Ekologiczny Olej Z Czarnuszki

7,37 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Nigella Sativa Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion Nigella sativa L.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Nigella Sativa Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

Kraj pochodzenia: Egipt
Synonimy: olej czarnego kminku, olej z czarnego kminu, olej z błogosławionego nasiona (Blessed Seed).
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; olejek eteryczny; aminokwasy; fosfolipidy.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; 
Sugerowane stężenie: 1%-100% 
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu, witaminą E lub BHT.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(10 g, 30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")
10 g (11 ml), 30 g (33 ml), 60 g (66 ml), 120 g (132 ml), 500 g (455 ml).

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor jasno brązowy

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,910 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   max. 2 mgKOH/g

Liczba jodowa 110-130 % I

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

 

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C14:0 Kwas mirystynowy

0,5%

C16:0 Kwas palmitynowy

13,7%

C16:1 Kwas palmitooleinowy

13,7%

C16:0 Kwas stearynowy

2,6%

C18:1 Kwas oleinowy

23,7%

C18:2 Kwas linolowy

57,9%

C18:3 Kwas linolenowy

0,2%

C20:0 Kwas arachidonowy

1,3%

 

Nasycone i Nienasycone Kwasy Tłuszczowe

Kwasy Nasycone

18.1%

Kwasy Jednonienasycone

23.8%

Kwas Wielonienasycone

58.1%

 

Wartości odżywcze

Proteiny

208 ug/g

Tiamina

15ug/g

 

Ryboflawina

1 ug/g

 

Pirodoksyna

 

5ug/g

 

Niacyna

57 ug/g

 

Folacyna

 

610 IU/g

 

Wapń

1.859 mg/g

Żelazo

105 ug/g

 

Miedź

18 ug/g

Cynk

60 ug/g

 

Fosfor

5.265 mg/g

 

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej z czarnuszki uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion Nigella sativa L. Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Czarnuszka jest jednoroczną rośliną kwitnącą, pochodzącą z południowo-zachodniej Azji, której nasiona, z uwagi na zawartość w znaczących ilościach wielu cennych aktywnych substancji (ok. 100 różnych), są wykorzystywane w kosmetyce i fitoterapii oraz jako przyprawa. 
Przez wiele wieków, ziele czarnuszki siewnej i olej pozyskiwany z jej nasion były stosowane przez mieszkańców Azji, Środkowego Wschodu i Afryki w celach zdrowotnych. Tradycyjnie, surowce te były wykorzystywane we wszelkiego rodzaju zabiegach związanych z układem oddechowym i jelitowym, z funkcjonowaniem nerek i wątroby, z układem krążenia, systemem odpornościowym i schorzeniami skórnymi. Kosmetyczne wykorzystanie oleju z czarnuszki oparte jest głównie na wysokiej zawartościkwasu linolowego (ok. 58%) należącego do rodziny kwasów omega-6, kwasu oleinowego (ok. 24%) należącego do rodziny kwasów omega-9, olejku eterycznego (ok. 0,5%, max. 1,5%), który nadaje olejowi charakterystyczny, korzenny zapach oraz
15 aminokwasów łącznie z 8 niezbędnymi (egzogennymi) i innych aktywnych substancji takich jak witaminy i minerały.
Kwas linolowy należy do grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA -Essential Fatty Acid) co oznacza, że jest on konieczny dla zachowania prawidłowej kondycji człowieka, lecz nie może być wytwarzany przez organizm. EFA należą do klasy kwasów tłuszczowych
zwanych polinienasyconymi (PUFA). Są one konieczne do stymulowania funkcji skóry i wzrostu włosów, zachowywania dobrej kondycji kości, regulowania metabolizmu i zachowywania zdolności reprodukcyjnej.
EFA są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych (dermatozy), częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. 
Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Olej z czarnuszki zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olejek eteryczny zawierający tymochinon, nigellon i p-cymen, wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co tłumaczy tradycyjne wykorzystanie oleju z czarnuszki w zwalczaniu reumatyzmu, artretyzmu i innych dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi. Stosowany do masażu, pomaga w zwalczaniu bólu i sztywności mięśni.
Olej z czarnuszki jest także bogatym źródłem aminkowasów, zarówno endogennych jak i egzogennych (niezbędnych). Zawiera szczególnie dużo lizyny, metioniny i argininy, które pełnią kluczową role w zachowaniu dobrej kondycji skóry i włosów.
Olej regeneruje skórę dojrzałą, podrażnioną i uszkodzoną, np. przez poparzenia słoneczne oraz działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest z powodzeniem stosowany w preparatach na włosy w celu przyspieszania ich wzrostu oraz przeznaczonych do leczenia łuszczycy, egzemy i nadmiernie przesuszonej skóry.

