Ekstrakt z kory wierzby 20% kwasu salicylowego

8,89 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

 

Water & Salix Nigra (Willow) Bark Extract

Pochodzenie: naturalne
Postać fizyczna: płyn
Sugerowane stężenie: 10-50 %

Ciężar własciwy: 1g\cm3
pH : 5
Rozpuszczalność: w wodzie

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temp. pokojowej. Przed użyciem wstrzasnąć.
 

  • oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków
  • przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień
  • reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka
  • dzięki efektowi złuszczania komórek naskórka zmniejsza posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka)
  • zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych- skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte
  • zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe
  • zapobiega wrastaniu włosów po depilacji.

Aplikacja: w preparatach (toniki, żele, olejki, emulsje) do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i mieszanej, strefy T skóry suchej oraz z trądzikiem różowatym.
Uwaga!: 

  • preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące
  • w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;

Sugerowane % stężenie: 10-50

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water)  80%

Salix Nigra (Willow) Bark Extract 20%

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna płyn

Kolor przezroczysty do bursztynowego

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,63 g/cm3

Rozpuszczalność      w wodzie

pH 5

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

Wskazówki dotyczące użycia:

Działa szkodliwie po połknięciu. Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

Opis produktu

Wodny ekstrakt z korzy wierzby czarnej standaryzowany na zawartość naturalnego kwasu salicylowego 20%. Jest to roztwór naturalnego kwasu salicylowego, który działa podobnie jak kwas salicylowy syntetyczny, ale bez powodowania podrażnienia, łuszczenia i zaczerwienienia skóry.
Wierzba czarna to drzewo występujące powszechnie na terenie Ameryki Północnej. Wywary z wysuszonej kory 2-3 letnich gałęzi były powszechnie stosowane w ludowej medycynie, leczyły bowiem gorączkę, grypę, reumatyzm i bóle głowy.
Kora wierzby czarnej działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i antybakteryjnie i zawdzięcza to bogatej obecności salicylanów z kwasem salicylowym na czele oraz tanin, garbników, flawonoidów i kwasów fenolowych.
Z kosmetycznego punktu widzenia najcenniejszym składnikiem kory wierzby jest naturalny kwas salicylowy.
Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA). Jest to kwas, który podobnie jak kwasy AHA działa złuszczająco  i usuwa zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Czyni to jednak łagodniej niż kwasy AHA i podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Jednak najciekawszą właściwością kwasu salicylowego jest to, iż jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu przenika przez warstwę łojową (sebum) naskórka i wnika w głąb porów skóry a następnie oczyszcza je z zalegającej wydzieliny. Przyczynia się więc do odblokowania porów i w konsekwencji zapobiega tworzeniu wyprysków oraz pomaga likwidować tzw. "zaskórniki". Z tego względu produkty z kwasem salicylowym są idealne dla osób z cerą trądzikową, z zaskórnikami oraz rozszerzonymi porami. Kwas ten jest także odpowiedni dla cer suchych z problemem zanieczyszczonej strefy T, bowiem nie działa wysuszająco.
Badania potwierdziły, iż Ekstrakt z kory wierzby 20% kwasu salicylowego zastosowany na skórę w max stężeniu 50%, nie wykazywał podrażnienia, łuszczenia i zaczerwienienia typowego dla formuł na bazie syntetycznego kwasu salicylowego o niskim, kwasowym pH. Mimo braku działania drażniącego, ekstrakt z kory wierzby przy długofalowym zastosowaniu działa podobnie jak syntetyczny kwas salicylowy, zapewniając odnowę komórkową skóry. Dodatkowo wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomagając leczenie zmian trądzikowych oraz działa jako naturalny konserwant w formułach kosmetycznych.

 

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii