Ekologiczny Olej Jojoba (Złoty)

11,18 
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil

Kraj pochodzenia: USA 
Substancje aktywne: płynne estry woskowe bogate w kwas eikozanowy i erukowy, skwalen, witamina E (tokoferole), wolne, niezmydlające sterole.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające  dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, trądzikowych i przetłuszczających się; balsamy do ciała; odżywki do paznokci; odżywki i sera do włosów: olejki do masażu aromaterapeutycznego; preparaty pielęgnujące dla dzieci i niemowląt.
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%; w niezmywalnych produktach do włosów 0,5%
Ciężar właściwy: 0,85 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH; może być podgrzewany w emulsjach tworzonych na gorąco.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.Produkt posiada certyfikat: Quality Assurance International (QAI)

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

25 g (29 ml), 50 g (58,5 ml), 120 g (140 ml), 450 g (525 ml)

Właściwości kosmetyczne Ekologicznego Oleju Jojoba:

  • reguluje produkcję sebum;
  • łagodzi stany zapalne skóry, zmiany łuszczycowe i egzemę;
  • działa przeciwzmarszczkowo;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze;
  • łagodzi procesy zapalne i podrażnienia oraz stymuluje regenerację skóry;
  • zwiększa elastyczność skóry;
  • działa nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka;
  • działa przeciwłupieżowo i łagodząco oraz wspomaga zmniejszenie łojotoku skóry głowy;
  • regeneruje średnioporowate włosy.

Jak stosować Ekologiczny Olej Jojoba?

  • olej jojoba polecany jest do pielęgnacji zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszane,j skóry tłustej, trądzikowej, suchej, dojrzałej, z egzemą i silnymi podrażnieniami po stosowaniu retinoidów, kwasów oraz po nadmiernym opalaniu.;
  • jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem;
  • z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór  jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
  • z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
  • jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
  • jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę;
  • jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała;
  • jako odżywczy olejek do średnioporowatych i suchych włosów oraz suchej skóry głowy stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj;
  • jako dodatek wzbogacający maseczki: spirulinową, owocowe, z glinek i błot;
  • jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie;
  • jako olejek pielęgnujący spierzchnięte usta.

Nazwa Produktu: EKOLOGICZNY OLEJ JOJOBA (ZŁOTY)
Nazwa wg INCI: Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Simmondisia chinensis”.
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Simmondisia Chinensis (Jojoba) Seed Oil 100%

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                          przezroczysta ciecz
Kolor                                          żółty
Zapach                                       charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC                0,85 g/ml
Rozpuszczalność                        nierozpuszczalny w wodzie
Stabilny przy pH pomiędzy          4,0 – 7,0
Liczba kwasowa                          max. 1 mgKOH/g
Liczba jodowa                              70-92 % I
Liczba zmydlenia                         85,0 – 100,0  mgKOH
Liczba nadtlenkowa                     max. 5,0 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb)                   mniej niż 20 ppm.

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy     2,4%
C18:1 Kwas Oleinowy          14,6 %
C20:1 Kwas Eikozenowy      67,2 %
C22:1 Kwas Erukowy           15,7%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opis produktu

Olej jojoba zaliczany jest do jednego z najcenniejszych składników kosmetycznych. Jego doskonałe właściwości emoliencyjne, nawilżające oraz stabilność oksydacyjna sprawiają, że należy do czołówki naturalnych surowców tłuszczowych stosowanych w kosmetykach. 

