Ekologiczny Olej Z Orzechów Laskowych

11,49 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Corylus avellana L.”.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy; witamina E; fitosterole (b-sitosterol - ponad 90% tej frakcji , kampesterol, i stigmasterol); fosfolipidy (fosfatydylocholina, fosfotydyloetanoloamina i fosfatydyloinozyt).
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer: łojotokowych, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z trądzikiem różowatym; balsamy do ciała, oleje do masażu aromaterapetycznego.
Sugerowane stężenie: 3-100% 
Ciężar właściwy: 0,915 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml),   120 g(130 ml)

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,915 g/ml

Rozpuszczalność                     nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 1 mgKOH/g

Liczba jodowa 80-100 % I

Liczba zmydlenia 185,0 – 200,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

 

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy

4,0 – 9,0%

C16:1 Kwas Palmitooleinowy

max 0,3 %

C16:0 Kwas Stearynowy

1,0 – 4,0 %

C18:1 Kwas Oleinowy

66,0 – 85,0 %

C18:2 Kwas Linolowy

7,0 – 25,0 %

C18:3 Kwas Linolenowy

max 0,6 %

C20:1 Kwas arachidynowy

max 0,3 %

 

Skład frakcji nie zmydlającej się (mg/100 g oleju):

Skwalen

20 – 50

Tokoferol

50 – 150

Sterol

110 – 140

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion orzecha laskowego Corylus avellana L.
Olej z orzechów laskowych jest biolejem o wysokiej użyteczności kosmetycznej z uwagi na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie bardzo wysoką proporcję kwasu oleinowego (do 85%) oraz obecność frakcji niezmydlalnej (0,2%) w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
Kwas oleinowy należy do podstawowej grupy związków naruszających strukturę cementu międzykomórkowego (zmniejsza stopień upakowania jego naturalnych struktur) i dzięki temu wspomaga penetrację przeznaskórkową substancji trudno penetrujących prawidłowo zbudowany cement. Stąd, dzięki swojej znaczącej zdolności penetracyjnej, olej z orzechów laskowych jest doskonałym nośnikiem liporozpuszczalnych substancji aktywnych zawartych w preparatach kosmetycznych oraz doskonałym olejem bazowym (działa silniej niż olej migdałowy) dla olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii.
Pośród tokoferoli, obecnych w oleju (a,b,d,), a-tokoferol, czyli forma witaminy E wykazująca najsilniejsze działanie przeciwutleniające, może osiągnąć poziom do 80%, co sprawia, że olej z orzecha laskowego zaliczany jest do olejów o wysokiej zawartości witaminy E.
Fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry.
Olej z orzechów laskowych to olej delikatny, lekki i łatwo rozprowadzalny na skórze, dzięki czemu unika się nadmiernego efektu natłuszczenia po aplikacji. Wnika szybko i głęboko w skórę, czyni ją miękką i elastyczną, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka oraz pobudza krążenie.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Zostanie ze mną już do końca. Jest świetny! Nie zapycha, fajnie nawilza, cera jest miękka i nawilżona.rnrnStosu ję 1:1:0,5 olejek, mleczko (migdalowe), roztwor hialuronowy (najlepszy potrójny) :)
napisał/a:
Nie stosowałam do twarzy, a do włosów - łyżkę oleju nakładam na włosy na noc, rano zmywam - świetne efekty, włosy mięsiste, nawilżone, błyszczące. No i ten piękny, orzechowy zapach, umilający sen z olejem na włosach ;)
napisał/a:
Bardzo dobry na noc - bo trochę ciężki, ale rano skóra jak marzenie - gładka, mięciutka, pory domknięte, po prostu śliczna i rozpromieniona.rnNie zapchał mnie, polecam do mieszano-naczynkowo- wrażliwej cery.rnrnUżywałam też na włosy - pięknie po nim błyszczały, były sprężyste i nawilżone.
napisał/a:
Ulubieniec do ciała :) Świetnie zmiękcza, natłuszcza, nawilża. Nie powoduje pękania naczynek, co przy innych często się zdarza. Bezzapachowy :0 Być może mam inną wersję...
napisał/a:
ULUBIONY. Jedyny, niezastąpiony, ślicznie pachnący. Zużywam już "entą" butelkę. Nie jest strasznym tłuściochem, wchłania się, rano buzia jest wypoczęta. Najczęściej stosuję w postaci szybkiego serum mieszanego na dłoni: olej+kwas hialuronowy.
napisał/a:
Moj ulubiony olej do ciała. Dla niektórych może okazac sie za ciężki - ale dla mnie idealny :)
Lubię posmarowac się nim po kapieli solo - bije wszystkie lepkie balsamy na głowę :) I ładnie pachnie orzechami. I wchłania się do satynowego matu :) Do twarzy nie używam bo potrafił mnie tu i ówdzie "przytkać" ; :)
napisał/a:
Olej jest dobry, ładnie i szybko się wchłania, pięknie pachnie. Dla mnie jednak był za ciężki i po dłuższym używaniu zapchał mi pory. Dla cer suchych i niezapychalnych będzie w sam raz.
napisał/a:
Jest doskonały. Stosowałam do niedawna olej z orzechów laskowych innego dystrybutora, ale mazidłowy bije go na głowę. Stosuję go na noc, rano budzę się z jednolitą, pięknie złagodzoną skórą bez śladu podrażnień. Znormalizował mi, w połączeniu zapewne z innymi specyfikami stosowanymi przeze mnie, obraz skóry w strefie T. Domknięte czyste pory, mniejsze przetłuszczanie, jestem bardzo zadowolona. Ma śliczny zapach, ten którego używałam do tej pory, nie miał zapachu. Do mazidłowego aż żal dodać olejków eterycznych. Olej ma lekko lepką konsystencję, jasnożółty kolor, wchłania się we mnie powoli, ale do matu i pachnie orzechami laskowymi, co mnie bez reszty urzekło.
napisał/a:
mnie troche drazni lekki zapach jakby smazalni na twarzy. poza tym fajny - zwlaszcza na suche lydki. bo zapach nie dociera ;)
napisał/a:
Wspaniały olej, niezbędnik. Zużywam zarówno bezpośrednio na twarz po wymieszaniu z kilkoma kroplami olejków eterycznych, jak i w kremowych formulacjach. Dobrze wpływa na moją mieszaną skórę twarzy (nie zapycha!), a jedocześnie np. umie nawilżyć suche łydki. No i pachnie bosko - orzeszkami, co było do przewidzenia :)
Pokazuje 1-10 z 10 opinii