 g/ml

Rozpuszczalność         rozpuszczalny w wodzie, glicerynie, glikolach i alkoholu etylowym.

Wskazówki dotyczące użycia:

Może powodować słabe podrażnienie błon śluzowych oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

Opis produktu

Glikol metylopropanowy stosowany jest jako rozpuszczalnik substancji aktywnych trudno rozpuszczalnych, np. kwas salicylowy. Posiada właściwości nawilżające i antybakteryjne. 

Zaliczany jest ponadto do tzw. promotorów przejścia przezskórnego, czyli związków zmieniających strukturę stratum corneum, a tym samym zwiększających jej przepuszczalność i przenikanie substancji czynnych z kosmetyku.
Ma lepszą tolerancję skórną niż glikol propylenowy i tam gdzie to możliwe zastępuje go w gotowych wyrobach kosmetycznych.

Wskazówki dotyczące użycia:

Może powodować słabe podrażnienie błon śluzowych oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Kompletu gwiazdek nie dostanie za paskudnawy zapaszek, nie irytujący nosów tylko tych, którzy z lubością biorą głęboki oddech na stacjach benzynowych. Na szczęście daje się to stłumić olejkami et. Naturaliści mogą sobie odjąć jeszcze jedną gwiazdkę za złowrogie słowo "glikol", ale warto zauważyć, że jest to związek organiczny.
Przewag a tego śmierdzidła nad innymi glikolami jest duża: w całości rozpuszcza się w nim kwas ferulowy i kwas salicylowy (liquid Pauli Begoun można zrobić teraz samodzielnie - to właśnie ten glikol wchodzi w skład płynu BHA), a że glikol ów jest promotorem przejścia przezskórnego, to stanowi doskonały zamiennik alkoholu.
W przypadku BHA wolę formulację olejkową, natomiast glikolu używam we wcierkach do włosów lub czterech liter oraz (kropelkę) w C-serum do rozpuszczenia kw. ferulowego.
Pokazuje 1-1 z 1 opinii