Ekologiczny Olej Z Róży Piżmowej

31,07 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Produkt: Ekologiczny olej z róży piżmowej

Nazwa wg INCI: Musk Rose (Rosa moschata) Seed Oil

Kraj pochodzenia: Chile
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (41,0–50,0%),
 alfa-linolenowy (26,0–37,0%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy; kwas retinowy; karotenoidy; flawonoidy; witaminy C i  E.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające  dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi; balsamy i sera do ciała redukujące rozstępy i blizny; odżywki do włosów.
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

 

Właściwości kosmetyczne Ekologicznego oleju z róży piżmowej:

*redukuje blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych;
*goi poparzoną skórę i zapalenie skóry będące wynikiem radioterapii;
*redukuje  blizny potrądzikowe i przebarwienia posłoneczne;
*działa przeciwzmarszczkowo;
* zmniejsza rumień spowodowany promieniowaniem słonecznym;
*działa antyoksydacyjnie;
*wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
*łagodzi procesy zapalne i podrażnienia oraz stymuluje regenerację skóry;
* zwiększa elastyczność skóry;
*działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka.
regenerujących zniszczone i wypadające włosy.


Jak stosować Ekologiczny olej z róży piżmowej?

*olej polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, zwiotczałej, starzejącej się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi oraz tłustej i trądzikowej;
* jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
*z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
* jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
* jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała likwidujący rozstępy oraz blizny stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę;
*jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała
*jako odżywczy olejek do suchych, zniszczonych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj
*jako dodatek wzbogacający maseczki: spirulinową, owocowe, z glinek i błot
* jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

30 g, 60 g, 120 g, 460 g

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJ

Nazwa wg INCI: Musk Rose (Rosa moschata) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion "Rosa aff. rubiginosa L.".

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                    przezroczysta ciecz

Kolor                                     pomarańczowy

Zapach                                  charakterystyczny

Ciężar właściwy                     20oC 0,92 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy    4,0 – 7,0

Liczba kwasowa                    max. 0,5 mgKOH/g

Liczba jodowa                      177,0 % I

Liczba zmydlenia                 185,0 – 195,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa             2,1 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb)           mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy

3,93%

C18:0 Kwas Stearynowy

1,96 %

C18:1 Kwas Oleinowy

15,13 %

C18:2 Kwas Linolowy

44,02 %

C18:3 Kwas Linolenowy

33,9 %

Inne

1,87 %

 

Zawartość kwasu retinowego:

0,1- 0,3 mgkg

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej z róży piżmowej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion  róży rdzawej "Rosa aff. rubiginosa L".
Róża rdzawa jest zaliczana do grupy róż dzikich i występuje pospolicie prawie w całej Europie, także na terenie Polski.. Jednak za najcenniejszy, z uwagi na unikalną kombinację witaminy A w postaci kwasu trans-retinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, uważa się olej z róży rdzawej pochodzącej z upraw znajdujących się w chłodnym, wilgotnym górskim regionie południowo-centralnego Chile.
Przez mieszkańców podnóża Andów nazywany jest "Rosa Moschata" lub "Rosa Mosqueta" i stosowany przez nich w tradycyjnej skóry i włosów.
Olej z róży piżmowej charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego i alfa-linolenowego oraz kwasu retinowego (0.1 - 0.3 mg/kg) i witaminy E.
Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. Olej zaaplikowany na skórę odbudowuje jej fizjologiczne właściwości ochronne  oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi.

Przeprowadzone w latach 80-tych i 90-tych przez grupę naukowców chilijskich liczne badania nad olejem z róży piżmowej, ujawniły pozytywne wyniki pod kątem jego skutecznego działania na blizny i rozstępy. Blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych, na które systematycznie aplikowano olej, zostały efektywnie zredukowane. Uzyskano także doskonałe wyniki pod kątem jego przeciwzapalnego działania na poparzoną skórę i zapalenie skóry będące wynikiem radioterapii. Pozytywne działanie oleju z róży pomagające w regeneracji uszkodzonych tkanek zostało przypisane odkrytemu w nim kwasowi retinowemu (tretinoinie) obecnemu w postaci naturalnej i w połączeniu z kwasami tłuszczowymi.
Kwas retinowy jest najskuteczniejszym retinoidem o działaniu przeciwstarzeniowym i usuwającym efekty fotostarzenia się skóry. Stosowany miejscowo poprawia wygląd uszkodzeń skóry wywołanych przez promieniowanie słoneczne, takich jak: bruzdy, zmarszczki i przebarwienia. Pobudza aktywność i zwiększa liczbę fibroblastów, co pozytywnie wpływa na zwiększenie ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej. Zmarszczki dzięki temu ulegają wyraźnemu zmniejszeniu a skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.
Kwas retinowy aplikowany na skórę w postaci oleju z róży może być w pełni bezpiecznie stosowany ponieważ, w przeciwieństwie do tretinoiny syntetycznej, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych w postaci silnego podrażnienia skóry i działań teratogennych.
Powyższa unikalna i bogata kombinacja substancji czynnych zawartych w oleju z róży piżmowej , czyni z niego rewelacyjny składnik kosmetyków o właściwościach odmładzających, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i uszkodzoną słońcem.

