Ekstrakt Z Czerwonej Koniczyny 20%

9,62 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Trifolium Pratense (Red Clover) Extract

Opis: Standaryzowany suchy ekstrakt z lisci i kwiatów czerwonej koniczyny zawierający 20% fitoestrogenów: biochaniny, formononetiny, daidzeiny i genisteiny

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Trifolium Pratense (Red Clover) Extract 100%

Substancje aktywne: izoflawony: biochanina, formononetina, genisteina i daidzeina; białko; witaminy; potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo. 
Aplikacja: przeciwzmarszczkowe i nawilżające preparaty dla cery dojrzałej suchej i przetłuszczającej się; regenerujące i przeciwzapalne dla cer podrażnionych retinoidami; przeciwtrądzikowe i regulujące nadmierne wydzielanie serum, ujędrniające do twarzy i biustu
Sugerowane stężenie: 1-3 % 
Ciężar nasypowy: 0,48 g/ml 
Rozpuszczalność: w alkoholu etylowym 95% (spirytus) + układ wodno-olejowy (emulsja)
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10g, 30 g

  • działa antyoksydacyjnie
  • stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny - wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry
  • ujędrnia skórę twarzy i biustu
  • hamuje działanie metaloproteinaz np. kolagenezy rozkładającej włókna kolagenowe skóry
  • chroni skórę przed uszkodzeniem przez promieniowanie UVB
  • stymuluje syntezę kwasu hialuronowego - wzrost nawilżenia i napięcia skóry
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie- przyspiesza gojenie podrażnień
  • reguluje nadmierne wydzielanie łoju oraz zmniejsza rozszerzone pory

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-3

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor brązowy

Zapach                                 charakterystyczny

Rozpuszczalność: w alkoholu etylowym 95% (spirytus) + układ wodno-olejowy (emulsja)

Drożdże i pleśnie mniej niż 100 ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

 

Dodatkowe informacje:

Zawartość biochaniny A: 3,21%

Zawartość formononetiny: 19,65%

Zawartość genisteiny: 0,30%

Zawartość daidzeiny: 0,56%

Zawartość ononin: 0,55%

Zawartość sissotrin: 0,11%

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Suchy ekstrakt z liści i kwiatów czerwonej koniczyny („Trifolium pratense L.” ) standaryzowany na zawartość izoflawonów: biochaniny, formononetiny, genisteiny i daidzeiny - 20%.

Koniczyna czerwona występuje w całej Europie, w środkowej Azji oraz północnej Afryce. Została naturalizowana i jest uprawiana także w Australii i obydwu Amerykach. W Polsce jest rośliną pospolitą.
Izoflawony należą do grupy fitohormonów, czyli substancji regulujących wzrost i dojrzewanie roślin oraz fitoestrogenów, czyli substancji pochodzenia roślinnego, które wykazują aktywność estrogenową lecz same nie są estrogenami. Związki te mają bardzo podobny do naturalnych estrogenów człowieka wpływ na skórę, lecz działają znacznie słabiej. Dzięki specyficznej budowie chemicznej wiążą się z receptorem estrogenowym w skórze.
Estrogeny czyli żeńskie hormony płciowe, są jednym z czynników decydującym o odmienności skóry u mężczyzn i kobiet. Dzięki nim skóra kobieca jest bardziej miękka i delikatna w dotyku niż skóra mężczyzn. Odpowiedni poziom estrogenów zapewnia odpowiednie nawilżenie, jędrność i napięcie skóry. Estrogeny zmniejszają wydzielanie łoju i powodują, że jest on o wiele rzadszy, co ułatwia mu opuszczanie ujść gruczołów łojowych. 
Spadek wydzielania estrogenów w wieku 45 - 50 lat, w tzw. okresie menopauzalnym, uważany jest za jeden z czynników starzenia się skóry. Skóra kobiety zmienia wówczas swoją gęstość, traci sprężystość, elastyczność i jednolity koloryt oraz staje się bardziej sucha, cienka i wiotka. Pojawiają się nie-mimiczne zmarszczki. Naczynia krwionośne są bardziej kruche, łatwo ulegają uszkodzeniu oraz źle przewodzą substancje odżywcze i tlen co skutkuje poszarzeniem kolorytu cery. Zmniejsza się płaszcz lipidowy skóry, stanowiący jej naturalną barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a więc osłabieniu ulegają także funkcje ochronne skóry. Nierzadko pojawia się również silniejszy łojotok i kłopot z nadmiernym wzrostem włosów na twarzy.

W latach 80-tych i 90-tych przemysł kosmetyczny zaproponował kobietom kremy z hormonami pochodzenia zwierzęcego, np. z wyciągami z łożyska, wyciągami embrionalnymi, płynem owodniowym. Regularne ich stosowanie przez dłuższy okres czasu powodowało, że skóra starzała się wolniej i odzyskiwała dawny blask. Jednak z czasem i jak wykazały liczne badania, okazało się, że efekt tego typu wyrobów kosmetycznych nie ogranicza się jedynie do miejsca aplikacji kremu. Hormony oddziaływały na cały organizm i zakłócały szereg funkcji fizjologicznych. Z tego też powodu w wielu krajach, w tym także w Polsce, zabroniono stosowania w kosmetyce estrogennych hormonów pochodzenia zwierzęcego.
Fakt ten przyczynił się do poszukiwania roślinnych substancji o podobnym działaniu, lecz nie powodujących ogólnoustrojowego działania i niepożądanych efektów ubocznych. 
Karierę fitoestrogenów w kosmetologii zapoczątkowało odkrycie naukowców, iż kobiety w Azji, które spożywają dużo soi, rzadziej cierpią na objawy zespołu klimakteryjnego oraz rzadziej chorują na hormono -zależne nowotwory i choroby naczyniowe.
Wykazano, że genisteina, którą po raz pierwszy wyizolowano z soi w 1931 roku, wykazuje działanie nie tylko estrogenne, ale jest również silnym antyoksydantem, który zapobiega rozwojowi raka oraz starzeniu się skóry pod wpływem promieni słonecznych.

W porównaniu z soją, ekstrakt z czerwonej koniczyny, zawiera znacznie więcej izoflawonów w postaci formononetiny i bioachaniny A. Te składniki są wyjątkowo łatwo przyswajane przez kobiecy organizm, ponieważ są bardzo zbliżone budową do kobiecych estrogenów. Ekstrakt ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Piśmiennictwo:

Genistein and daidzein stimulate hyaluronic acid production in transformed human keratinocyte culture and hairless mouse skin.

Red Clover 

Effects of isoflavones from red clover (Trifolium pratense) on skin changes induced by ovariectomy in rats.

Isoflavones and women's health.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
czarneoczka - w jakich proporcjach mieszkasz emulsje i ekstrakt z czerwonej koniczyny? tj. ile gram (ml) dajesz?
napisał/a:
Ponieważ nie ma jeszcze żadnych receptur ,rozpuszczoną koniczynę mieszam z emulsją babydreama w jednorazowych porcjach i nakładam na biust,nie wiem na ile to siła sugestii a na ile faktyczne działanie :) ale wiem że kończynka zagości u mnie na dłużej.
Pokazuje 1-2 z 2 opinii