Uzyskiwany jest drogą mechanicznego tłoczenia z ziaren Simmondisia chinensis - drzewiastego, wiecznie zielonego, pustynnego krzewu pochodzącego z amerykańskiej pustyni
Sonora. Ziarna jojoby są ciemne, czerwono-brązowe, o długości od 1 do 1,5 cm. Od wieków Indianie północnego Meksyku i południa Stanów Zjednoczonych cenili olej jojoba ze względu na jego właściwości. Według doniesień wczesnych hiszpańskich odkrywców i misjonarzy, rodowici Indianie – mieszkańcy amerykańskiej pustyni Sonora -, stosowali go do rozmaitych celów kosmetycznych i medycznych, takich jak na przykład fryzjerstwo, oliwki do ciała czy maści do skóry. Oprócz tego przypisywali jojobie atrybut „mistycznej” mocy twierdząc,  że może łagodzić choroby cielesne i leczyć zewnętrzne urazy, takie jak skaleczenia, zadrapania i otwarte rany.
Od strony chemicznej olej jojoba nie jest olejem i tłuszczem trójglicerydowym - ani strukturalnie, ani funkcjonalnie. Jest w rzeczywistości jedynym w swoim rodzaju płynnym woskiem, który dla ułatwienia jest nazywany olejem. W odróżnieniu od typowych  trójglicerydowych olejów roślinnych, olej jojoba charakteryzuje się zupełnie odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami. W ponad 97% składa się z układu płynnych estrów woskowych (bogatych zwłaszcza w kwas eikozenowy), połączonych z tokoferolami, wolnymi sterolami i innymi składnikami niezmydlającymi. Występujące w naturze tłuszcze i oleje trójglicerydowe są przede wszystkim podstawowym źródłem energii dla komórek zwierzęcych i roślinnych, natomiast główna funkcja estrów woskowych to kontrola wilgotności, ochrona i emoliencja, np. woskowa osłonka chroni przed utratą wody z liści wielu roślin. W przypadku ludzkiej skóry główną barierą zapobiegającą utracie wody jest stratum corneum. Jego powierzchnię pokrywa sebum, które zawiera 25-30% płynnych wosków, zbliżonych budową do wosków jojoby. W związku z tym, że olej jojoba jest całkowicie mieszalny z ludzkim sebum, po jego aplikacji na skórze tworzy się nietłusta lipidowa warstwa jojoby i łoju. W przeciwieństwie do okluzyjnych, tłustych surowców takich jak wazelina, oleje mineralne i niektóre produkty lanolinowe, jojoba zapewnia całkowicie nie nie tłusty, aksamitny efekt zmiękczający. Służy jako doskonały środek natłuszczający, z wyjątkową smarowalnością i zdolnością do rozprzestrzeniania, pozostawiając na skórze atłasowe, nie tłuste uczucie i jednocześnie opóźniając utratę wody oraz poprawiając elastyczność skóry.
Olej polecany jest zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej. Efektywnie nawilża i zmiękcza skórę, reguluje produkcję sebum, działa łagodząco na stany zapalne, zmiany łuszczycowe lub egzemę. Odżywia i wygładza, chroni przed działaniem wolnych rodników, sprzyja redukcji zmarszczek powodowanych suchością skóry. Może być także stosowany do pielęgnacji okolic oczu, na dłonie i paznokcie. Dodatkowo, dzięki działaniu antybakteryjnemu, olej jojoba działa regulująco na skórę tłustą i może zmniejszać przetłuszczanie skóry.
Olej jojoba jest także skutecznym składnikiem w preparatach do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Wiele problemów skóry głowy jest spowodowanych nawarstwieniem i utwardzeniem łoju, który zatyka mieszki włosowe i może powodować różnego rodzaju łuszczenia. Jeśli ta utwardzona warstwa łoju nie zostanie usunięta, może ona zaburzać właściwe funkcjonowanie mieszków włosowych, co z kolei może prowadzić do uszkodzenia trzonu włosa, a ostatecznie nawet do obumarcia mieszka włosowego. Olej jojoba wmasowany w skórę głowy, wnika w cebulki włosa, rozluźnia utwardzoną warstwę łoju w torebkach włosowych umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie, działa przeciwłupieżowo, łagodząco i wspomaga zmniejszenie łojotoku skóry głowy. Zastosowany jako maska na włosy, chroni włókno włosa przed czynnikami zewnętrznymi, nawilża, zapobiega łamliwości i dodaje włosom blasku wydobywając ich naturalny odcień i połysk.
Olej jojoba charakteryzuje się niezwykle wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie i wysokie temperatury – może być w związku z tym stosowany jako faza tłuszczowa w emulsjach tworzonych metodą klasyczną, czyli na gorąco. Zastosowane jako dodatek, stabilizuje i przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych.

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a:
Jeden z najlepszych jakie stosowałam. Mam cerę raczej suchą ze skłonnością do podrażnień. Olej ten nie powodował w moim przypadku zapychania porów, skóra po zastosowaniu jest miękka i aksamitna. Z całą pewnością na stałe zagości na liście ulubionych i niezbędnych kosmetyków :)
napisał/a:
Świetny olej - jak dotychczas mój mazidłowy faworyt i ciężko będzie go pokonać :-) W moim przypadku: nałożony na twarz po krótkiej chwili dosłownie w nią wnika prawie do matu (a mam mieszaną cerę!), łagodzi podrażnienia, wyraźnie wygładza skórę, nie uczula. Doskonały w połączeniu z kwasem hialuronowym, saute oraz z dodatkiem innych olejów (przedłuża ich trwałość) i olejków eterycznych (w połączeniu z herbacianym likwiduje w zarodku niespodzianki pojawiające się na twarzy). Ma delikatny, dziwny, choć nie nieprzyjemny zapach, który znika po nałożeniu, dobrze za to utrwala zapach innych olejków. Kropla roztarta w dłoniach i nałożona na moje suche włosy sprawia, że błyszczą; 2 krople, że wyglądają jak smalec - trzeba uważać.
I last but not least jest produktem w pełni naturalnym: ma ekologiczny certyfikat :-)
Żałuję tylko, że nie skusiłam się na większe opakowanie, bo tak hojnie stosowany nie starczy mi na długo... Następnym razem zamówię 100ml :-)
Pokazuje 21-22 z 22 opinii