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Piśmiennictwo:
Effects of thymoquinone (volatile oil of black cumin) on rheumatoid arthritis in rat models.

Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa.

Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed.

An investigation of the analgesic and anti-inflammatory effects of Nigella sativa seed polyphenols.

Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil.

Antifungal activities of the oils of Nigella sativa seeds.

Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases.

Characterization of phospholipid composition of black cumin (Nigella sativa L.) seed oil.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Nie ukrywam, że do wypróbowania oleju z czarnuszki zainspirowały mnie Wasze opinie. Zrobiłam na dłoni szybki miks z oleju z czarnuszki, oleju arganowego oraz kwasu hialuronowego i wklepałam go w skórę twarzy. Ostry zapach ulatnia się po chwili, więc nie jest to dla mnie żaden minus. Za to skóra...jak marzenie! Gładka, lekko napięta a jednocześnie elastyczna, jakby rozjaśniona. Czary, mówię Wam :) Polecam!
napisał/a:
Super produkt!!! Jeden z najlepszych olei, ten z "mazidel" jest o wiele lepszy niż w innych sklepach z podobnymi produktami, posiada silikonowy poślizg i bardzo fajnie działa na skórę i włosy. Zmieszany np z olejem arganowym stosuję na końcówki włosów po umyciu, dosłownie parę kropel. Na twarz też w połączeniu z innymi olejami na wilgotną skórę po wklepaniu hydrolatu. Rezultaty idealne, dodaję go też do różnych innych produktów. Tego oleju ze sklepu "mazidla.pl&quo t; nie może mi zabraknąć.
napisał/a:
jestem bardzo zadowolona z tego oleju,pomimo zapachu,bo do niego można się przyzwyczaicrnjedyny problem ,to chyba,że brudzi.
napisał/a:
używam do olejowania końcówek i rzeczywiście połysk jestrna poza tym śmierdzi (czarnuszką ..mogło być gorzej)
napisał/a:
właśnie to jest to! silikonowy poslizg jakiego nie miał nawet olej brokułowy. Dla mnie najlepiej sprawdza się w pielęgnacji moich ultra suchych włosów.
napisał/a:
Świetny olej, który ma wspaniały silikonowy poślizg. Momentalnie odczuwa się mocne nawilżenie skóry i jej uelastycznienie. Mimo, że ma bardzo ostry zapach to jest on do wytrzymania przy jego wspaniałych właściwościach ale trzeba uważać podczas aplikacji w pobliżu oczu - potrafi nieźle zaszczypać :-)
napisał/a:
Niezbyt zachęcający zapach, ale działanie wynagradza tę niedogodność. Ładnie się wchłania i nie zapycha.
napisał/a:
Olej z czarnuszki jest jednym z moich ulubionych olejów. Doskonale radzi sobie z moją dojrzałą skórą. Regeneruje, nawilza, łagodzi podrażnienia. Jest po prostu świetny!
napisał/a:
Taki zasłużony olej a jeszcze nie doczekał się recenzji ;)

Czarnuszka - absolutna klasyka w pielęgnacji skóry i włosów. Osobiście wolę ją używać do odżywek na włosy niż na skórę - a to dlatego, że całkiem subiektywnie odbieram jego właściwości użytkowe tak samo jak olejku z wiesiołka - czyli lekki ale otłuszczający skórę. Nie lubię tego tłustego filmu na buzi i dlatego czarnuszka w moim przypadku powędrowała do formulacji odpowiedzialnych za pielęgnację włosów. W tej roli sprawdza się znakomicie. Nie obciąża nadmiernie włosów a dobrze robi na skórę głowy i cebulki. Polecam wszystkim "swędzącym&qu ot; i podrażnionym skalpom :)
Pokazuje 1-9 z 9 opinii