Ekstrakt Z Mango

4,02 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Mangifera Indica (Mango) Fruit Powder

Opis: Suchy ekstrakt z owocu mango (łac. "Mangifera Indica L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców mango.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Mangifera Indica (Mango) Fruit Powder 100%

Substancje aktywne: glukoza i fruktoza (cukry); aminokwasy; potas, fosfor, wapń, magnez, sód (sole mineralne); witaminy C, E; karotenoidy; polifenole; olejek aromatyczny

Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu. 
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer suchych, dojrzałych, szarych i zmęczonych, dla cer naczynkowych; sera i kremy łagodzące oparzenia słoneczne i podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów; maseczki do włosów
Sugerowane stężenie: 5-100 %; w tym: sera, kremy i maseczki do włosów ok. 5-10%; maseczki do twarzy do 100%
Ciężar nasypowy: 0,85 g/ml
Rozpuszczalność: rozprasza się w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100g.

  • działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień
  • nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry
  • odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się
  • działa przeciwzapalnie i delikatnie ściągająco
  • poprawia ukrwienie i koloryt skóry

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

Forma fizyczna proszek
Kolor jasno-żółty
Zapach charakterystyczny
Rozpuszczalność w wodzie 
Ciężar nasypowy 0,85 g/ml
Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Suchy ekstrakt z owocu mango (łac. "Mangifera Indica L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców mango. Proces koncentracji i suszenia odbywa się w odpowiednio niskiej temperaturze, dzięki czemu ekstrakt zachowuje wszystkie składniki aktywne oraz kolor i zapach świeżych owoców.
Mango jest dużym (osiąga wysokość do 30 m), wiecznie zielonym drzewem. Uprawia się go w krajach o klimacie pośrednim między podzwrotnikowym i zwrotnikowym; poza Indiami - w Tajlandii, Pakistanie, w Afryce i Ameryce.
Mango jest jednym z najwykwintniejszych owoców tropikalnych ze względu na przyjemny smak - między brzoskwinią i arbuzem- oraz zapach i kolor. Miąższ mango jest kremowy, gęsty, delikatny i orzeźwiający, z subtelnym i upajającym zapachem.
Owoce mango w Indiach - skąd pochodzą - nazywane są owocami bogów. Jego pierwsze uprawy sprzed ponad 6000 lat opisywane są w świętych księgach Sanskrytu, w legendach i hinduskim folklorze.
Pyszny, aromatyczny owoc mango zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę w postaci witamin, flawonoidów, polifenoli, minerałów i karotenoidów. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Szczególnie cenne w pielęgnacji skóry są witamina C i karotenoidy. Witamina C to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Karotenoidy normalizują grubość i strukturę warstwy rogowej naskórka co prowadzi do wzmocnienia jego funkcji ochronnej i zmniejszenia TEWL. Poprawiają stan tkanki łącznej skóry właściwej, a tym samym skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek. Karotenoidy pochłaniają nadmiar promieniowania UV, wiążą wolne rodniki i nadają skórze ładny koloryt.
Aktywne substancje w postaci cukrów i minerałów czynią ekstrakt z mango doskonałym surowcem przeznaczonym do pielęgnacji skóry i włosów o działaniu nawilżającym i kondycjonującym. 

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Piśmiennictwo:
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".

Characterization and quantitation of polyphenolic compounds in bark, kernel, leaves, and peel of mango (Mangifera indica L.).
Characterization of gallotannins and benzophenone derivatives from mango (Mangifera indica L. cv. 'Tommy Atkins') peels, pulp and kernels by high-performance liquid chromatography/electrospray ionization mass spectrometry.
Identification of flavonol and xanthone glycosides from mango (Mangifera indica L. Cv. "Tommy Atkins") peels by high-performance liquid chromatography-electrospray ionization mass spectrometry.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
mango jest idealne na lato!nie za bardzo lubię robić maseczki-zrobiłam sobie mgiełkę nawilżającą do ciała z 3% mango i arom. brzoskwini - pięknie delikatnie pachnie, jak świeże mango (w tropikach,a nie supermarkecie;),nawi lża, chroni lekko przed słońcem (karotenoidy)no i wyrównuje koloryt skóry!ostatnio też używam tej mgiełki do twarzy na noc (nie chce mi sie niczym smarować:)i malinowa ma rację - zaczerwienia wyraźnie bledną!skóra jest też taka oczyszczona?w każdym bądź razie rano wygląda pięknie..(co rzadko mi się zdarza:)
napisał/a:
Pięknie poprawia koloryt skóry, odżywia i regeneruje. W maseczkach można połączyć estrakt z glinką i odrobiną oleju. Dobry surowiec dla cer naczynkowych, wyraźnie zmniejsza zaczerwienienia.
Pokazuje 1-2 z 2 opinii