Ekstrakt Z Liści Oliwki 20%

4,88 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Olea Europaea (Olive) Leaf Powder

Opis: Standaryzowany suchy ekstrakt z lisci oliwki („Olea europaea”) zawierąjący 20% oleoeuropeiny

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Olea Europaea (Olive) Leaf Powder 100%

Substancje aktywne: oleuropeina: oliwina, pochodne luteoliny i apigeniny, rutozydy, kempferol (flawonoidy); trójterpeny, manitol (polialkohol); skwalen, alfa hydroksykwasy (mlekowy, jabłkowy, glikolowy); taniny; fitosterole (kampesterol, stigmasterol i beta-sitosterol)
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: przeciwzmarszczkowe preparaty dla cery dojrzałej; regenerujące i nawilżające dla cery suchej, podrażnionej; antybakteryjne i przeciwzapalne dla cery trądzikowej; preparaty zwalczajace cellulit i obrzęki; preparaty do pielęgnacji tzw. "ciężkich nóg".
Stabilność: nie podgrzewać
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar nasypowy: 0,47 g/ml
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w alkoholu etylowym, częściowo w wodzie
Przechowywanie: w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g,10 g, 30 g.

  • antyoksydacyjne - chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie - przyspiesza leczenie ran, oparzeń, wyprysków, zmian trądzikowych
  • stymuluje bliznowacenie skóry i zmienia strukturę blizn (np. rozstępów, blizn potrądzikowych) - wygładzenie i zmniejszenie ich przebarwienia
  • stymuluje krążenie i działa przeciwobrzękowo - profilaktyka i leczenie cellulitu
  • zmniejsza obrzęki pod oczami
  • rewitalizuje dojrzałą, zniszczoną skórę

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor zielony

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                     rozpuszczalny w alkoholu etylowym i częściowo w wodzie

Ciężar nasypowy g/ml 0,47 g/ml

Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Suchy ekstrakt z liści oliwki europejskiej ("Olea europaea") standaryzowany na zawartość oleuropeiny - 20%.

Drzewa oliwne hodowane są w basenie morza śródziemnego, głownie dla owoców jakie wytwarzają - potocznie zwanych oliwkami, z których tłoczy się niezwykle cenny i odżywczy olej. Należą nie tylko do najstarszych i najbardziej cenionych drzew na świecie, ale także są niezwykle wytrzymałe i odporne na różne choroby oraz szkodniki. Były kultywowane przez tysiące lat (Biblia nazywa drzewo oliwne "Drzewem życia"), gdyż przyczyniały się do zdrowej diety w regionie Morza Śródziemnego. Osiągają wiek nawet do 3000 lat. Liście oliwne, które spadają z drzew zachowują zielony kolor przez długi czas, dzięki wyjątkowej odporności na działanie czynników atmosferycznych (tlenu, ozonu, promieniowania UV). W medycynie tradycyjnej, liście z oliwki służyły jako środek przeciwgorączkowy i przyspieszający procesy gojenia blizn. Ekstrakt z liści znany jest również jako środek obniżający ciśnienie.
Główny składnik ekstraktu - oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy i najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Wykazuje wyjątkowo mocne działanie antybakteryjne (bakterie gram ujemne i dodatnie), przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W kosmetyce, ekstrakt z liści oliwki znajduje szerokie zastosowanie, począwszy od preparatów o właściwościach zabliźniających, do kosmetyków przeznaczonych dla skóry zniszczonej na skutek promieniowania UV. Właściwości te wynikają z obecności flawonoidów i kwasu oleinowego, działających stymulująco i regulująco na tkankę łączną. Ekstrakt wykazuje także działanie przeciwobrzękowe i zmniejszające sine obrzęki pod oczami

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Nie jestem pewna, czy dla mnie nie jest to najlepsza rzecz, jaką mam od paru lat, do dojrzałej, ale jednocześnie ciągle z tendencjami do trądziku, cery. Używam od kilku dni, w dużym stężeniu ( chyba ok. 10%, a bazą jest zwykła woda). Preparat uspokaja cerę, wygładza, zwęża pory, wręcz nałożony w takim stężeniu działa mocno liftingująco. Nadaje się na dzień, bo cera nie świeci się, a jest nawilżona. I na dokładkę kapitalnie współgra z moim odcieniem skóry, która staje się z żółtawej oliwkowa, ale tak subtelnie, elegancko. Aż żal filtry na to nakładać. Zamawiam zaraz większą porcję, bo mam pecha i z Mazideł znika ciągle to, co wyjątkowo polubiłam. Acha, specyfikacja informuje, że ekstrakt ma postać proszku, ale ja otrzymałam niestety w formie dość twardego "kamyczka" na spodzie opakowania. Podeszłam wiec do niego, jak do jeża, ale po odrąbaniu ;) kawałka i zastosowaniu wpadłam w zachwyt, który trwa. Prawdopodobnie taka forma jedynie utrudnia stosowanie, ale właściwościom nijak nie zaszkodziła. Może pomogła :))) ?
Pokazuje 1-1 z 1 opinii