Ekologiczny Olej Inca Inchi

6,91  9,09 
cena obniżona: promocja Happy Hour - 15 Sierpnia 24%
Wybierz wariant:
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek:

Nazwa wg INCI: Inca Inchi (Plukenetia Volubilis) Seed Oil

Kraj pochodzenia: Peru
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (25-37%), alfa-linolenowy (45-60%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy; witamina E.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi, także dla cery trądzikowej i tłustej; dla cery atopowej, wrażliwej, łuszczącej się, podrażnionej; balsamy i sera do ciała redukujące rozstępy, również w ciąży; odżywki do włosów; odżywki do paznokci; preparaty do pielęgnacji okolic oczu
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 3-100%
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 – 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Jest doskonały dla Ciebie - gdy:

  • masz cerę suchą, zwiotczałą, starzejącą się.
  • borykasz się z przebarwieniami i z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi.
  • masz cerę atopową, wrażliwą, łuszczącą się, podrażnioneą i z egzemą.
  • masz cerę trądzikową i tłustą.

Co zrobi dla Ciebie Ekologiczny Olej Inca Inchi

  • poprawi gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej - łój stajnie się rzadszy i nie zaczopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiegnie powstawaniu zmian trądzikowych.
  • wygładzi oraz poprawi elastyczność skóry.
  • zmniejszy rumień spowodowany promieniowaniem słonecznym.
  • wzmocni i uszczelni barierę lipidową naskórka, uzupełni niedobory składników tłuszczowych w skórze.
  • załagodzi procesy zapalne i podrażnienia oraz przyspieszy regenerację skóry.
  • nawilży poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka.
  • nada włosom miękkość, jedwabistość i połysk oraz wyeliminuje suchość skóry głowy.

Porada - jak stosować

  • jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany solo - w zagłębienie dłoni odmierz kilka kropli, rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w umytą skórę twarzy, okolice oczu i szyję. Olejek można aplikować również na dekolt i dłonie. Efektywność pielęgnacji wzrośnie gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją wybranym Hydrolatem;
  • z Potrójnym kwasem hialuronowym – 1,5% roztwór jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
  • z Kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym – 1% roztwór jako lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na dzień pod podkład - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
  • jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu
  • jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. Szczególnie polecany dla kobiet w ciąży jako kuracja przeciwdziałająca powstawaniu rozstępów
  • jako dodatek do stosowanego balsamu do ciała zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję balsamu, dodaj kilka kropli oleju, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę ciała
  • jako odżywczy olejek do włosów wysokoporowatych, bardzo suchych i zniszczonych stosowany w Rytuale olejowania włosów lub jako maseczka na końcówki włosów – 2 krople oleju rozetrzyj między dłońmi, następnie delikatnie wmasuj w końce włosów, nie spłukuj
  • jako dodatek wzbogacający maseczki: spirulinową, owocowe, z glinek i błot
  • jako olejek pielęgnujący, wcierany w zniszczoną skórę rąk i paznokcie.


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
10 g (11 ml), 30 g (32,6 ml),60 g (65,25 ml), 120 g (130,5 ml)

Opakowanie Premium to połączenie wysokiej jakości wyrafinowanej estetyki z ekologicznym podejściem wynikającym z troski o naszą planetę.

Cechy butelki Premium:

  • ma przepiękny, szlachetny szmaragdowy kolor. Szmaragd to odcień zieleni delikatnie wpadający w błękit. Kamień szlachetny szmaragd symbolizuje energię miłości, piękna i harmonii. Zieleń to przyroda, natura, a my stanowimy jej część
  • została wykonana z wysokiej jakości szkła, które jest biodegradowalne i wielokrotnego użytku. W trakcie produkcji nie zostały użyte szkodliwe Bisfenol-A i substancje azotynowe

W kategorii szkło farmaceutyczne - zgodne jest z obecnie obowiązującymi:

  • Farmakopea Europejska
  • Farmacopea USP amerykańska

W kategorii szkło kosmetyczne - zakwalifikowane jest jako szkło kategorii A

  • została pokryta ekologicznym wodnym lakierem, chroniącym przed promieniowaniem UV i zapewniającym bezpieczeństwo produktom wrażliwym na światło.
  • jest wyposażona w pompkę dozującą, która pozwala na komfortowe i ekonomiczne użycie oleju.
  • zamknięcie  butelki zostało wytoczone z prawdziwego drewna bukowego, jest więc biodegradowalne.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ INCA INCHI
Nazwa wg INCI: Inca Inchi (Plukenetia Volubilis) Seed Oil
Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion " Plukenetia Volubilis.".
Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                         przezroczysta ciecz
Kolor                                         jasnożółty
Zapach                                     charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC              0,92 g/ml
Rozpuszczalność                     nierozpuszczalny w wodzie
Stabilny przy pH pomiędzy      4,0 – 7,0
Metale ciężkie (j. Pb)               mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Inca Inchi (Plukenetia Volubilis) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy     3-5%
C18:0 Kwas Stearynowy      1,5 – 3,5 %
C18:1 Kwas Oleinowy          8-12 %
C18:2 Kwas Linolowy           25-37 %
C18:3 Kwas Linolenowy       45-60 %

