Ekstrakt Nori _ Filtr Uva

24,00 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Aqua (Water); Lecithin; Alcohol; Sodium Lactate; Porphyra Umbilicalis Extract; Phenoxyetanol

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) – 1,04%
Lecithin – 3%
Alcohol – 15%
Sodium Lactate – 0,16%
Porphyra Umbilicalis Extract – 80%
Phenoxyetanol – 0,8%

Zestaw Mazidła Emulsja Ochronna SPF 30 (30 g)

Zestaw Mazidła Emulsja Ochronna SPF 30 (100 g)

EMULSJA OCHRONNA SPF 30 (30 g)  - przepis z receptariusza

Substancje aktywne: mikosporyny (mycosporine-like amino acids - MAAs)
Aplikacja: w produktach do twarzy i ciała chroniących przed promieniowaniem UVA
Sugerowane stężenie: 1-5%
Ciężar właściwy: 0,97 g/ml
pH: 5,6
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5, 10, 30 g

  • pochłania promieniowanie UVA, dzięki czemu chroni przed objawami fotostarzenia skóry
  • działa antyoksydacyjnie - zwalcza wolne rodniki generowane przez promieniowanie UVA
  • działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność, jędrność i gładkość skóry.

Produkt: Ekstrakt Nori – filtr UVA

Sugerowane % stężenie: 1-5

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-5

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna: ciecz
Kolor : bursztynowy, mętny
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 0,97 g/ml
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Drożdże max. 100 cfu/g

Zawartość mikrosporyn: 0,1%

Wskazówki dotyczące użycia:
Brak podrażnienia patologicznego i reakcji alergicznych. Ekstrakt Nori zaklasyfikowano jak produkt nieuczulający i niemutagenny. Produkt może być uznany za dobrze tolerowany przez oczy.
Nie stwierdzono wpływu transformującego, zatem Ekstrakt Nori nie wykazuje potencjału rakotwórczego.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Ekstrakt Nori – filtr UVA jest nowoczesnym, liposomowym kompleksem uzyskanym z czerwonych alg morskich, zwanych Nori (Porphyra Umbilicalis)  standaryzowanym na zawartość pochodnych mikosporyn (mycosporine-like amino acids - MAAs). To innowacyjny składnik kosmetyczny produkowany wyłącznie przez jedyną na świecie, szwajcarską firmę, który pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, chroniącego głównie przed zakresem promieniowania UVA. Jest to składnik fotostabilny, odporny na działanie światła słonecznego i wysokiej temperatury, a jego skuteczność działania porównywalna jest do syntetycznych filtrów anty-UVA z rodzaju Parsol 1789 oraz Mexoryl SX.
Preparat z 5% stężeniem Ekstraktu z czerwonych alg był testowany in-vitro na kulturach komórek oraz kobietach w wieku od 36 do 54 lat, którym codziennie aplikowano takie dawki promieniowania UVA, jakie otrzymujemy podczas codziennego kontaktu skóry ze słońcem. Testy potwierdziły, że ekstrakt Nori, nie tylko absorbuje promieniowanie UVA, ale także hamuje procesy oksydacyjne, czyli pośrednie skutki działania UVA oraz wykazuje widoczne działanie przeciwstarzeniowe. Po 4 tygodniach codziennej aplikacji, preparat z 5% stężeniem Ekstraktu Nori w stosunku do placebo, poprawił elastyczność i gładkość skóry o 10% oraz wygładził zmarszczki o 20%.

Algi to jedne z pierwszych form życia na Ziemi, które, zanim  utworzyła się ochronna warstwa ozonowa,  musiały sobie jakoś radzić z silnym promieniowaniem UV. W tym celu wytworzyły naturalne substancje absorbujące szkodliwe promienie UV, szczególnie z zakresu UVA.
Czerwone algi morskie nazywane w krajach azjatyckich Nori, to małe algi osiągające do 20cm. Aby chronić się przed codziennymi, silnymi dawkami promieniowania słonecznego, produkują substancje białkowe zwane pochodnymi mikosporyn, które są naturalnymi substancjami wykazującymi zdolność pochłaniania promieniowania słonecznego, zwłaszcza z zakresu UVA. Promieniowanie UVA, które jest w głównej mierze odpowiedzialne za fotostrzenie skóry przenika przez szyby w oknach i nie zmienia się w zależności od dnia, pory roku i wysokości. Promienie UVA są zatem zagrożeniem bardziej cichym niż promienie UVB, wywołujące oparzenie skóry (rumień). Promieniowanie UVA odpowiada za opaleniznę i zaburzenia pigmentacyjne bez początkowego rumienia oraz przenika głębiej do skóry właściwej, powodując wiele negatywnych zmian związanych ze starzeniem się pod wpływem promieni słonecznych- skóra traci elastyczność, jędrność i wytrzymałość na rozciąganie, w efekcie czego zaczyna obwisać oraz pojawiają się zmarszczki i głębokie bruzdy.

Wskazówki dotyczące użycia:
Brak podrażnienia patologicznego i reakcji alergicznych. Ekstrakt Nori zaklasyfikowano jak produkt nieuczulający i niemutagenny. Produkt może być uznany za dobrze tolerowany przez oczy.
Nie stwierdzono wpływu transformującego, zatem Ekstrakt Nori nie wykazuje potencjału rakotwórczego.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii