Ekologiczny Olej Z Nasion Czarnej Maliny

12,12 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

INCI: Rubus Occidentalis (Black Raspberry) Seed Oil

Kraj pochodzenia: USA
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; flawonoidy.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; sera antyoksydacyjne; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej oraz z trądzikiem różowatym; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 2%-100%
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE ZASTOSOWANIE
*zwalcza wolne rodniki;
*w pewnym stopniu chroni skórę przed promieniowaniem UV (bez określonej wartości SPF);
*normalizuje pracę gruczołów łojowych, regulując nadmierne przetłuszczanie skóry i zapobiegając tworzeniu zaskórników;
*działa przeciwzapalnie i łagodząco;
*goi i łagodzi rumień posłoneczny oraz podrażnienia po kwasach i retinoidach;
* zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne oraz pracę gruczołów łojowych;
*odżywia włosy wysokoporowate, bardzo suche i zniszczone.

Jak stosować Ekologiczny olej z nasion czarnej maliny?

*olej z nasion czanej maliny polecany jest dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się, dojrzałej; dla cery tłustej i trądzikowej oraz z trądzikiem różowatym;
*jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem;
*z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako odżywczy olejek do wysokoporowatych, bardzo suchych i zniszczonych włosów oraz stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj;
*jako dodatek wzbogacający maseczki do twarzy: spirulinową, owocowe, z glinek i błot.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(10 g, 30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

10 g (10,8 ml), 30 g (32,5 ml),  60 g (65 ml), 120 g  (130 ml)

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie
  • zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło
  • jest wyposażona w atomizer, który pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie hydrolat
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ Z NASION CZARNEJ MALINY
Nazwa wg INCI: Rubus occidentalis (Black Raspberry) Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion „Rubus occidentalis”.
Sugerowane % stężenie: 2 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                          ciecz
Kolor                                          ciemno-żółty
Zapach                                      charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC               0,92 g/ml
Rozpuszczalność                      nierozpuszczalny w wodzie
Liczba nadtlenkowa                   mniej niż 5 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)                 mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Rubus occidentalis (Black Raspberry) Seed Oil 100%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy       1,2-1,7%
C16:0 Kwas stearynowy         8,0%
C18:1 Kwas oleinowy              6,1-7,7%
C18:2 Kwas linolowy               56-58%
C18:3 Kwas alfa-linolenowy    35-40%

Przeciętna zawartość tokoferoli:

Alfa-tokoferol             8.3mg/100g
Gamma-tokoferol      16.3mg/100g
Beta-tokotrienol          2.4mg/100g
Gamma- tokotrienol    3.1mg/100g

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

 

Opis produktu

Nierafinowany olej z nasion czarnej maliny uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion maliny zachodniej (łac. "Rubus occidentalis").
Maliny to bardzo liczna grupa gatunków (ok. 200) należących do rodziny różowatych, różniących się min. miejscem występowania i kolorem owoców. Malina zachodnia jest krzewem charakteryzującym się czarnymi, niedużymi owocami, które są bardzo aromatyczne i smaczne. Jest to gatunek rodzimy dla wschodniej części Ameryki Pn.

Olej z nasion czarnej maliny (ang. Black Raspberry Seed Oil) należy do nowej grupy bardzo interesujących i cennych olejów o zastosowaniu kosmetycznym i spożywczym, uzyskiwanych z nasion owoców jagodowych. Do grupy tej zaliczane są również: olej żurawinowy, olej z nasion czerwonej maliny, olej borówkowy, olej truskawkowy i olej jeżynowy. Oleje te zyskują na znaczeniu jako kosmeceutyki i suplementy diety z powodu bogatej i unikalnej zawartości cennych składników odżywczych w postaci antyoksydantów i esencjonalnych, głównie wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oleje te należą do bardzo stabilnych, czyli odpornych na jełczenie (szczególnie olej żurawinowy i oleje malinowe) oraz są bardzo ważnym i nowoczesnym składnikiem antyoksydacyjnych formulacji kosmetycznych, mających na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia.

Olej z nasion czarnej maliny charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością (85-90%) Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT): linolowego (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 (56-58%) i alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3 (35-40%).
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Olej z nasion czarnej maliny zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Olej zawiera ponadto witaminę E w postaci głównie gamma-tokoferolu i alfa-tokoferolu oraz tokotrienoli w postaci gamma-tokotrienolu i beta- tokotrienolu. Tokotrienole nazywane są "super witaminą E", z uwagi na ich szczególnie silne działanie antyoksydacyjne.
Dzięki tym składnikom olej z nasion czarnej maliny charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia (np. rumień po nadmiernej ekspozycji na słońce) i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
Olej z nasion czarnej maliny jest olejem lekkim i bardzo łatwo absorbowanym przez skórę. Cechę tą docenią szczególnie osoby o tłustej cerze, olej bowiem doskonale ją kondycjonuje nie pozostawiając nadmiernej tłustości po aplikacji. Jego niepowtarzalny i bardzo przyjemny aromat charakteryzuje się słodką i delikatną owocową nutą.


Piśmiennictwo:

Malina

Antioxidant properties of black raspberry seed oil and meal

Studies of the Immune Enhancement Properties of Black Raspberry Seed Oil

Chemical composition of caneberry (Rubus spp.) seeds and oils and their antioxidant potential.
 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Dla mnie chyba jeszcze lepszy od czerwonej maliny, ładnie pachnie, pięknie rozjaśnia i łagodzi podrażnienia, skóra taka mięciutka i gładka, dość szybko się wchłania z żelem hialuronowym, fajny na rano.
napisał/a:
Naprawdę fantasytczny olej, jeden z lepszych jakie testowałam, doskonale sie wchłania i prawie nie czuć w nim paskudnego olejowego zapachu, który charakteryzuje większość olei. Polecam
napisał/a:
Kocham ten olej miłością wielką! Jest lekki, ładnie się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy, dzięki czemu można go stosować na dzień, raczej nie zapycha, cudownie pachnie malinami. Szkoda tylko, że taki drogi,bo jestem od niego uzależniona i mimo, że kupiłam najpierw 10 ml, a później dokupiłam 30, już prawie wszystko zużyłam, ale cóż, wart jest swojej ceny... Mieszam go z olejem z orzecha włoskiego, bo wtedy bardziej nawilża, czasem dodaję Q10 i ceramidy. Skóra jest po takiej mieszance mięciutka i jakby odmłodzona. Do moich zachwytów dołącza się mój tata, który smaruje nim swoją wiecznie podrażnioną skórę z AZS i trądzikiem.
Pokazuje 1-3 z 3 opinii