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Opis produktu

Nierafinowany olej Inca Inchi (syn. Sacha Inchi) uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion z owoców pochodzących z ekologicznych upraw krzewu Inca Inchi " Plukenetia Volubilis ".
Krzewy Inca Inchi początkowo rosły w dżunglach, występując nawet na wysoko położonych terenach (do 1 700 m n.p.m.), później zostały zaadaptowane do uprawy w wielu krajach Ameryki Południowej. Inchi jest obecnie uprawiana w Brazylii, Boliwii, Ekwadorze, Kolumbii, Peru, Wenezueli, a także w dawnej Gujanie Holenderskiej, stanowiąc ważne źródło dochodu dla tamtejszej ludności. Pochodzi jednak z Peru, zaś jej orzechy od tysiącleci służyły za pokarm dla zamieszkujących tam plemion indiańskich i to na długo przed podbiciem ich przez Inków. Owocami Inca Inchi są kilkucentymetrowe, zielone gwiazdki, które dojrzewając, brązowieją i schną, odsłaniając nasiona przypominające migdały (średnio 4-6). Są źródłem dużej ilości białka, jodu oraz witamin E i A, dlatego były ważnym i wartościowym składnikiem diety Inków. Jednak tym, co stanowi największy atut orzeszków Inca Inchi jest zawartość bardzo wartościowego oleju, która sięga nawet 60%. Jego pozyskiwaniem tradycyjnie zajmują się kobiety, które tłoczą go na zimno, w tradycyjnych prasach. Nasiona nie są uprzednio prażone, dzięki temu płyn ma żółtą barwę i delikatny, orzechowy zapach.

Olej Inca Inchi bywa określany „Inca Omega Oil” gdyż charakteryzuje się najwyższą zawartością nienasyconych, niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNKT) Omega-3 i Omega-6 wśród wszystkich olejów jadalnych: linolowego (25-37%) i alfa-linolenowego (do 60%). Ogółem zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może sięgać nawet do 98% masy oleju, co jest niespotykane w żadnym innym oleju roślinnym.
Bardzo wysoka zawartość najcenniejszego kwasu alfa-linolenowego oraz świetne proporcje kwasu omega 3 w stosunku do omega 6 czynią z tego oleju bardzo cenny suplement diety oraz składnik kosmetyczny. Pod tym względem może się jedynie równać z olejem lnianym, jednak na korzyść oleju Inca Inchi przemawia, dzięki dużej zawartości witaminy E w postaci kompletu tokoferoli o silnym działaniu antyoksydacyjnym, wysoka stabilność i trwałość.
Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi.
Powyższa unikalna i bogata kombinacja substancji czynnych zawartych w oleju Inca Inchi , czyni z niego rewelacyjny składnik kosmetyków o właściwościach odmładzających, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i uszkodzoną słońcem.
Olej Inca Inchi jest olejem lekkim i bardzo łatwo absorbowanym przez skórę tworząc aksamitne wykończenie. Cechę tą docenią szczególnie osoby o tłustej cerze, olej bowiem doskonale ją kondycjonuje nie pozostawiając nadmiernej tłustości po aplikacji. Z uwagi na swoją lekkość i silne działanie antyoksydacyjne jest bardzo cennym składnikiem pielęgnacji letniej.

Przeczytaj:

Jaki olej zimnotłoczony jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Jaki olej zimnotłoczony jest odpowiedni dla Twoich włosów?

Opinie o produkcie
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: Fajny na dłonie
Powtarzać po opinii poniżej nie będę - identyczne odczucia : ) Nawet źródło informacji: Magdalena Jaglarz : )
Od siebie dodam, że sprawdza się u mnie także do regeneracji dłoni, nie pozostawiając ani tłustości, ani lepkości, Stają się jedwabiste w dotyku, aż chce się głaskać : ) Zapach przyjemny, lekki, orzechowy, nietrwały, z nutą ziemi - w moim odczuciu.
W mieszance olejowej, np. z gęstym olejem Tamanu nadaje lekkości.
napisał/a: Wchłania się do matu!
Mam cerę dojrzałą, ale mieszaną, z mocno przetłuszczającą się strefą T. Długo testowałam olejki, które nadałyby się na dzień, pod makijaż. O oleju inca inchi dowiedziałam się z bloga p. Magdaleny Jaglarz. Autorka twierdziła, że jest on niewyczuwalny na twarzy. Potwierdzam! To najbardziej lekki i wchłaniający się do matu olejek, z jakim do tej pory miałam do czynienia. Polecam do przetestowania osobom z cerą mieszaną lub tłustą. PS. Kroplę oleju dodaję do żelu hialuronowego i tak nakładam na twarz.
Pokazuje 1-2 z 2 opinii