Olej, z uwagi na możliwość regenerowania zbliznowaconych tkanek, jest także skutecznym środkiem na już istniejące rozstępy, oraz zapobiega ich powstawaniu, ponieważ regularne stosowanie go poprawia elastyczność skóry, zmiękcza ją i odpowiednio nawilża. Jest również cennym składnikiem kosmetyków redukujących  blizny potrądzikowe i przebarwienia posłoneczne oraz regenerujących zniszczone i wypadające włosy.

 

Produkt spełnia standardy:   i  

 

Piśmiennictwo:
Rosa Mosqueta Skin Care Oil - scientific studies

Herb & Supplement Encyclopedia: Rosa Mosqueta Rosehip Oil

Rosa Mosqueta Seed Oil

[Treatment of skin ulcer using oil of mosqueta rose]

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Uzywam zamiast kremu na noc, mam cere naczynkowa, latwo sie uczulam, pieka mnie oczy od wielu kremow. Olejek bardzo dobrze sie wchlania, nie wyczuwam jakiegos mocnego zapachu (a jestem w ciazy, wiec intensywnych unikam), rano skora jest niesamowicie miekka, rozjasniona, nic mnie nie piecze (uzywam tez pod oczy), dla mnie super- czasem smaruje sie olejkiem jojoba, ale do twarzy najlepszy jest ten!!!
napisał/a:
No cóż chyba nic odkrywczego nie napiszę, olej jest po prostu rewelacyjny, mam suchą cerę i ten produkt wspaniale ją nawilża i niesamowicie wygładza, po prostu cudo, zapach może nie najpiękniejszy, ale nie drażniący. Zdecydowanie warto go wypróbować.
napisał/a:
uwielbiam ten olej, stosuję go nie tylko na noc ale i na dzień, rewelacyjny w połączeniu z HA, łagodzi podrażnienia po retinoidach, jest absolutnie genialny
napisał/a:
Chyba nie mam co dodawać, poprzedniczki ujęły wszystkie zalety tego olejku. :) Jest rewelacyjny! Skóra, po jego nałożeniu, odwdzięcza się pięknym kolorytem i jedwabną gładkością - jest doskonale nawilżona. Naj, naj, najlepszy!
napisał/a:
Byl to moj pierwszy produkt zakupiony na mazidlach. Owszem dobry, ale tymczasem szukam dalej. Moim faworytem jest olej z czarnej porzeczki, ale to jest zupelnie innego kalibru olej ciezki. Z lzejszych olejow roza byla ok, jak przetestuje wszystkie inne nie wykluczam, ze do rozy wroce..
napisał/a:
Świetny! pięknie zmiękcza, nawilża, wygładza, odżywia... Co prawda musiałam nauczyć się go użwyac żeby zacząć sie nim zachwycać ;). Na poczatku po prostu stosowałam go za dużo przez co miałam wrażenie zatkanej skóry. Teraz mieszam tylko 5-6 kropli z kropelom kwasu hialur. i jest świetnie. Czasem dodaje 3 kropelki do zwykłego kremy nawilżającego, zwłaszcza, że ostatnio buzia bardzo przesuszona. I też super!
napisał/a:
To pierwszy olej, który po użyciu solo daje świetne efekty (mam cerę z zaskórnikami, przesuszoną, czasami pojawi się na niej kilka drobnych krostek, zaróżowień -delikatne naczynka). Do tej pory, gdy smarowałam twarz samym olejem (słonecznikowy, jojoba, masło karite), skóra była szorstka, przesuszona. Olej z róży piżmowej bardzo dobrze się wchłania, cera jest nawilżona, miękka, szybciej znikają krostki i przebarwienia, naczynka też są uspokojone, generalnie twarz ma bardziej jednolity kolor. Nie zapycha porów. Jeżeli chodzi o zapach, to przypomina mi on tran, ale bez paniki :), to tylko lekko wyczuwalna woń, która szybko znika.
napisał/a:
Dla mnie REWELACJA!
Doskonal e się wchłania,pozostawia jąc skórę gładką jak jedwab i super miekką!Zapach może nie jest zachęcający,ale działa fantastycznie!
napisał/a:
Jeden z moich ulubionych olejów. Po przygodach i eksperymentach z innymi olejami zawsze do niego wracam i przepraszam...bo nigdy mnie nie zawiódł. Najlepiej nawilża moją skórę. Nałożony jak maseczka w kapieli, czy jako składnik innych mikstur - najlepszy nawilżacz. Skóra po zastosowaniu oleju różanego jest zawsze odżywiona i nawilżona. Nie przetłuszcza się, nie zapycha - ideał :)
napisał/a:
Jeden z 3 moich ukochanych olejów. W ekspresowym serum z kwasem HA absolutnie niezastąpiony. To była i jest moja pierwsza mazidłowa miłość. Zastosowany umiejętnie i w małych ilościach dobrze się wchłania, odzywia skórę - ma jeszcze dodatkową zaletę której nie posiada żaden inny przetestowany przeze mnie olej - nadaje jakiejś takiej gładkości skórze - uwielbiam ten efekt, a moja skóra ten olej.
Pokazuje 11-20 z 22 opinii